Het met LabPlot maken van een grafiek van rekenbladgegevens

In dit hoofdstuk wordt u uitgelegd hoe u een eenvoudige plot kunt maken van gegevens in een rekenblad.

Venster van LabPlot direct na de start
 1. Klik op de knop Nieuw of typ Ctrl+N op het toetsenbord.

  Nieuw LabPlot-project
 2. Klik met de rechtermuisknop op Project in het paneel van de Projectverkenner en kies in het menu Nieuw toevoegenRekenblad, of typ Ctrl+= op het toetsenbord.

  Nieuw LabPlot-rekenblad toevoegen
 3. Klik met de linkermuisknop op de kop van de eerste kolom van het rekenblad, klik daarna met de rechtermuisknop op een van de cellen in de kolom en kies SelectieSelectie vullen metRijnummers.

  De eerste kolom van het rekenblad vullen

  Selecteer Automatisch (g) in het uitklapvak van Formaat in het rechtervenster van Kolomeigenschappen om de gegevensweergave van de eerste kolom te kiezen.

 4. Klik met de rechtermuisknop op de tweede kolomkop van het rekenblad, en kies Gegevens genererenWillekeurige getallen.

  De tweede kolom van het rekenblad vullen
 5. Klik met de rechtermuisknop op Project in het paneel van de Projectverkenner en kies in het menu Nieuw toevoegenWerkblad, of typ Alt+X op het toetsenbord.

  Nieuw LabPlot-werkblad toevoegen
 6. Klik met de rechtermuisknop op Werkblad in het paneel van de Projectverkenner en kies in het menu Nieuw toevoegenxy-plotbox plot, vier assen.

  Assen aan plot toevoegen
 7. Klik met de rechtermuisknop op xy-plot in het paneel van de Projectverkenner en kies Nieuw toevoegenxy-kromme

  Nieuwe kromme toevoegen
 8. In het paneel Eigenschappen xy-krommen rechts, selecteert uProjectRekenblad1, in het veld x-gegevens (erop klikken en op Enter drukken). Op dezelfde manier selecteert u 2 in het veld y-gegevens. De resultaten zijn direct zichtbaar in het werkblad.

  De plot voor de ongesorteerde gegevens
 9. Klik met de linkermuisknop op Rekenblad in het paneel van de Projectverkenner, klik daarna met de rechtermuisknop op de kolomkop en kies SorterenOplopend.

  De tweede kolom van het rekenblad sorteren
 10. Klikken met de linkermuisknop op Werkblad in het paneel van de Projectverkenner toont het resultaat.

  De plot voor de gesorteerde gegevens