Capítol 5. Construir (compilar) projectes amb els «Makefile» personalitzats

Molts projectes descriuen com s'han de compilar els fitxers d'origen (i quins fitxers s'han de tornar a compilar un cop s'ha fet algun canvi a la font o un fitxer de capçalera) emprant els fitxers «Makefile», els quals són interpretats pel programa make (vegeu, p. ex., el make del GNU). Per a projectes senzills, sovint és molt més fàcil configurar manualment un fitxer d'aquest tipus. Els projectes més grans, sovint integren els seus «Makefile» amb les autotools de GNU (autoconf, autoheader, automake). En aquesta secció, simplement assumirem que teniu un Makefile per al vostre projecte i volem ensenyar al KDevelop com interactuar amb ell.

Nota

El KDevelop 4.x no sap res de les autotools de GNU en el moment d'escriure aquesta secció. Si el vostre projecte les utilitza, haureu d'executar ./configure manualment o qualsevol de les altres ordres relacionades des d'una línia d'ordres. Si voleu fer-ho dins del KDevelop, obriu l'eina Konsole (si cal afegir-la al perímetre de la finestra principal, empreu el menú FinestresAfegeix una vista d'eina), la qual us oferirà un intèrpret d'ordres i executeu ./configure.

El primer pas és ensenyar al KDevelop els objectius als vostres «Makefile». Hi ha dues maneres de fer-ho: seleccionant objectius «Makefile» individualment, o triant un conjunt d'objectius que potser voleu construir amb freqüència. Per a tots dos enfocaments, obriu l'eina Projectes fent clic al botó Projectes en el perímetre de la finestra principal del KDevelop (si no disposeu d'aquest botó, vegeu anteriorment com afegir el botó d'una eina). La finestra de l'eina Projectes té dues parts: La meitat superior - anomenada Projectes - enumera tots els vostres projectes i permet ampliar els arbres de directoris subjacents. La meitat inferior - anomenada Selecció de projectes - enumera un subconjunt d'aquests projectes que es construiran si trieu l'element de menú ProjecteConstrueix la selecció o premeu la tecla F8. Més endavant tornarem a aquesta qüestió.

Construir cadascun dels objectius «Makefile»

A la part superior de la vista del projecte, s'expandeixi el subarbre per a un projecte, diguem que aquell per al qual voleu executar un objectiu «Makefile» en particular. Això li donarà icones per a: (i) els directoris sota aquest projecte, (ii) els fitxers en el directori de nivell superior per a aquest projecte, (iii) els objectius «Makefile» que pot identificar el KDevelop. Aquestes categories es mostren a la imatge de la dreta. Recordeu que el KDevelop entén la sintaxi dels «Makefile» fins a cert punt, així que us pot oferir objectius definits en aquest «Makefile» (encara que aquesta entesa tingui els seus límits si els objectius són compostos o implícits).

Per a construir qualsevol dels objectius que hi figuren, feu clic amb el botó dret del ratolí i seleccioneu Construeix. Per exemple, fer-ho amb l'objectiu de «neteja» simplement executarà «make clean». Podreu veure què està succeint a la subfinestra que apareixerà anomenada Construcció, mostrant l'ordre i la sortida. (Aquesta finestra es correspon amb l'eina Construeix, de manera que la podeu tancar i després tornar a obrir emprant el botó de l'eina Construeix sobre el perímetre de la finestra principal. Es mostra a la part inferior dreta de la imatge).