Hoofdstuk 1. Inleiding

Met KStars kunt u de nachtelijke hemel onderzoeken vanuit uw gemakkelijke stoel zittend voor het computerscherm. Het toont een nauwkeurige grafische weergave van de nachtelijke hemel voor elk willekeurig tijdstip en elke plaats op aarde. 126000 sterren tot aan de 9e magnitude (100 miljoen met extra catalogi) worden getoond, alsmede 13000 zeer ver verwijderde ("deep sky") objecten (uit de Messier-, NGC- en IC-catalogi), alle planeten, de Zon, de Maan, honderden kometen en planetoïden, de Melkweg, de 88 sterrenbeelden, en hulplijnen zoals de hemelequator, de horizon en de ecliptica.

Maar, KStars is meer dan een eenvoudig programma voor het simuleren van de nachtelijke hemel. Op het scherm vindt u een aantal knoppen waarmee hulpprogramma's beschikbaar zijn waardoor u meer kunt leren over Astronomie en de nachtelijke hemel. Elk object heeft een eigen contextmenu waarin u specifieke informatie kunt krijgen over dat object. Voor honderden objecten worden in die contextmenu's koppelingen gegeven naar informatieve webpagina's en naar prachtige afbeeldingen die gemaakt zijn door de Hubble Space Telescope (Hubble ruimtetelescoop) en door andere sterrenwachten.

Vanuit het contextmenu van een object kan met Details nog meer informatie worden verkregen over de positionele gegevens van het object, en een enorme schat aan professionele astronomische gegevens voor dit object, uit gegevensbanken op het internet, en uit literatuurverwijzingen. U kunt zelfs uw eigen internetkoppelingen, afbeeldingen en notities hieraan toevoegen, waarmee u van KStars een grafisch hulpmiddel maakt voor de toegang tot uw waarnemingslogboeken, en uw persoonlijke astronomische aantekeningen.

In het hulpmiddel Astrorekenmachine worden vele van dezelfde algoritmes gebruikt, als in het programma, zoals de conversies van coördinaten en de tijdberekeningen.

U kunt uw waarneemsessie plannen met behulp van het hulpprogramma Hoogte vs. Tijd, waarmee een grafiek van de hoogte als functie van de tijd wordt gemaakt voor elke willekeurige groep van objecten. Als dat allemaal te gedetailleerd is, is er ook nog het hulpprogramma Wat is er vanavond te zien? dat een samenvatting geeft van de objecten die zichtbaar zijn op uw standplaats op elke willekeurige avond. U kunt uw favoriete objecten toevoegen aan uw waarneemlijst met het hulpmiddel Plannen van waarnemingen , waarmee u uw waarnemingen op een professionele manier kunt plannen. Als u wilt weten hoe het object eruit ziet in het oculair van diverse telescopen, kunt u hiervoor het hulpmiddel Oculairbeeld simuleren gebruiken.

In KStars is ook een hulpprogramma Zonnestelsel aanwezig dat een beeld geeft van de huidige positie van de voornaamste planeten in ons zonnestelsel. Ook is er het hulpprogramma Manen van Jupiter dat de posities van de vier grootste manen van Jupiter toont als een functie van de tijd in een, zoals dat zo fraai wordt genoemd, slingerdiagram.

Ons eerste doel is van KStars een interactief en educatief hulpmiddel te maken om iets te kunnen leren over Astronomie en de nachtelijke hemel. Daarom bevat het Handboek van KStars het AstroInfo Project, een reeks van korte artikeltjes met hyperlinks over Astronomische onderwerpen die met behulp van KStars nader kunnen worden onderzocht. Bovendien bevat KStars D-Bus-functies, waarmee u complexe scripts kunt schrijven, waarmee KStars een krachtig demogereedschap wordt, voor gebruik in de klas, of in het algemeen om Astronomische onderwerpen aanschouwelijk te maken. Bovendien kan elk hulpmiddel of programmeertaal van derden met ondersteuning van D-Bus, worden gebruikt voor het schrijven van krachtige scripts met gebruik van KStars D-Bus API.

Indien u HiPS all-sky progressive overlay aanzet, kunt u afbeeldingen met een hoge resolutie ophalen en die direct in de hemelkaart weergeven. U kunt uit talrijke catalogi kiezen van diverse missies in de ruimte en op aarde. Hiervoor is een snelle internetverbinding nodig, voor het ophalen van de afbeeldingen. De afbeeldingen worden lokaal opgeslagen om de nodige bandbreedte te reduceren. U kunt dit via opties optimaliseren voor een zo goed mogelijke balans tussen ruimte op de schijf en de nodige te downloaden gegevens.

KStars is er ook voor astrofotografen. U kunt telescopen en camera's besturen, gebruik makend van het mooie en krachtige INDI-protocol. Door Ekos worden vele populaire telescopen ondersteund, waaronder de Meade LX200-familie en de Celestron GPS. Ook worden vele populaire CCD, CMOS en DSLR-astrofotografiecamera's, webcams en computergestuurde focusers ondersteund. Eenvoudige draai-/volgopdrachten zijn direct geïntegreerd in het contextmenu van de hemelkaart en het INDI-bedieningspaneel geeft u volledige toegang tot alle functies van uw telescoop. De INDI-client/serverarchitectuur maakt een naadloze besturing mogelijk van elk willekeurig aantal telescopen, lokaal of op afstand, binnen één enkele sessie met KStars. Voor gevorderde gebruikers is er Ekos, een complete programma-suite voor Linux, Mac and Windows voor astrofotografie. Ekos is gebaseerd op een modulair uitbreidbaar raamwerk voor het uitvoeren van algemene astrofotografie-taken. Hiertoe behoren zeer nauwkeurige GOTO's met behulp van de astrometrie-oplosser, de mogelijkheid uitlijnfouten op de poolster te meten en corrigeren, mogelijkheden voor autofocus en auto-volgen en het vastleggen van enkele of meerdere afbeeldingen met gebruik van filterwielen, rotator en koepel. Complexe taken kunnen gepland worden en automatisch uitgevoerd met de Ekos planner, die met beperkingen in prioriteit, hoogte, terrein, maan en schemering rekening houdt. U kunt de voorgang van een nachtelijke astrofotografie sessie bekijken met de Ekos analyse module en de opgenomen afbeeldingen bekijken met de FITS-viewer. Ekos is beschreven in Chapter 5.

Wij vinden uw mening erg belangrijk. Indien u programmeerfouten vindt, of iets mist in KStars dat u er toch graag in wilt hebben, wordt u vriendelijk gevraagd dit aan de "KStars development mailing list" (de mailinglijst voor de ontwikkeling van KStars) te melden. U kunt ook het automatische hulpprogramma voor het rapporteren van bugs gebruiken, u vindt dit in het Help-menu.

Op- of aanmerkingen over de vertalingen van de toepassing en haar documentatie kunt u melden op http://www.kde.nl/bugs.

Dit document is vertaald in het Nederlands door Jaap Woldringh.

Deze documentatie valt onder de bepalingen van de GNU vrije-documentatie-licentie.