Beheren van archieven

Door archieven bladeren

Met behulp van Virtuele bestandssystemen (VFS) kunt u door archieven bladeren alsof het een mappen zijn. Op dit moment ondersteund Krusader de volgende archivering-methoden: ace, arj, bzip2, deb, gzip, iso, lha, rar, rpm, tar, xz, zip, en 7-zip en ondersteund de volgende met wachtwoord beschermde archieven: arj, ace, rar en zip. U kunt wachtwoorden opslaan in KWallet. Vergeet niet dat u eerst ondersteuning voor archivering goed moet instellen in de Konfigurator. Voor het openen van een archief, gebruikt u Enter, (dubbele-)klik of de toets Right. Krusader ondersteund ook verborgen archieven, deze zijn hernoemde archieven met een *verkeerde* extensie, bijv. OpenOffice® gebruikt zip archieven met de volgende extensies: .odt, .sxw en .odw. Enter zal het OpenOffice® document openen en de toets Right zal het archief openen. Een ander voorbeeld is J2EE, waar de .jar-extensie een zip-archief inhoud. Omdat Krusader automatisch de ondersteunde archieftypes detecteert, zal het openen na het gebruik van Pijl rechts zelfs als het een ander MIME type is. Merk op dat het bladeren door archieven wel een paar beperkingen heeft:

  • Niet alle functies worden door alle typen archieven ondersteund. (bijv.: u kunt geen bestanden verwijderen in ace- of rar-archieven)

  • De rechten die u hebt in het archief zijn hetzelfde als de rechten die u hebt voor het archief.

  • De opdrachtregel (indien zichtbaar) volgt u niet in het archief maar zal naar de archiefmap wijzen.

  • Alvorens er een actie wordt uitgevoerd op bestanden/mappen in het archief, moeten deze zijn uitgepakt. Het archief zal weer ingepakt worden wanneer u het verlaat of wanneer Krusader ontdekt dat uitgepakte bestanden zijn gewijzigd.

  • In- en uitpakken zijn geblokkeerde bewerkingen die een voortgangsdialoog laten zien. Dit kan echter in de toekomst wijzigen omdat we het plan hebben om meer achtergrond bewerkingen te maken.

Bestanden uitpakken

Er zijn 2 manieren om bestanden uit archieven uit te pakken:

Als u een heel archief wilt uitpakken, dan gaat un naar de locatie van het archief, markeert het archief en selecteert BestandUitpakken of Alt+Shift+U. Krusader zal vragen waar u wilt dat de bestanden worden uitgepakt. De standaard locatie is de gemarkeerde map in het niet actieve paneel. Als u de operatie niet annuleert, dan zal Krusader proberen om alle geselecteerde bestanden in het niet actieve paneel uit te pakken.

Als u alleen maar een gedeelte van het archief wilt uitpakken, blader dan door het archief en kopieer de gewenste bestanden naar hun nieuwe locatie zoals u normale bestanden zou kopiëren. Merk op dat het uitpakken uit een archief waar u doorheen bladert meer tijd in beslag neemt (bestand voor bestand uitpakken) vergeleken met het uitpakken van een heel archief via de eerste methode. De opdracht voor het uitpakken kunt u in een wachtrij plaatsen.

Bestanden inpakken

Als u een nieuw archief wilt creëren, dan begint u met het selecteren van de elementen in het actieve paneel waarin u die in het archief wilt inpakken om vervolgens BestandInpakken... of Alt+Shift+P te selecteren. Er opent een dialoogvenster waarin u de locatie en de naam van het archief kunt opgeven. Kies het type archief uit de lijst met ondersteunde bestandsnaam-extensies.

Om bestanden aan een bestaand archief toe te voegen, opent u het archief in het ene paneel en selecteert u in het andere paneel de bestanden die u wilt toevoegen, kopieer vervolgens de bestanden op dezelfde manier als u bestanden naar een normale map zou kopiëren. De opdracht voor het inpakken kunt u in een wachtrij plaatsen.

Archieven testen

Krusader zal geen corrupte archieven bewerken omdat dit kan resulteren in data verlies. Als u een foutmelding krijgt bij het openen van een archief, of als u denkt dat er iets mis is met een archief, dan zou u het voor gebruik moeten testen. Om een archief te testen,gaat (navigeert) u naar de locatie van het archief en selecteert het archief. Vervolgens selecteert u BestandArchief testen of Alt+E. Krusader zal vervolgens het archief-bestand testen en u mededelen of het archief de integriteit-test heeft gepasseerd.