Hoofdstuk 2. Trojitá gebruiken

Met Trojitá kunt u e-mail lezen, schrijven, beheren, doorzoeken en versturen. Als u een IMAP e-mailaccount heeft, dan heeft u met Trojitá toegang tot deze en kunt u het gebruiken. IMAP is een protocol waarmee de e-mail op de server blijft in plaats dat u het naar uw lokale machine downloadt. Maar, Trojitá downloadt echter in werkelijkheid wel gedeeltes van uw berichten – zelfs al uw berichten – gemakshalve. In de 1990s, gebruikten de meeste mensen POP3 postvakken en hun e-mailprogramma downloadde al hun berichten, waarmee ze van de server werden verwijderend. Het nadeel was dat als u een andere computer gebruikte, de berichten niet meer beschikbaar waren. IMAP lost dat probleem op door de e-mail op de server te bewaren. Het programma dat u op uw lokale computer/smartphone gebruikt stuurt eenvoudig instructies ("beantwoord deze e-mail," "toon deze email," etc.) naar de server voor uitvoering.

Om te beginnen heeft u een IMAP-account nodig. Er zijn veel providers; FastMail is er een; Tuffmail en Pobox zijn anderen. Google's Gmail-service geeft IMAP-toegang tot uw Gmail-account (Outlook en anderen geven dat niet). En als de beheerder van uw Microsoft® Exchange-server dat heeft ingesteld, dan kunt u ook toegang hebben tot Exchange via IMAP. Als u een IMAP-account, een gebruikersnaam en bijbehorend wachtwoord hebt, dan is Trojitá alles wat u verder nog nodig hebt.

Merk op dat er verschil is tussen IMAP-providers en sommige leveren een frustrerend langzame service. Microsoft®'s Exchange server is ook gemeld als iets aan de langzame kant. Als u een goede provider heeft gekozen en een snel programma gebruikt dan zult u verrast zijn hoe plezierig dit kan zijn.

Uw IMAP-account instellen

Klik eerst op het tabblad Algemeen van het dialoogvenster Instellingen. Voeg als nieuw account uw IMAP-account toe met deze parameters:

  • Echte naam: de naam die u wilt tonen op uw e-mailberichten (uw eigen voor- en achternaam)

  • E-mail: uw e-mailadres

  • Organisatie: uw bedrijfsnaam (onverplicht)

  • Ondertekening: elke tekst waarvan u wilt dat die onderaan uw e-mailberichten verschijnt zoals de naam van uw website of een slogan.

Deze instellingen vormen een identiteit waarvan u indien gewenst er verschillende kunt hebben, als bijvoorbeeld een gedeelte van uw e-mail bestemd is voor een nieuwsgroep waar het gewenst dat uw berichten een ander uiterlijk heeft (bijvoorbeeld een andere ondertekening). Merk echt op dat op dit moment Trojitá niet meerdere IMAP-accounts ondersteunt (het gebruik van meerdere servers).

Voeg vervolgens de parameters toe die nodig zijn voor toegang tot uw account.

  • Methode: kies SSL, als uw provider dit verlangt. In de andere gevallen kiest u "TCP" voor een verbinding die start zonder versleuteling en later misschien overgaat naar een versleutelde verbinding. En als uw provider verlangt dat u overgaat op versleuteling, schakel dan het "Voer STARTTLS uit" in om te zorgen dat het werkt. "Lokale proces" is voor gevorderde gebruikers, die bijvoorbeeld een verbinding via een andere SSH-agent met hun provider willen maken (in dit geval voert u waarschijnlijk iets in als ssh imap.provider.org dovecot --exec-mail imap). In het algemeen zijn TCP of SSL de meest waarschijnlijke keuzen voor u.

  • IMAP-server: is de server van uw provider(bijv. mail.host.com)

  • Poort: deze parameter zou automatisch moeten veranderen afhankelijk van wat u heeft ingevoerd voor "IMAP-server." Standaard is dit 143 voor niet-versleutelde e-mailberichten en 993 voor e-mailberichten verstuurt via een SSL-verbinding.

  • Gebruikersnaam: uw gebruikersnaam

  • Wachtwoord: uw wachtwoord. Op dit moment bewaart Trojitá uw gebruikersnaam en wachtwoord in een leesbaar tekst bestand op uw computer. Dit is niet veilig! Als u zich hierover zorgen maakt, laat dan het wachtwoord-veld leeg, Trojitá zal u eenmaal om uw wachtwoord vragen en dit in het geheugen bewaren totdat het programma eindigt.

  • In offline-modus beginnen:

  • Mogelijkheden op de zwarte lijst: Trojitá streeft ernaar om compleet te voldoen aan de standaarden. Maar sommige servers die zeggen dat ze voldoen aan de standaard maar doen dat niet echt. Als u merkt dat uw provider functies opgeeft die in het echt niet aanwezig zijn, dan kunt u ze in deze lijst opgeven zodat Trojitá ze vriendelijk niet meer zal gebruiken.

Het tabblad voor modus Offline is waar u de mogelijkheid in Trojitá configureert voor het lokaal opslaan van berichten op uw server. Het voordeel van een kopie lokaal opslaan is duidelijk: u kunt ze later openen zonder verbinding met de server. Een nadeel is dat uw harde schijf voller wordt en natuurlijk dat als iemand uw computer onderzoekt als veiligheidsrisico. De standaardinstelling van Trojitá is dat het de lokale kopieën oneindig lang opslaat, maar u kunt natuurlijk ook ervoor kiezen om deze maar een aantal dagen op te slaan of helemaal niet op te slaan. Merk op dat de code voor het leegmaken van de berichten-cache nog niet aanwezig is, u kunt daarom op dit moment er van uit gaan dat de berichten-cache nog niet is leeggemaakt.

Het tabblad SMTP is waar u het versturen van e-mailberichten instelt.

  • Methode: kies SMTP voor niet versleutelde verbindingen, of "Beveiligd SMTP" als u de voorkeur geeft aan (en uw provider accepteert) e-mail versturen over SSL. Als u kiest voor "Compatibel met lokale sendmail" dan zal Trojitá uw e-mailberichten doorgegeven aan het sendmail programma op uw lokale computer (en als deze niet aanwezig is, dan zal dat mislukken). Kiezen voor deze optie vereist dat u de sendmail-parameters instelt voor gebruik van uw lokale sendmail.

  • SMTP-server: de naam van de server waarnaar uw e-mailberichten gestuurd moet worden.

  • Poort: deze parameter zou automatisch moeten veranderen afhankelijk van wat u heeft ingevoerd bij "Methode." Standaard is dit 587 voor niet-versleutelde e-mailberichten en 465 voor e-mailberichten verstuurt via een SSL-verbinding.

  • Uitvoerbaar bestand van sendmail: is alleen noodzakelijk als u heeft gekozen voor "Compatibel met lokale sendmail" als methode. Indien dat het geval is, dan moet u hier de commando's opgeven die nodig zijn om uw bericht naar uw lokale sendmail-programma te sturen. De standaard commando is "sendmail -bm -oi" maar als uw configuratie van de standaard afwijkt dan moet deze instelling aanpassen.

  • StartTLS: activeer dit als uw provider een TLS-verbinding vereist voor het versturen van versleutelde mail (dit is niet hetzelfde als SSL gebruiken door het kiezen van "Beveiligd SMTP" zoals bovengenoemde methode).

  • MTP Auth: activeer dit als u een gebruikersnaam en wachtwoord moet opgegeven voor het versturen van e-mailberichten. Tegenwoordig moet u dit bijna altijd doen om te voorkomen dat spammers ongewenste berichten via de server gaan versturen.

  • Gebruikersnaam: uw gebruikersnaam

  • Uw wachtwoord.

  • Uitgaande e-mailberichten opslaan: als u dit activeert, dan bewaart Trojitá een kopie van elk verstuurt bericht. Dit is al zo lang de standaardinstelling van alle e-mail-programma's dat maar weinig mensen weten dat het mogelijk is om het niet te doen!

  • Mapnaam verzenden: Als u besluit dat u een lokale kopie van uw verstuurde e-mailberichten wilt bewaren, dan kunt u hier opgeven in welke map u deze wilt bewaren.

  • Met BURL verzenden: De BURL extensie is een uitbreiding van de IMAP standaard, opgesteld in 2006, daarom hebben niet alle servers deze service beschikbaar. Stelt u zich voor dat u een enorm e-mailbericht met bijlage in uw inbox heeft en u wilt dit bericht doorsturen. De normale manier is dat uw IMAP client dit enorme bericht downloadt en het vervolgens opnieuw verstuurt (twee grote overdrachten over het netwerk veroorzakend). Met de BURL extensie is het mogelijk om het bericht te versturen zonder het eerst te downloaden. Als uw provider toestaat dat u BURL gebruikt dan is het interessant om deze extensie in te schakelen.