Opties voor gegevensbronnen

Tellico kan verschillende bronnen voor importeren van gegevens gebruiken, die geconfigureerd kunnen worden in de dialoog Gegevensbronnen. Er zijn vele typen en hulpbronnen beschikbaar. Onderstaand staan er een paar in een lijst, terwijl de volledige lijst beschikbaar is op de Tellico website.

De dialoog voor gegevensbronopties

Nieuwe bronnen kunnen toegevoegd worden door op de knop Nieuw... te klikken, terwijl bestaanden gewijzigd of verwijderd kunnen worden, met de knoppen Wijzigen... of Verwijderen. De volgorde van de bronnen, die verschijnen in het item menu's bijwerken, kan ook gewijzigd worden.

Waarschuwing

Installeer en voer nooit een script uit van een niet-vertrouwde bron. Ze worden uitgevoerd met dezelfde rechten als de gebruiker en, als resultaat, kunnen bestanden worden gewijzigd of verwijderd of op een andere manier uw systeem verstoren.

Veel van de gegevensbronnen bieden meer informatie dan de standaard velden in Tellico. Die andere velden worden rechts van het configuratievak getoond. Als een van deze velden is aangevinkt zullen deze toegevoegd worden aan de verzameling wanneer een item wordt toegevoegd uit die bron.

Bronnen voor boeken en bibliografische gegevens

z39.50-servers

Het z39.50 protocol wordt gebruikt om toegang te verschaffen tot bibliotheken en bibliografische informatieleveranciers in de wereld. Lijsten met publieke z39.50 servers zijn o.a. beschikbaar van indexdata.dk. Tellico komt met verschillende vooraf ingestelde configuraties voor belangrijke bibliotheken of u kunt de verbindingsinformatie handmatig specificeren.

Tellico is in staat om gegevens te lezen in de formaten MODS, USMARC/MARC21 of UNIMARC, met gebruik van de yaz bibliotheek. Bovendien is er beperkte ondersteuning voor het formaat GRS-1.

Om een van de vooraf ingestelde bibliotheken te gebruiken, activeer het vakje en selecteer dan de bibliotheek. De andere configuratie-items zullen uitgeschakeld worden. Als u de informatie handmatig wilt instellen, deactiveer het vooraf ingestelde vakje.

De standaard poort voor toegang tot z39.50 is 210, maar sommige servers zouden een andere kunnen gebruiken. Tellico neemt aan dat de server de tekencodering MARC-8 gebruikt, tenzij anders geconfigureerd. Als een onjuiste tekencodering is gebruikt, zou er een foutbericht kunnen verschijnen in de uitvoer van het programma of er worden geen items opgehaald.

Sommige servers vereisen een gebruikersnaam en wachtwoord voor toegang. Tellico kan dat wachtwoord gebruiken en opslaan, maar denk er aan dat het geschreven wordt in het configuratiebestand van Tellico in leesbare tekst end dus niet veilig is. Voor de meeste publieke servers mogen de velden voor gebruikersnaam en wachtwoord leeg blijven.

SRU-servers

SRU staat voor Search/Retrieve via URL en is een standaard zoekprotocol voor zoeken op internet. Sommige bibliotheken gebruiken het voor toegang bieden tot hun gegevenscatalogi. Onder hen is de US Library of Congress is waarschijnlijk het best bekend.

Entrez databases

Entrez is het geïntegreerde, op tekst gebaseerde zoek- en ophaalsysteem gebruikt in het National Center for Biotechnology Information (NCBI). De meest bekende Entrez database is PubMed, de database voor life science artikelen uit veel biologische tijdschriften. Op dit moment is de enige Entrez database die ondersteund wordt door Tellico is PubMed.

Bibliografische databases

arXiv.org, Bibsonomy en CrossRef zijn online databases voor wetenschappelijke artikelen en bibliografische informatie. Voor toegang tot de CrossRef bron moet u een account aanvragen en uw accountinformatie toevoegen aan de gegevensbronconfiguratie.

ISBNdb.com

ISBNdb.com is een online boekendatabase, met bibliotheken uit de de gehele wereld.

OpenLibrary.org

OpenLibrary.org is een online boekendatabase die zich richt op het bezitten van één pagina uit elk boek.

Gegevensbronnen van stripboeken

Bedetheque

Bedetheque is een Franse stripboekdatabase, beheerd door BDGest.

Comic Vine

Comic Vine is geroemd als de grootste stripboekwiki in het universum.

Gegevensbronnen over films

Internetfilm-database

De Internet filmdatabase levert informatie over films en video's. Wanneer een zoekopdracht wordt uitgevoerd naar een Persoon en als meer dan één mogelijkheid resulteert, zal er een dialoogvak worden geopend om u in staat te stellen de juiste persoon te selecteren. De configuratie-opties omvatten de selectie van welke IMDb-nationaliteit te gebruiken en of afbeeldingen worden opgehaald of niet. Omdat IMDb een groot aantal leden van de cast kan geven, kunt u dat tot een bepaald aantal beperken.

TheMovieDB.org

TheMovieDB.org is een vrije en open online filmdatabase. Registratie voor een vrij account is vereist.

De open filmdatabase

De open filmdatabase (OMDBAPI.com) is een vrije webservice om filminformatie te verkrijgen.

AlloCiné

AlloCiné is een online informatieservice voor films, gebaseerd in Frankrijk. Identificatie van browser moet zijn ingeschakeld in Systeeminstellingen

Gegevensbronnen over muziek

Discogs.com

Discogs.com is een door gebruikers gebouwde muziekdatabase met informatie over artiesten, labels en hun opnamen. Registratie voor een vrij account is vereist. Identificatie van browser moet zijn ingeschakeld in Systeeminstellingen

MusicBrainz.org

MusicBrainz.org is een muziekmetadatabase van een gemeenschap die een beknopte informatiesite over muziek probeert te maken. Identificatie van browser moet zijn ingeschakeld in Systeeminstellingen

Gegevensbronnen van videogames

GiantBomb.com

GiantBomb.com is een grote door een gemeenschap gedreven videogame database. Registratie voor een vrij account is vereist.

TheGamesDB.net

TheGamesDB.net is een open, online database voor fans van videogames.

MobyGames

MobyGames.com noemt zichzelf de oudste,grootste en meest accurate videogame-database.

IGDB.com

IGDB.com noemt zichzelf een gaming-website voor iedereen die van gamen houdt.

VideoGameGeek

VideoGameGeek is een online hulpbron en gemeenschap voor videogames .

Gegevensbronnen van bordspellen

BoardGameGeek

BoardGameGeek is een online hulpbron en gemeenschap voor bordspellen.

Munt- & postzegelgegevensbronnen

Colnect

Colnect is een online gemeenschap voor verzamelobjecten die persoonlijk beheer van verzamelingen levert. Tellico kan Colnect doorzoeken op informatie over munten en postzegels.

Numista

Numista is een wereldmuntencatalogus die groeit dankzij bijdragen van leden, online beheer van verzamelingen biedt, hulpmiddelen om gemakkelijk te ruilen met andere verzamelaars en een forum.

Gegevensbronnen voor meerdere typen verzamelingen

Amazon.com

Met de Webservices van Amazon kan Tellico elk van veertien verschillende internationale sites gerund door Amazon.com voor informatie doorzoeken: Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Japan, Frankrijk, Canada, China, Spanje, Italië, Brazilië, Australië, India, Mexico en Turkije.

Configureren van elke bron Amazon.com omvat drie instellingen: de locatie van de server, afbeeldingsgrootte en geassocieerde ID. Enige informatie uit Amazon.com kan een afbeelding omvatten, zoals een boek- of videocover. Die afbeelding kan gedownload worden in drie verschillende groottes, afhankelijk van het item. De geassocieerde ID moet gebruikt worden voor toegang tot de webservices Amazon.com en zit in de koppelingen terug naar het item, zoals gedicteerd door de licentie-overeenkomst voor het gebruik van de webservices van Amazon.com.

Toegang tot de Amazon Product Advertising API kan beperkingen hebben gerelateerd tot verkoopverwijzigen of adverteren. Kijk op de Amazon-documentatie voor verdere informatie bij abonneren voor API-toegang.

Externe scripts of toepassingen

Als een gemakkelijker manier voor Tellico om te integreren met plug-ins van derden, kunnen externe scripts of toepassingen gebruikt worden als een interface voor doorzoeken van andere informatiebronnen. Tellico zal een commando uitvoeren en de zoektermen als opties op de commandoregel doorgeven.

Sommige scripts worden met Tellico zelf geleverd. Python is vereist om in Dark Horse Comics te zoeken, een uitgever van strips, bijvoorbeeld.

Het type verzameling teruggegeven door het script moet zijn ingesteld, samen met het formaat van de gegevens. Niet alleen kan Tellico gegevens uit scripts importeren die het standaard formaat van Tellico XML gebruikt, maar het kan ook andere formaten importeren, zoals bibtex.

Het volledige pad naar de toepassing zou ingevuld moeten worden in de bronopties. Merk op dat de toepassing wordt uitgevoerd op het systeem met dezelfde rechten als de huidige gebruiker, gebruik dus geen scripts uit niet vertrouwde bronnen. Activeer de vakjes naast de zoeksleutels ondersteund door de toepassing en voer de vereiste opdrachtregelopties in het bewerkingsvak. De zoekwaarde zal ingevoegd worden waar %1 verschijnt.

Om items, die al in de verzameling zitten, bij te werken, worden het uiteindelijke keuzevakje en bewerkingsvak gebruikt om de opdrachtregelopties te bepalen. De invoervelden gebruikt om wat bijgewerkt moet worden te vinden moeten ingevoerd worden, in hetzelfde formaat als gebruikt voor verkregen velden.

Meerdere gecombineerde gegevensbronnen

Combinaties van tot acht bestaande gegevensbronnen kunnen gebruikt worden als een enkele bron, waar elk zoekresultaat uit de eerste bron wordt bijgewerkt door de volgende bronnen. Het te gebruiken type verzameling moet ingesteld worden voor het toevoegen van bronnen.

Alleen bestaande gegevensbronnen kunnen in combinatie gebruikt worden. Alleen het zoektype voor de eerste bron kan gebruikt worden in deze bron omdat de resultaten uit de eerste bron komen. Bijvoorbeeld, een zoekopdracht in UPCitemDb kan eerste gedaan worden, waarna elk resultaat wordt bijgewerkt vanuit de TheMovieDB.