Veel voorkomende vragen over INDI

Vraag: Wat is INDI?
Vraag: Worden in de toekomst nog meer apparaten ondersteund?
Vraag: Welke opdrachten kent KStars voor de besturing van de telescoop?
Vraag: Wat is precies het verschil tussen de opdrachten Slew, Track, en Sync?
Vraag: Kan ik mijn telescoop op afstand besturen?
Vraag: Als ik op de knop Verbinden klik meldt KStars dat de telescoop niet is aangesloten op de seriële/USB-poort. Wat moet ik doen?
Vraag: Volgens KStars is de telescoop aangesloten en klaar voor gebruik, maar ik kan de kruisdraad van de telescoop niet vinden. Waar is die gebleven?
Vraag: De telescoop beweegt willekeurig, of beweegt helemaal niet. Wat kan ik er aan doen?

Vraag:

Wat is INDI?

Antwoord:

INDI is het Instrument-Neutral-Distributed-Interface besturingsprotocol dat is ontwikkeld door Elwood C. Downey van het ClearSky Institute. KStars maakt gebruik van apparaatbesturingsprogramma's die compatibel zijn met het INDI-protocol. INDI heeft vele voordelen, waaronder een losse koppeling tussen de hardwareapparaten en de softwarebesturing. Programma's die de besturingsprogramma's gebruiken (zoals KStars) "weten" helemaal niets van de mogelijkheden van het apparaat. Als het draait communiceert KStars met de besturingsprogramma's van het apparaat, en bouwt een geheel dynamische GUI op voor de diensten die het apparaat biedt. Dus kunnen besturingsprogramma's opnieuw worden geschreven of vernieuwd, terwijl KStars die zonder meer volledig kan gebruiken .

Vraag:

Worden in de toekomst nog meer apparaten ondersteund?

Antwoord:

Ja. We willen de belangrijkste CCD-camera's en focussers gaan ondersteunen, en de ondersteuning uitbreiden voor meer telescopen. Als u wenst dat INDI een bepaald apparaat gaat ondersteunen, stuurt u dan een email naar

Vraag:

Welke opdrachten kent KStars voor de besturing van de telescoop?

Antwoord:

Dit hangt af van de door u gebruikte telescoop, maar in ieder geval de opdrachten Slew (verplaatsen), Track (volgen), en Sync (synchroniseren) werken direct vanuit de hemelkaart. Voor het goed werken van deze opdrachten moet de telescoop eerst worden uitgelijnd. Bij enkele telescopen zijn er meer opdrachten beschikbaar zoals het beheren van de waarneemplaats, de manieren waarop er wordt verplaatst (kijkrichting veranderd), het scherpstellen, het in de parkeerstand zetten van de telescoop, en nog meer. U kunt de extra mogelijkheden bedienen in het besturingspaneel van INDI in het menu-item HulpmiddelenApparatenINDI-besturingspaneel....

Vraag:

Wat is precies het verschil tussen de opdrachten Slew, Track, en Sync?

Antwoord:

Met de opdracht Slew draait de telescoop naar een bepaald doel, en zodra dat doel is bereikt volgt de telescoop het met een siderische snelheid (bijv. de snelheid waarmee de sterren zich langs de hemel schijnen te bewegen). Dit is prima voor sterren, Messier-objecten, en voor zowat alles buiten ons eigen zonnestelsel. Maar objecten binnen ons zonnestelsel bewegen zich anders langs de sterrenhemel en dus moet de telescoop met de opdracht Track deze objecten volgen bij hun beweging.

U moet dus een track-opdracht geven als u een object wilt volgen met een andere beweging langs de hemel dan die van de sterren. Aan de andere kant kunt u de opdracht Sync gebruiken om de interne coördinaten van de telescoop gelijk te maken (synchroniseren) aan die van een door u geselecteerd object.

Vraag:

Kan ik mijn telescoop op afstand besturen?

Antwoord:

Ja. U kunt de INDI-server op de machine starten die met uw telescoop is verbonden, waarna die luistert naar de verzoeken van clienten waarop KStars draait. Zodra u verbonden bent kunt de telescoop direct vanuit de hemelkaart besturen. Deze procedure wordt uitvoerig beschreven in de sectie Apparaatbesturing op afstand.

Vraag:

Als ik op de knop Verbinden klik meldt KStars dat de telescoop niet is aangesloten op de seriële/USB-poort. Wat moet ik doen?

Antwoord:

U krijgt deze boodschap als KStars niet kan communiceren met de telescoop. Hier volgen een paar dingen die u kunt doen:

  1. U moet toegangsrechten hebben voor zowel lezen als schrijven voor de poort waarmee u probeert verbinding te maken.

  2. Controleer de verbindingskabel. Ga na of die in goede staat is, en test die met andere toepassingen.

  3. Controleer de elektrische aansluiting van uw telescoop. Ga na of de telescoop aan staat en voldoende vermogen krijgt.

  4. Selecteer het menu-item HulpmiddelenApparatenINDI-besturingspaneel... en stel de juiste poort in in de dialoog INDI-besturingspaneel. Het standaard apparaat is /dev/ttyS0

  5. Herstart KStars en probeer het nog eens.

Vraag:

Volgens KStars is de telescoop aangesloten en klaar voor gebruik, maar ik kan de kruisdraad van de telescoop niet vinden. Waar is die gebleven?

Antwoord:

KStars krijgt de RK- en Dec-coördinaten van de telescoop zodra er een verbinding is. Als de telescoop goed is uitgelijnd, dan moet de kruisdraad gecentreerd zijn op uw "doel" in de sterrenkaart. Maar: de door de telescoop gemelde coördinaten kunnen foutief zijn (en zelfs onder de horizon). U moet dan uw telescoop met de opdracht Sync naar uw huidige "doel" laten gaan. U kunt met het menu dat u krijgt met rechts-klikken de kruisdraad van uw telescoop in de hemelkaart centreren en volgen.

Vraag:

De telescoop beweegt willekeurig, of beweegt helemaal niet. Wat kan ik er aan doen?

Antwoord:

Dit gedrag is meestal te wijten aan foutieve instellingen, controleer de volgende punten:

  1. Is de telescoop goed uitgelijnd?

  2. Is de uitlijnmodus van de telescoop in orde? Gebruik het INDI- besturingspaneel om deze instelling te controleren en eventueel te veranderen (Hgte/Az,Polair, Land).

  3. Zijn de tijd- en datuminstellingen van de telescoop goed?

  4. Zijn de geografische lengte- en breedteinstellingen van de telescoop goed?

  5. Is het tijdsverschil met UTC van uw telescoop goed ingesteld? (bijvoorbeeld in Nederland is dit in de zomer +2 uur, en in de winter +1 uur)

  6. Zijn de RK- en Dec-assen van uw telescoop wel goed vastgezet?

  7. Is de N/Z- (of N/S)-schakelaar van uw telescoop (indien aanwezig) ingesteld in overeenstemming met uw halfrond? (Nederland: N)

  8. Is de kabel tussen uw telescoop en de computer wel in orde?

Als u denkt dat alle instellingen goed zijn, en de telescoop nog steeds willekeurig of helemaal niet beweegt, meldt u dit dan aan .