Hoofdstuk 11. Vragen en antwoorden

11.1. Voor welke platformen (computersystemen) is LabPlot beschikbaar?
11.2. Hoe exporteer ik een actief werkblad als een afbeelding?
11.3. Hoe kan ik Griekse letters gebruiken in titel, tekst bij de assen etc.?
11.4. Ik mis een belangrijke eigenschap. Wat kan ik doen?
11.5. Veel analytische functies zijn uitgeschakeld. Wat moet ik doen?
11.6. Ik wil helpen. Kan ik aan LabPlot bijdragen?

11.1.

Voor welke platformen (computersystemen) is LabPlot beschikbaar?

LabPlot is ontwikkeld voor Unix-platformen met behulp van de Qt™-toolkit (gereedschapskist) en KDE Frameworks™. Gewoonlijk kunt u LabPlot op elk platform compileren en gebruiken, dat door KDE Frameworks™ wordt ondersteund. Een recente lijst met ondersteunde platformen en aanwijzingen voor het compileren en het laten werken van LabPlot vindt u op http://labplot.wiki.sourceforge.net/Download.

11.2.

Hoe exporteer ik een actief werkblad als een afbeelding?

De standaard manier is met BestandExporteren. Alle door Qt™ ondersteunde bestandsformaten zijn toegestaan. Selecteer het gewenste formaat, waarna het actieve werkblad wordt geëxporteerd

11.3.

Hoe kan ik Griekse letters gebruiken in titel, tekst bij de assen etc.?

Open met de knop π het venster voor het kiezen van karakters, of klik op TEX voor het genereren van Griekse letters en andere tekens met LATEX.

11.4.

Ik mis een belangrijke eigenschap. Wat kan ik doen?

Kijk in het TODO-bestand in de documentatie van LabPlot. Hier staan alle geplande eigenschappen, min of meer gesorteerd, die ik wil toevoegen aan toekomstige versies van LabPlot. Als u nog andere eigenschappen wenst of als u spoedig over een eigenschap in de lijst wilt kunnen beschikken, kunt u mij een email sturen met uw wensen en, indien mogelijk, voorbeelden of een korte beschrijving van wat u eigenlijk wilt. Het is dan heel goed mogelijk dat de door u gewenste eigenschap in de volgende stabiele versie van LabPlot aanwezig zal zijn :-)

11.5.

Veel analytische functies zijn uitgeschakeld. Wat moet ik doen?

Het lijkt erop dat uw LabPlot-pakket zonder GSL is gecompileerd (GSL: GNU Scientific Library: De GNU wetenschappelijke bibliotheek). LabPlot is zo gemaakt dat het zelfs werkt op systemen waarop de meeste standaard bibliotheken ontbreken. In vele distributies wordt LabPlot geleverd zonder deze toegevoegde functionaliteit. In dat geval zijn enkele functies niet beschikbaar. Gelukkig kunnen sommige programma's (zoals pstoedit of texvc) worden toegevoegd zonder dat LabPlot opnieuw moet worden gecompileerd. U kunt altijd de systeemomgeving controleren in het helpmenu van LabPlot.

De pakketten op de officiële downloadpagina zijn altijd gecompileerd met de standaard bibliotheken (GSL, etc.). U moet die pakketten gebruiken als u alle eigenschappen wilt.

11.6.

Ik wil helpen. Kan ik aan LabPlot bijdragen?

Ja, natuurlijk. Er is een hoop te doen. Zelfs als u niets weet van programmeren hebben we altijd nog mensen nodig die bugs (programmafouten) rapporteren, dingen uitproberen, en suggesties doen. Ook geeft het documenteren en het vertalen veel werk. (vertaler: :) ).