Het menu Instellingen

InstellingenWerkbalk tonen

Schakelt het tonen van de werkbalk om.

InstellingenStatusbalk tonen

Schakelt het tonen van de statusbalk om, die langere acties toont zoals openen of opslaan van een map.

InstellingenAfbeelding tonen

Schakelt het tonen van het voorbeeld van de albumhoesillustratie om.

InstellingenAutomatisch tags verbergen

Lege tags worden automatisch verborgen als deze optie actief is. De secties Bestand, Tag 1 en Tag 2 kunnen handmatig in- en uitgeklapt worden door op de overeenkomstige knoppen -/+ te klikken.

InstellingenSneltoetsen instellen...

Opent een dialoog om sneltoetsen aan de meeste van de programmafuncties toe te kennen. Er zijn zelfs functies zonder overeenkomstig menu of knop beschikbaar, bijv. volgend bestand, vorig bestand, alles selecteren.

InstellingenKid3 configureren...

Opent de configuratiedialoog, die bestaat uit pagina's voor tags, bestanden, gebruikeracties en netwerkinstellingen.

Specifieke opties voor tags zijn te vinden op de pagina Tags, die zelf gescheiden zijn in vier tabbladen voor Tag 1, Tag 2, Tag 3 en Alle tags.

Als Ingekorte velden markeren is geactiveerd, zullen ingekorte ID3v1.1 velden rood worden gemarkeerd. De tekstvelden van ID3v1.1 tags kunnen slechts 30 tekens hebben, het commentaar slechts 28 tekens. Ook het genre en de tracknummers zijn beperkt, zodat velden ingekort kunnen worden bij importeren of overgezet uit ID3v2. Ingekorte velden ed het bestand zullen rood gemarkeerd worden en de markering zal verwijder worden nadat het veld is bewerkt.

Bij Tekstcodering voor ID3v1 is het mogelijk om de tekenset gebruikt in ID3v1 tags in te stellen. Deze codering wordt verondersteld ISO-8859-1 te zijn, het is dus aanbevolen om deze standaard waarde te behouden. Er zijn tags in gebruik met een verschillende codering, het kan dus hier ingesteld worden en de ID3v1 tags kunnen dan gekopieerd worden naar ID3v2 die Unicode ondersteunt.

Het keuzevakje Track/totaal aantal tracks-formaat bestuurt of het veld tracknummer van ID3v2 tags eenvoudig het tracknummer bevat of extra het totaal aantal tracks in de map.

Wanneer Genre als tekst in plaats van numerieke tekenreeks is geactiveerd, zullen alle ID3v2 genres opgeslagen worden als een teksttekenreeks zelfs als er een overeenkomende code is voor ID3v1-genres. Als deze optie niet is ingesteld, worden genres waarvoor een ID3v1-code bestaat opgeslagen als het nummer van de genrecode (in haakjes voor ID3v2.3). Dus het genre Metal wordt opgeslagen als "Metal" of "(9)" afhankelijk van deze optie. Genres die niet in de lijst met ID3v1 genres staan worden altijd opgeslagen als een teksttekenreeks. Het doel van deze optie is verbeterde compatibiliteit met apparaten die niet juist genrecodes interpreteren.

Wanneer WAV-bestanden met kleine letters id3-chunk is geactiveerd, zullen de RIFF-chunk, gebruikt om ID3v2 tags in WAV-bestanden op te slaan, "id3 " worden genoemd in plaats van "ID3 ". Kid3 en andere toepassingen, die TagLib gebruiken, accepteren zowel de kleine letters als de hoofdletter variant bij lezen van WAV-bestanden, maar ze gebruiken "ID3 " bij schrijven van ID3v2 tags naar WAV-bestanden. Omdat er andere toepassingen zijn die alleen "id3 " accepteren (bijv. JRiver Media Center en foobar2000), deze optie kan gebruikt worden om tags aan te maken die gelezen kunnen worden door zulke toepassingen.

Wanneer Standaard schending markeren is geactiveerd, ID3v2-velden, die de standaard schenden zullen in rood gemarkeerd worden. Details over de schending worden getoond in een tekstballon:

  • Moet uniek zijn

  • Nieuwe regel is verboden

  • Regeleinde is verboden

  • Eigenaar mag niet leeg zijn

  • Moet numeriek zijn

  • Moet numeriek of nummer/totaal zijn

  • Formaat is DDMM

  • Formaat is HHMM

  • Formaat is YYYY

  • Moet beginnen met een jaar en een spatie

  • Moet ISO 8601 datum/tijd zijn

  • Moet muzieksleutel zijn, 3 tekens, A-G, B, #, m, o

  • Moet ISO 639-2 taalcode hebben, 3 kleine letters

  • Moet ISRC-code zijn, 12 tekens

  • Moet een lijst zijn met tekenreeksen gescheiden door '|'

  • Heeft overvloedige witruimte

De ID3 standaarddocumenten zijn online beschikbaar:

Tekstcodering definieert de standaard codering gebruikt voor ID3v2 frames en kan ingesteld worden op ISO-8859-1, UTF16 of UTF8. UTF8 is niet geldig voor ID3v2.3.0 frames; indien het is ingesteld zal in plaats daarvan UTF16 worden gebruikt. Voor ID3v2.4.0 frames zijn alle drie coderingen mogelijk.

Versie gebruikt voor nieuwe tags bepaalt of nieuwe ID3v2 tags aangemaakt worden als versie 2.3.0 or 2.4.0.

Tracknummercijfers is het aantal cijfers in velden voor tracknummers. Voorloopnullen worden gebruikt voor opvulling. Met een waarde 2 zal het tracknummer 5 ingesteld worden als "05".

De keuzelijst Naam commentaarveld is alleen relevant voor Ogg/Vorbis en FLAC bestanden en stelt de naam van het veld gebruikt voor commentaar in. Verschillende toepassingen schijnen verschillende namen te gebruiken, "COMMENT" wordt gebruikt door XMMS, terwijl Amarok "DESCRIPTION" gebruikt.

Het formaat van afbeeldingen in Ogg/Vorbis bestanden wordt bepaald door Naam afbeeldingsveld, die "METADATA_BLOCK_PICTURE" of "COVERART" kan zijn. De eerste is de officiële standaard en gebruikt hetzelfde formaat als afbeeldingen in FLAC tags. "COVERART" is een vroegere onofficiële manier om afbeeldingen in Vorbis commentaar in te voegen. Het kan gebruikt worden voor compatibiliteit met oudere afspelers.

Als het keuzevakje Markeren indien groter dan (bytes) is geactiveerd, zullen bestanden die ingebedde albumhoesillustraties die over de gegeven grootte in bytes gaan gemarkeerd worden in rood. Dit kan gebruikt worden om bestanden te vinden met te grootte afbeeldingen die niet geaccepteerd worden door sommige toepassingen en spelers. De standaard waarde is 131072 bytes (128 kB).

Aangepaste genres kan gebruikt worden om genres te definiëren, die niet beschikbaar zijn in de standaard genrelijst, bijv. "Gothic Metal". Zulke aangepaste genres zullen in het afrolvak Genre van Tag 2 verschijnen. Voor ID3v1.1 tags, kunnen slechts de voorgedefinieerde genres gebruikt worden.

De lijst met aangepaste genres kan ook gebruikt worden om het aantal genres beschikbaar in het afrolvak Genre tot die typisch worden gebruikt. Als uw verzaling het meest bestaat uit muziek in de genres Metal, Gothic Metal, Ancient en Hard Rock, dan kunt u die genres invoeren en Alleen aangepaste genres tonen markeren. Het afrolvak Tag 2 Genre zal dan alleen deze vier genres bevatten en u zult er niet naar hoeven zoeken in de complete lijst met genres ervoor. In dit voorbeeld zullen alleen Metal en Hard Rock getoond worden in lijst met de tag 1 genres, omdat deze twee aangepaste items in genre standaard zijn in genres. Als Alleen aangepaste genres tonen niet actief is, zijn de aangepaste genres te vinden aan het eind van de lijst met genres.

In Aangepaste frames, tot en met acht aangepaste framenamen kunnen gedefinieerd worden, die dan gebruikt worden zoals de geünificeerde frames, bijvoorbeeld als snelle toegang frames.

Frames met snelle toegang definieert welke frametypen altijd getoond worden in de sectie Tag 2. Zulke frames kunnen dan toegevoegd worden zonder eerst de knop Toevoegen te gebruiken. De volgorde van deze frames met snelle toegang kan gewijzigd worden door slepen en loslaten van items.

De keuzelijst Veldnaam van tracknummer is alleen relevant voor RIFF INFO en stelt de naam van het veld gebruikt voor tracknummers in. Tracknummers zijn niet in de originele RIFF-standaard gespecificeerd, er zijn toepassingen die "ITRK" gebruiken, anderen gebruiken "IPRT".

Tagformaat bevat opties voor het formaat van de tags. Wanneer Formaat automatisch toepassen is geactiveerd wordt de formaatconfiguratie automatisch gebruikt bij bewerken van tekst in de regelbewerking. Validatie schakelt het valideren in in de besturing met waarden voor track/totaal en datum/tijd. De Conversie van hoofd/kleine letters kan ingesteld worden op Geen wijzigingen, Alles kleine letters, Alles hoofdletters, Eerste letter hoofdletter of Alle eerste letters hoofdletters. Om conversie tussen kleine en hoofdletters rekening houdend met de taalcode, kan een taalcode geselecteerd worden in de onderstaande keuzelijst. De vervangingslijst voor tekenreeksen kan ingesteld worden op willekeurige tekenreeksovereenkomsten. Om een nieuwe overeenkomst toe te voegen, selecteer de cel Van van een rij en voeg de te vervangen tekst in, ga daarna naar de kolom Naar en voer de vervangende tekst in. Wanneer de vervangende tekst begint of eindigt met een slash ("/"), wordt een reguliere expressie gebruikt. Voor reguliere expressies met vangstgroepen, worden \1, \2, ... in Naar vervangen door de tekenreeks gevangen door de overeenkomstige vangstgroep. Om een overeenkomstset te verwijderen geef de cel Van een lege waarde (e.g. door eerst een spatie te typen en daarna een backspace). Invoegen en verwijderen van rijen is ook mogelijk met een contextmenu die verschijnt wanneer de rechter muisknop wordt ingedrukt. Vervangen is alleen actief, als het keuzevak Tekenreeksvervanging is geactiveerd.

De tabel in Waardering bevat de overeenkomst van sterwaardering naar de effectieve waarden opgeslagen in de tag. De frames met informatie over waardering staan in de lijst in de rij Waardering van de framelijst. Voor deze frames kan de waardering ingesteld worden door een aantal sterren uit vijf sterren te geven. Verschillende tagformaten en verschillende toepassingen gebruiken verschillende waarden om overeenkomst tussen de sterwaardering en de waarde opgeslagen in de tag te definiëren. Om het juiste aantal sterren te tonen zal Kid3 de overeenkomst in deze tabel opzoeken. De sleutel om de overeenkomst op te zoeken is de framenaam, bijvoorbeeld "RATING" wordt gebruikt voor Vorbis commentaar of "IRTD" voor RIFF INFO. Voor ID3v2 tags wordt een gecombineerde sleutel gebruikt bestaande uit de frame-ID "POPM" van het Popularimeterframe en zijn "Email"-veld, gescheiden door een punt. Daarom bestaan er verschillende sleutels voor ID3v2, e.g. "POPM.Windows Media Player 9 Series" voor de overeenkomst gebruikt door Windows Media Player en Explorer en eenvoudig "POPM" voor POPM-frames met een leeg "Email"-veld. Omdat er meerdere items voor "POPM" kunnen bestaan, is hun volgorde belangrijk. Wanneer Kid3 een nieuw Popularimeterframe oevoegt, zal het het eerste "POPM"-item gebruiken om de waarde te bepalen om te schrijven in het "Email"-veld. Deze vwaarde zal dan de te gebruiken overeenkomst specificeren voor sterwaarderingen. Het eerste item wordt ook gebruikt als er geen sleutel is gevonden, het is daarom het standaard item.

Naast de kolom Naam met de sleutels, heeft de tabel kolommen 1 tot 5 om het overeenkomstige aantal sterren op te slaan dat is gegeven. Op de andere manier bepaalt het aantal sterren die getoond worden voor de waarde opgeslagen in het frame. De onderstaande rij in de tabel, bijvoorbeeld, bevat de waarden 1, 64, 128, 196, 255. De drempel voor het aantal te tonen sterren ligt tussen deze waarden en is compatibel met wat Windows® Explorer gebruikt.

Tabel 3.2. Item in waarderingstabel

Naam12345
POPM164128196255
Bereik1-3132-9596-159160-223224-255

Op de pagina Bestanden kan het keuzevak Laatst geopende bestanden geactiveerd worden zodat Kid3 het laatst geselecteerde bestand zal openen en selecteren wanneer het de volgende keer wordt gestart. Tijdstippen van bestanden behouden kan geactiveerd worden om de wijzigingsdatum van het bestand te behouden. Bestandsnaam voor hoes stelt de naam in die wordt gesuggereerd wanneer een ingebedde afbeelding geëxporteerd wordt naar een bestand. Met Tekstcodering (Exporteren, Afspeellijst) kan de codering ingesteld worden die wordt gebruikt bij schrijven van bestanden. Het standaard Systeem kan gewijzigd worden voor bijvoorbeeld afspeellijsten die van een ander apparaat moeten komen.

Als Wijzigingen markeren actief is, worden gewijzigde velden gemarkeerd met een lichtgrijze achtergrond van het label.

De sectie Bestandenlijst bepaalt welke bestanden getoond worden in de bestandenlijst. Een Filter kan gebruikt worden om de items in deze lijst te beperken tot bestanden met ondersteunde extensies. Om explicitier te specificeren welke mappen te tonen in de bestandenlijst of bepaalde mappen uit te sluiten, kunnen de opties Mappen insluiten en Mappen uitsluiten worden gebruikt. Ze kunnen jokertekens bevatten, bijvoorbeeld */Muziek/* om alleen de map Muziek in te sluiten of */iTunes/* om de map iTunes van de bestandenlijst uit te sluiten. Als meerdere van zulke uitdrukkingen gebruikt moeten worden, dan kunnen ze gescheiden worden door spaties of puntkomma's.

De knoppen Bestandsnaam uit tag en Tag uit bestandsnaam in de sectie Formaat openen dialogen om de formaten te bewerken die beschikbaar zijn in de keuzelijsten Formaat (met pijlen omhoog en omlaag), die zijn te vinden in de sectie bestand van het hoofdvenster.

De knop Afspeellijst kan gebruikt worden om de bestandsnaamformaten beschikbaar in de dialoog Afspeellijst aanmaken te bewerken.

Bestandsnaamformaat bevat opties voor het formaat van de bestandsnamen. Dezelfde opties als in Tagformaat zijn beschikbaar.

De toegestane Maximum lengte voor bestandsnamen kan bovendien ingesteld worden. De meeste moderne bestandssystemen hebben een limiet van 255 tekens, maar als u bestanden naar een cd wilt branden, zou u de limiet op 64 moeten zetten. Als Voor afspeellijst en mapnamen is geactiveerd, zal het bestandsformaat ook gebruikt worden bij het aanmaken van afspeellijsten en hernoemen van mappen.

De pagina Gebruikeracties bevat een tabel met de commando's die beschikbaar zijn in het contextmenu van de bestandenlijst. Voor kritische bewerkingen zoals bestanden verwijderen is het aan te bevelen om Bevestigen te markeren om een bevestigingsdialoog te laten verschijnen alvorens het commando uit te voeren. Uitvoer kan gemarkeerd worden om de uitvoer geschreven door consolecommando's (standaarduitvoer en standaardfouten) te tonen. Naam is de naam getoond in het contextmenu. Commando is de uit te voeren opdrachtregel. Argumenten kunnen doorgegeven worden met de volgende codes:

  • %F %{files} Bestandspaden (een lijst als meerdere bestanden zijn geselecteerd)

  • %f %{file} Bestandspad naar een enkel bestand

  • %uF %{urls} URL's (een lijst als meerdere bestanden zijn geselecteerd)

  • %uf %{url} URL naar een enkel bestand

  • %d %{directory} Map

  • %s %{title} Titel (Song)

  • %a %{artist} Artiest

  • %l %{album} Album

  • %c %{comment} Opmerking

  • %y %{year} Jaar

  • %t %{track} Track (bijv. 01)

  • %t %{track.n} Track met veldbreedte n (bijv. 001 for %{track.3})

  • %T %{tracknumber} Track (zonder voorloopnullen, bijv. 1)

  • %g %{genre} Genre

  • %b %{browser} commando om de webbrowser te starten

  • %q %{qmlpath} basismap van geleverde QML-bestanden

De speciale code @separator kan ingesteld worden als een commando om een scheidingsteken in te voegen in het contextmenu van gebruikersacties. Menu-items kunnen in een submenu gestopt worden door ze te omgeven met commando's @beginmenu en @endmenu. De naam van het submenu wordt bepaald door de kolom Naam van het commando @beginmenu.

Om QML-scripts uit te voeren wordt @qml gebruikt als een commandonaam. Het pad naar het QML-script wordt doorgegeven als een parameter. De geleverde scripts zijn te vinden in de map %{qmlpath}/script/ (op Linux® typisch /usr/share/kid3/qml/script/, op Windows qml/script/ binnen de installatiemap en op macOS® in de app-map kid3.app/Contents/Resources/qml/script/). Eigen scripts kunnen in elke map worden opgeslagen. Als de QML code GUI-componenten gebruiken, moet @qmlview worden gebruikt in plaats van @qml. Extra parameters worden doorgegeven aan het QML-script waar ze beschikbaar zullen zijn via de functie getArguments(). Een overzicht van enige functies en eigenschappen die beschikbaar zijn in QML zijn te vinden in de appendix QML-interface.

Het commando dat ingevoegd zal worden met %{browser} kan gedefinieerd worden in het bovenstaande tekstbewerkingsvak Webbrowser. Commando's beginnend met %{browser} kunnen gebruikt worden om informatie op te halen over de geluidsbestanden uit het web, bijvoorbeeld

%{browser} http://lyricwiki.org/%u{artist}:%u{title}

zal de liedtesksten voor de huidige song opvragen in LyricWiki. De "u" in %u{artist} en %u{title} worden gebruikt om de artiest %{artist} en song %{title}-informatie te URL-coderen. Het is gemakkelijk om uw eigen opvragingen op dezelfde manier te definiëren, bijv. zoeken naar een afbeelding met Google:

%{browser} http://images.google.com/images?q=%u{artist}%20%u{album}

Om een albumhoesillustratie aan tag 2 toe te voegen kunt u met Google of Amazon zoeken naar afbeeldingen met de boven beschreven commando's. De afbeelding kan toegevoegd worden aan de tag met slepen en loslaten. U kunt ook een afbeelding met Toevoegen toevoegen, selecteer dan het afbeeldingframe en importeer een afbeeldingsbestand of plak deze uit het klembord. Afbeeldingframes worden ondersteund voor ID3v2, MP4, FLAC, Ogg en ASF-tags.

Om items in de tabel toe te voegen en te verwijderen kan een contextmenu worden gebruikt.

De pagina Netwerk bevat alleen een veld om het proxy-adres in te voegen en optioneel de poort, gescheiden door een dubbelepunt. De proxy zal gebruikt worden bij importeren vanaf een Internetserver wanneer het keuzevakje is geactiveerd.

In de pagina Plug-ins page, kunnen beschikbare plug-ins ingeschakeld of uitgeschakeld worden. De plug-ins zijn gescheiden in twee secties. De lijst Metagegevens-plug-ins & Prioriteit bevatten plug-ins die geluidsbestandformaten ondersteunen. De volgorde van de plug-ins is belangrijk omdat ze van boven naar beneden worden geprobeerd. Sommige formaten worden ondersteund door meerdere plug-ins, bestanden zullen dus geopend worden met de eerste plug-in die ze ondersteunt. De TaglibMetadata ondersteunt de meeste formaten, als het bovenaan de lijst staat, zal het de meeste bestanden openen. Als u een andere plug-in voor een bestandsformaat wilt gebruiken, ga dan na dat het in de lijst staat vóór de plug-in TaglibMetadata. Details over de metagegevensplug-in en waarom u deze zou willen gebruiken in plaats van TagLib staan hieronder.

  • Id3libMetadata: gebruikt id3lib voor ID3v1.1 en ID3v2.3 tags in MP3, MP2, AAC files. Ondersteunt enkele frametypen meer dan TagLib.

  • OggFlacMetadata: gebruikt libogg, libvorbis, libvorbisfile voor Ogg-bestanden en bovendien libFLAC++ en libFLAC voor FLAC-bestanden. Dit zijn de officiële bibliotheken voor deze formaten.

  • TaglibMetadata: gebruikt TagLib die heel wat audiobestandformaten ondersteunt. Het kan gebruikt worden voor alle audiobestanden ondersteund door Kid3.

  • Mp4v2Metadata: mp4v2 is oorspronkelijk gebruikt door Kid3 om M4A-bestanden te ondersteunen. Kan gebruikt worden in geval van problemen met de ondersteuning van M4A van TagLib.

De sectie Beschikbare plug-ins bevat een lijst met de overblijvende plug-ins. Hun volgorde is niet belangrijk, maar ze kunnen in- of uitgeschakeld worden met de keuzevakjes.

  • AmazonImport: Gebruikt voor de functie Importeren van Amazon....

  • DiscogsImport: Gebruikt voor de functie Importeren van Discogs....

  • FreedbImport: Gebruikt voor de functie Importeren van gnudb.org....

  • MusicBrainzImport: Gebruikt voor de functie Importeren van MusicBrainz Release....

  • AcoustidImport: gebruikt voor de functie Uit MusicBrainz Fingerprint importeren..., die afhangt van de bibliotheken Chromaprint en libav.

Plug-ins die uitgeschakeld zijn zullen niet geladen worden. Dit kan gebruikt worden om gebruik van hulpbronnen en opstarttijd te optimaliseren. De instellingen op deze pagina zijn alleen effectief na opnieuw starten van Kid3.