Hoofdstuk 8. Vragen en antwoorden

8.1. Hoe voer ik meervoudige auteurs in?
8.2. Kan ik, hoe de afgedrukte pagina er uitziet, wijzigen?
8.3. Hoe groepeer ik per eigenschap anders dan die in de werkbalk staan?
8.4. Waarom verschijnt niet al dat 'gobbledy-gook' wanneer ik Tellico start?
8.5. Hoe wijzig ik welke kolommen getoond worden?
8.6. Hoe filter ik op zoiets als het veld "Gelezen"?
8.7. Hoe voeg ik nieuwe invoersjablonen toe?
8.8. Compileren en installeren gingen goed, maar wanneer Tellico opstart is het venster blanco. Wat is er fout?
8.9. Hoe exporteer ik extra bibtex-velden?
8.10. Wat is er gebeurt met Bookcase?
8.11. Wat heeft de naam Tellico hiermee te maken?
8.12. Waarom voegt u die koppelingen naar Amazon.com in in de zoekresultaten?
8.13. Waarom gebruikt u geen echte database?

8.1.

Hoe voer ik meervoudige auteurs in?

Namen van auteurs zouden door een puntkomma moeten worden gescheiden, zoals: Brian W. Kernighan; Dennis M. Ritchie. Voeg het woord "en", of iets soortgelijks, niet toe, zelfs als u 20 auteurs hebt. Als u de optie Automatische opmaak hebt geactiveerd, wordt de achternaam automatisch als eerste getoond voor elke auteur.

Andere eigenschappen die meervoudige waarden toestaan, zoals "genre" en "sleutelwoorden", worden op dezelfde manier ingevoerd, met een puntkomma (;) die elke waarde scheidt.

8.2.

Kan ik, hoe de afgedrukte pagina er uitziet, wijzigen?

Zeker. Zoek het bestand tellico-printing.xsl, die zich in de map $KDEDIR/share/apps/tellico/ zou moeten bevinden. U kunt die kopiëren naar $KDEHOME/share/apps/tellico/ voor persoonlijke wijzigingen. U moet kennis hebben van XSLT, maar dat bestand wijzigen is nodig om de opmaak van het afdrukken te wijzigen. Er wordt HTML gegenereerd uit het bestand en de gemakkelijkste manier om het uiterlijk van de afdruk te wijzigen is de CSS aan het begin te wijzigen.

Let erop dat het bestand tellico-printing.xsl refereert naar een ander bestand, tellico-common.xsl, die enkele gemeenschappelijke XSLT-sjablonen bevat. Als u tellico-printing.xsl kopieert naar $KDEHOME, dan moet u ofwel het <xsl:import> element laten wijzen naar de actuele locatie van het bestand tellico-common.xsl of ook het gemeenschappelijke bestand kopiëren.

8.3.

Hoe groepeer ik per eigenschap anders dan die in de werkbalk staan?

Om groepering per veld toe te staan, die standaard geen groepering toestaat, activeer dan het vakje "Groepering toestaan" voor dat specifieke veld in de dialoog "Velden in de verzameling".

8.4.

Waarom verschijnt niet al dat 'gobbledy-gook' wanneer ik Tellico start?

Dingen zoals:

Tellico::updateCollectionToolBar
GroupView::setGroupAttribute - author
GroupView::slotAddCollection
QCheckBox::property( "title" ) failed: property invalid
or does not exist

is debug-informatie. Bij het compileren, kan dit worden gestopt door te compileren met de valag --disable-debug. U zou ook --enable-final kunnen gebruiken, die iets meer geheugen gebruikt bij compileren, maar efficiënter is bij het uitvoeren van de toepassing.

Het laatste bericht is enigszins verschillend, het betekent gewoon dat uw Qt™-installatie gecompileerd is met enige debugging-informatie.

Of, als Tellico al is geïnstalleerd, voer kdebugdialog uit en ga na dat "0 (algemeen)" niet is geactiveerd. Dat schakelt debugberichten uit van alle algemene KDE toepassingen bijv. die niet officieel door KDE worden gedistribueerd.

8.5.

Hoe wijzig ik welke kolommen getoond worden?

Klik rechts op de kopbalk. U kunt de koppen ook verslepen om de volgorde van de kolommen te wijzigen en klik op deze om dat veld te sorteren.

8.6.

Hoe filter ik op zoiets als het veld "Gelezen"?

Intern worden de keuzevakjes in Tellico opgeslagen als "geactiveerd", dus als u, bijvoorbeeld, wilt filteren op alleen de science fiction boeken die u nog niet hebt gelezen, dan moet u twee regels maken. Ga na dat knop "Alle volgenden moeten overeenkomen" is geactiveerd. Stel de eerste regel on op "Genre" "bevat" "Science Fiction" (geen aanhalingstekens) en de tweede regel op "Gelezen" "bevat geen" "waar" (geen aanhalingstekens) ).

Het snelfilter in de werkbalk zal overeenkomen met elk veld en, als er een niet-woord teken inzit, zal de tekst geïnterpreteerd worden als een reguliere expressie. Dus als u snel wilt filteren op boeken om alleen diegenen te tonen door Weber of Bujold, typ dan "weber|bujold" (zonder aanhalingstekens) in de werkbalk.

8.7.

Hoe voeg ik nieuwe invoersjablonen toe?

Invoersjablonen moeten opgeslagen worden in $KDEHOME/share/apps/tellico/entry-templates/ voor toegang voor een enkele gebruiker of $KDEDIR/share/apps/tellico/entry-templates/ voor toegang door iedereen. Sjablonen in $KDEHOME gaan boven elk bestand met dezelfde naam in $KDEDIRS. De invoersjablonen kunnen ingesteld worden op basis van per type verzameling de instellingendialoog.

Sjablonen voor de Reportagedialoog worden opgeslagen in $KDEHOME/share/apps/tellico/report-templates/.

8.8.

Compileren en installeren gingen goed, maar wanneer Tellico opstart is het venster blanco. Wat is er fout?

KDE programma's kijken naar gegevens in de locaties gedefinieerd in de omgevingsvariabele $KDEDIRS. Als u bijvoorbeeld installeert in /usr/local, maar $KDEDIRS is leeg of alleen /usr, dan is Tellico niet in staat de benodigde bestanden te vinden. Dit is speciaal het geval voor SuSE®, waarvoor u het zou moeten compileren met --prefix=/opt/kde3. Als alternatief kunt u een regel toevoegen aan uw bestand .profile om $KDEDIRS in te stellen. Controleer de documentatie voor uw shell.

8.9.

Hoe exporteer ik extra bibtex-velden?

Tellico gebruikt de eigenschap bibtex om te weten hoe bibtex-velden te exporteren. Als u extra velden om te exporteren wilt toevoegen, zoals een samenvatting, open dan de Dialoog voor velden in de verzameling en klik op de knop Eigenschappen instellen. Voeg een eigenschap bibtex toe met de waarde abstract. Die eigenschap zal, bij exporteren naar bibtex of bibtexml, gebruikt worden voor de bibtex-veldnaam.

8.10.

Wat is er gebeurt met Bookcase?

Vanwege een conflict met een handelsmerk, is Bookcase hernoemd tot Tellico in september 2004. Tellico 0.12 is toen vrijgegeven, die identiek is aan Bookcase 0.11, behalve voor de wijziging in de naam.

8.11.

Wat heeft de naam Tellico hiermee te maken?

Ik heb nagedacht over verschillende andere namen, waarvan een paar verbonden waren met boekverzamelingen. Tellico kan echter meer behandelen dan alleen boeken en terzijde, dit is een hobby, dus koos ik een (voor mij) mooi klinkende naam, genomen van een plaats dichtbij waar ik opgegroeid ben.

8.12.

Waarom voegt u die koppelingen naar Amazon.com in in de zoekresultaten?

De bepalingen van de overeenkomst voor toegang tot de webservices van Amazon.com vereisen dat alle afbeeldingen opgehaald vanaf de service teruggekoppeld moeten zijn naar Amazon.com, evenals een extra koppeling. Het associatie-ID van Amazon.com moet ook worden ingevoegd, zodat elke betaling voor verwijzing eerlijk worden verzameld.

8.13.

Waarom gebruikt u geen echte database?

Deel van de reden dat ik begon met Tellico was om C++ te leren. Op dat moment kende ik SQL nog niet en op dit moment heb ik alleen nog maar een flauw begrip van hoe het te gebruiken. Eenvoudig gezegd, Tellico is niet begonnen als een relationele database en dat zal niet veranderen tot enig moment in de toekomst wanneer ik me SQL heb eigen gemaakt en de tijd en de motivatie om het gegevensmodel te wijzigen. Als u daar last van hebt, gebruik Tellico dan niet.

Natuurlijk is iedereen welkom om elke wijziging die ze willen aan te brengen in de broncode.