Hoofdstuk 5. Andere mogelijkheden

Andere Umbrello UML Modeller mogelijkheden

Dit hoofdstuk beschrijft kort enkele andere mogelijkheden van Umbrello UML Modeller.

Objecten als PNG-afbeeldingen kopieëren

Los van het gebruikelijke kopiëren, knippen en plakken om objecten te kopiëren tussen verschillende diagramme, kan Umbrello UML Modeller objecten ook kopiëren als PNG-afbeeldingen zodat u ze kunt invoegen in een ander type document. U hoeft niets byzonders te doen hiervoor. Selecteer simpelweg een object van een diagram (Class, Actor, etc.) en kopieer deze (Ctrl+C, of gebruik het menu), open vervolgens een Calligra Words-document (of een ander programma waarin je afbeeldingen kunt plakken) en selecteer Plakken. Op deze wijze kunt u sommige delen van uw diagram als simpele afbeeldingen hergebruiken.

Exporteren als een afbeelding

U kunt ook een compleet diagram exporteren als afbeelding. Het enige dat u hiervoor hoeft te doen is om het diagram te selecteren dat u wilt exporteren en vervolgens de menu-ingang Als afbeelding exporteren... te gebruiken uit het menu Diagram.

U kunt meerdere diagrammen tegelijk exporteren met de optie Diagrammen als afbeeldingen exporteren... uit het menu bestand. Hiermee kunt u ook de resolutie van de afbeelding instellen, zodat de afbeeldingen niet erg wazig zullen zijn.

Afdrukken

Umbrello UML Modeller maakt het mogelijk om individuele diagrammen af te drukken. Druk op het icoon Afdrukken in de werkbalk of selecteer Afdrukken uit het menu Bestand. U krijgt dan het standaard KDE Afdrukken-venster, vanwaar u uw diagram kunt afdrukken.

Logische mappen

Om uw model in te delen, met name in grotere projecten, kunt u logische mappen aanmaken in de boomstructuur. Om ze te maken, selecteert u de keuzemogelijkheid NieuwMap in het contextmenu van de standaard mappen in de boomstructuur. Mappen kunnen genest zijn, en u kunt objecten heen en weer verplaatsen door ze van de ene map weg te slepen en ze in de andere te laten vallen.

Uw model indelen met logische mappen in Umbrello UML Modeller

Uw model indelen met logische mappen in Umbrello UML Modeller