Hoofdstuk 4. Basis functies

Besturing

Algemeen

Dit is een nogal korte maar belangrijke sectie dat in detail de besturing van Krusader beschrijft. Deze sectie beschrijft niet alle verschillende toets-combinaties vanwege twee redenen:

  1. het zijn er teveel

  2. de meeste Krusader acties zijn instelbaar in het Konfigurator Paneel pagina

We zullen alleen de belangrijkste sneltoetsen vermelden met hun standaard instellingen, maar houd in gedachten dat de meeste Sneltoetsen instelbaar zijn. Als u denkt dat u een bepaalde commando veel gebruikt en de sneltoets hiervan wilt weten, of u wilt de sneltoets van dit commando wijzigen, ga dan naar het venster Sneltoetsen instellen (InstellingenSneltoetsen instellen...).

Bewegen

Met verplaatsen bedoelen we de transfer van toetsenbord en muis focustussen de verschillende onderdelen van het Krusader hoofdvenster. De focus kan op een van de volgende vijf plaatsen zijn: de linker of rechterpaneel, de Menubalk, de Commandoregel of de Terminal Emulator. Het Actieve Paneel is het paneel dat de focus heeft. Een Actief Paneel blijft actief totdat een ander paneel de focus krijgt (bijv.: als het linker Paneel actief was en u klikt op de commandoregel - dan blijft het linker paneel de actieve paneel). U moet opzettelijk wijzigen welk paneel actief is.

De meest gebruikelijke manier om de focus te verplaatsen naar een bepaald paneel is de muis gebruiken om op dat paneel te klikken. Maar u moet op het volgende letten:

  • Op de Werkbalk, de FN toetsen balk of de Statusbalk klikken wijzigt niet de focus.

  • De knop In een terminalvenster uitvoeren op de commandoregel indrukken zal niet de focus verplaatsen, daarvoor moet u in de invoer regel klikken.

  • Als u een menu kiest, dan krijgt de Menu Balk de focus. Het houdt de focus totdat u een commando kiest - daarna gaat de focus terug naar de vorige eigenaar.

Er zijn natuurlijk mogelijkheden om het toetsenbord te gebruiken om de focus te wijzigen:

  • Met de Tab-toets wisselt u van paneel, als een van de panelen focus heeft of roteert u tussen alle commando's in een menu, als de Menubalk actief is.

  • De toets Ctrl+Down neemt u van het actieve Paneel naar de Commandoregel of Terminal Emulator, en de toets Ctrl+Up neem u terug van de Commandoregel naar het Actieve Paneel.

  • De Esc-toets maakt dat de Menubalk de focus teruggeeft, als het dat heeft, naar het vorige Actieve Paneel.

  • Als u zich toevallig in de Terminal-emulator bevindt, dan kunt u de Tab-toets gebruiken, of de muis, om naar een actief paneel te gaan.

  • Het indrukken van de Alt+Onderstreepte Letter in de Menubalk zal dat menu openen (tenzij deze toets-combinatie een Gereserveerde Toets is, in gebruik bij een van de acties van Krusader).

Selecteren

Opmerking

Krusader biedt 4 Selectiemodussen, om niets te zeggen over de Quickselectbalk, alleen de selectiemodus van Krusader wordt hier uitgelegd.

Selecteren is een vaardigheid die u moet beheersen om het meeste uit Krusader te halen. Omdat u in het venster met de boomstruktuur maar een map tegelijk kan selecteren, wordt in deze paragraaf voornamelijk uitgelegd hoe u in de paneel met lijsten bestanden kunt selecteren.

De cursor verplaatsen is gemakkelijk. Door te klikken met de linkermuisknop op een bestand of map (wat verder als elementen genoemd wat bestanden en mappen betekent) selecteert u het. Hier zijn enkele aanwijzingen die het gebruik van Krusader nog makkelijker maken (aangenomen dat u Krusader's Muis selectie modus gebruikt):

  • De toetsen Space en Ins het bestand onder de cursor selecteren zonder de selectie van andere bestanden/mappen te wijzigen, de cursor zal een positie omlaag gaan.

  • Links klikken op een bestand zal het selecteren, of alle eerder geselecteerde bestanden deselecteren.

  • Ctrl+Links Klikken zal het bestand onder de cursor selecteren zonder de selectie van de andere bestanden/mappen te wijzigen.

  • Shift+Links Klikken zal alle elementen tussen de vorige cursor locatie en de nieuwe locatie selecteren.

  • Shift+Home selecteert alles boven de cursor (en maakt de selectie ongedaan van alles onder de cursor, als daar iets is geselecteerd).

  • Shift+End selecteert alles onder de cursor (en maakt de selectie ongedaan van alles boven de cursor, als daar iets is geselecteerd).

  • Het item .. kan niet geselecteerd worden.

  • Het Menu Bewerken geeft meer manieren voor het selecteren van uw bestanden.

Commando's uitvoeren

Daar valt niet veel over te schrijven, alles wat u moet doen is het selecteren van enkele bestanden (als u dat niet doet, dan zal Krusader op de bestand(en) of map(pen) die de focus hebben werken), Een Commando uit de Menubalk selecteren of een toetsenbord Sneltoets gebruiken (of het Contextmenu) en de geselecteerde Commando wordt uitgevoerd. Zie ook Bestanden uitvoeren.

Snelle zoekactie

Dit onderdeel zal een snelle zoektocht naar de bestandsnaam in de actieve paneel uitvoeren.

Type foo(een karakter) om een snelle zoektocht in het actieve paneel uit te voeren naar een bestand waarvan de naam begint met foo. Een kleine snelzoekdialoog opent onder het actieve paneel. Type de eerste paar karakters van de gewenste bestandsnaam (meer dan een karakter is toegestaan), de cursor zal naar dat bestandsnaam (als het bestaat) springen, bijv. typ ab om te zoeken naar een bestand dat begint met ab. Met Up/Down kunt u naar de volgende of vorige match springen. Esc sluit het vak voor snelzoeken. De cursor zal op het laatst gevonden bestand blijven staan. Het snelzoeken ondersteund reguliere expressies bij het zoeken van bestanden.

Opmerking

Als u Alt+foo intoetst, dan wordt de sneltoets uitgevoerd. Als deze toetscombinatie niet als sneltoets is ingesteld, dan zal de betreffende letter foo worden gebruikt voor het snelzoeken.

Gebruik het venster Sneltoetsen instellen (InstellenSneltoetsen instellen...).

Snelfilter

Dit onderdeel zal een snelfilter voor de lijst met bestandsnamen in het actieve paneel instellen.

Toets Ctrl+I om de snelfilter balk te openen. Toets foo (een karakter) om alle bestanden in het actieve paneel eruit te filteren die foo niet in hun naam hebben. U mag wildcards gebruiken bij het filteren. bijv. gebruik a*b om bestanden te filteren die a en b in hun naam hebben. Het snelfilter volgt de instelling voor hoofdlettergevoeligheid van Snelzoeken.

Door in de snelfilter mode Enter in te drukken gaat de focus naar het paneel, als het paneel of het snelfilter de focus heeft dan sluit u met Esc het snelfilter.

Om de standaard sneltoets van Snelfilter te wijzigen gebruikt u het venster Sneltoetsen instellen (InstellenSneltoetsen instellen...).

Snel selecteren

Dit onderdeel zal een snelle selectie doen voor de lijst met bestandsnamen in het actieve paneel.

Toets Ctrl+Shift+S om de snelle selectiebalk te openen. Toets foo (een karakter) om alle bestanden in het actieve paneel eruit te filteren die foo niet in hun naam hebben. U mag wildcards gebruiken bij het filteren. bijv. gebruik a*b om bestanden te filteren die a en b in hun naam hebben. Het snel selecteren volgt de instelling voor hoofdlettergevoeligheid van Snelzoeken.

Door in de snelle selectiemodus Enter in te drukken gaat de focus naar het paneel, als het paneel of het snel selecteren de focus heeft dan sluit u met Esc het snel selecteren.

Om de standaard sneltoets van Snel selecteren te wijzigen gebruikt u het venster Sneltoetsen instellen (InstellenSneltoetsen instellen...).

Contextmenu

Krusader heeft vele Contextmenu´s waarmee u makkelijker via de muis bewerkingen kunt uitvoeren, meestal opent u met een rechtsklik de Contextmenu (afhankelijk van uw instellingen voor de Selectie Modus). Deze lijst geeft u een overzicht van de meest belangrijke contextmenu´s. Probeer ze eens uit om de beschikbare commando´s te ontdekken.