Opzetten van de telescoop

De meeste telescopen hebben een RS232-interface voor de bediening op afstand. Verbind de RS232-poort van uw telescoop met de seriële/USB-poort van uw computer. Gewoonlijk moet de RS232 poort worden aangesloten op de seriële poort van uw computer, maar omdat veel nieuwe laptops geen seriële poort meer hebben, en in plaats daarvan USB/FireWire-poorten, moet u misschien op zoek gaan naar een Serieel -> USB-adapter als u een nieuwe laptop gebruikt.

Nadat uw telescoop op de seriële/USB-poort is aangesloten, zet u de telescoop aan. Het is erg belangrijk dat u de laatste "firmware" voor uw telescoopbesturing ophaalt en installeert.

De telescoop moet worden uitgelijnd voordat die goed kan worden gebruikt. Lijn uw telescoop uit (met behulp van een of twee sterren) zoals dat in het handboek van uw telescoop wordt beschreven.

Het is nodig dat KStars de tijd- en plaatsinstellingen verifieert voordat de telescoop wordt aangesloten. Hierdoor wordt goed volgen en een goede synchronisatie tussen de telescoop en KStars verzekerd. Met de nu volgende stappen kunt u een apparaat aansluiten met een directe verbinding met uw computer.Voor het aansluiten en besturen van apparaten op afstand, zie Apparaatbesturing op afstand.

U kunt de Telescoopassistent gebruiken, die ondertussen alle vereiste informatie verifieert. De assistent kan alle poorten automatisch aflopen op zoek naar verbonden telescopen. U kunt de assistent inschakelen met menu-item ApparatenTelescoopassistent.

Ook kunt u een lokale telescoop aansluiten met de volgende stappen:

  1. Instellen van uw geografische locatie. Open het venster Geografische locatie instellen met InstellingenGeographisch... of door op het pictogram met een Globe te klikken in de werkbalk of met Ctrl+G.

  2. Instellen van de lokale tijd en datum. U kunt elke tijdstip en datum instellen door in menu-item TijdTijd instellen... te kiezen, of door op het pictogram voor Tijd in de werkbalk te klikken. In het venster Tijd instellen wordt een standaard Datumkiezerwidget "(widget (beeldelement) voor het kiezen van een datum) van KDE gebruikt. Als het nodig is om de klok weer op de huidige tijd in te stellen, kies dan menu-item TijdActuele tijd instellen.

  3. Klik op het menu-item HulpmiddelenApparatenApparaatbeheer..

  4. In de kolom Apparaat kiest u het model van uw telescoop.

  5. Klik nu op de knop Dienst uitvoeren

  6. U kunt de dialoog van het Apparaatbeheer weer verlaten door op de knop Afsluiten te klikken.

Frequente instellingen

U hoeft niet iedere keer dat u een telescoop aansluit de geografische locatie en de tijd in te stellen. Verander de instellingen alleen als dat nodig is.

U bent er nu klaar voor om de mogelijkheden van een apparaat te gebruiken. In KStars heeft u het gemak van twee GUI-interfaces voor het besturen van telescopen, die u afwisselend kunt gebruiken:

Het besturen van uw telescoop

  1. Besturen vanuit hemelkaart: Voor elk apparaat inApparaatbeheer, zal in het contextmenu een ingang zijn, waarmee u de eigenschappen van dat apparaat kunt regelen. U kunt, direct vanuit de sterrenkaart, opdrachten geven als Verplaatsen, Sync en Volgen.

    Hier is een schermafdruk van het contextmenu met daarin een actieve LX200 Classic-telescoop:

  2. INDI-besturingspaneel: Het paneel geeft de gebruiker toegang tot alle mogelijkheden die het apparaat heeft.

    Het paneel is in drie hoofdafdelingen verdeeld:

    • Apparaattabbladen: Voor elk actief apparaat is er een tabblad in het INDI-paneel. Meerdere apparaten kunnen tegelijk worden bestuurd zonder dat zij door elkaar worden beïnvloed.

    • Overzicht van de eigenschappen in de tabbladen Besturing en Opties: Eigenschappen zijn het belangrijkst in de INDI-architectuur. Bij elk apparaat is er een aantal eigenschappen die aan de client moeten worden doorgegeven. De huidige kijkrichting van de telescoop is hiervan een voorbeeld. Eigenschappen die semantisch bij elkaar horen worden gewoonlijk gegroepeerd in logische blokken of groepen.

    • Logboeken: Apparaten rapporteren hun status en bevestigen opdrachten door het sturen van INDI-berichten. Bij elk apparaat hoort een eigen logboek. Een apparaat stuurt gewoonlijk alleen berichten naar het eigen besturingsprogramma, maar kan ook algemene berichten sturen als dat zo uitkomt.

U kunt beide interfaces tegelijk gebruiken. Acties vanuit de Hemelkaart worden automatisch in het INDI-besturingspaneel weerspiegeld, en omgekeerd.

Om uw telescoop aan te sluiten kunt u of Aansluiten kiezen vanuit het contextmenu van het apparaat, of u kunt op Aansluiten klikken in het tabblad INDI-besturingspaneel.

Belangrijk

Standaard maakt KStars verbinding met de poort /dev/ttyS0. Wilt u een andere poort instellen, kies dan het menu-item HulpmiddelenApparatenINDI-besturingspaneel... en wijzig de poort in het tabblad voor apparaten.

KStars werkt automatisch de (geografische) lengte, breedte en tijd van de telescoop bij op basis van de huidige instellingen van KStars. Dit kunt u aan en uitzetten in het tabblad INDI in het menu-item InstellingenKStars configureren.... In het tabblad INDI kunt u configureren of KStars al of niet de statusberichten van INDI toont in de statusbalk. Standaard hebben de serverpoorten van INDI de nummers 7624 tot 9000, maar die kunt u eenvoudig wijzigen in de tekstvakken Van en Tot in het gedeelte voor de sectie Serverpoort.

Als de verbinding tussen KStars en de telescoop in orde is, zal KStars de huidige RK en Dec ophalen van de telescoop en deze als een kruisdraad weergeven in de kaart om de positie van de telescoop aan te geven. U kunt dit kruisdraad verbergen in het tabblad voorINDI in het menu-item InstellingenKStars configureren....

Synchroniseren van uw telescoop

Als u uw telescoop heeft uitgelijnd, en de laatste hiervoor gebruikte ster was, laten we zeggen, Wega, dan moet de kruisdraad op Wega zijn gecentreerd. Als de kruisdraad er naast zit, kunt urechts-klikken op Wega in de sterrenkaart , en de opdracht Sync in uw telescoopmenu kiezen. Hierdoor zal de telescoop zijn coördinaten aanpassen aan die van Wega, en de kruisdraad van de telescoop moet hierna op Wega zijn gecentreerd.

Dat was het! Uw telescoop is nu klaar voor het grote werk!

WAARSCHUWING

Richt nooit, maar dan ook werkelijk NOOIT, de telescoop rechtstreeks op de zon. Hierdoor zou onherstelbare schade kunnen ontstaan aan uw ogen (u kunt blind worden) en aan uw apparatuur.