Sjablonen beheren

In het BestandNieuw van sjabloon... assistent kunt u ook extra sjabloonbestanden downloaden door te klikken op de knop Meer sjablonen ophalen.... Er opent een Get Hot New Stuff dialoogvenster waarmee u extra sjablonen kunt installeren, bijwerken of verwijderen. Er is voor sjablonen ook een configuratiemodule, u kunt deze bereiken via InstellingenKDevelop instellenSjablonen. van hieruit kunt u zowel bestandsjablonen (hierboven uitgelegd) als projectsjablonen (gebruikt voor het creëren van nieuw projecten) beheren.

Als geen van de beschikbare sjablonen geschikt is voor uw project dan kunt u natuurlijk zelf nieuwe sjablonen creëren. De makkelijkste manier is waarschijnlijk een bestaande sjabloon kopiëren en deze aanpassen, er is een korte instructie en een langer document met specificaties om u daarbij te helpen. Om een geïnstalleerde sjabloon te kopiëren, opent u de sjabloon-beheerder door op InstellingenKDevelop instellen...Sjablonen te klikken, selecteer het sjabloon dat u wilt kopiëren, klik vervolgens op de knop Sjabloon klonen. Selecteer een map als bestemming en klik op OK, en het sjabloon zal naar de gekozen map worden gekopieerd. Nadat u het heeft geopend kunt u het nieuwe sjabloon gaan bewerken. Als u klaar bent met uw wijzigingen, kunt u uw nieuwe sjabloon weer in KDevelop importeren door sjabloonbeheer te openen en de van toepassing zijnde tab te openen (naar keuze Projectsjablonen of Bestandsjablonen) en klik op Sjabloon uit bestand laden. Open het sjabloonbeschrijvingsbestand, die een van de volgende twee bestandsextensies heeft: .kdevtemplate of .desktop. KDevelop zal de bestanden comprimeren in een sjabloon-archief en vervolgens het sjabloon importeren.

Opmerking

Als u een bestaand sjabloon kopieert dan moet u er voor zorgen dat u het hernoemt voordat u het weer terug importeert omdat u anders het bestaande sjabloon overschrijft of eindigt met twee gelijk genaamde sjablonen. Om een sjabloon te hernoemen moet u het beschrijvingsbestand een unieke naam geven (maar blijf wel de extensie gebruiken), en het item Naam in het beschrijvingsbestand wijzigen.

Als u een sjabloon vanaf nul wilt schrijven dan kunt u starten met een voorbeeld C++ class sjabloon door een nieuw project creëren en het project C++ Class Template in de categorie KDevelop te selecteren.