Externe verbindingen zijn makkelijk te maken door de URL in te voeren in de Locatiebalk; eigenlijk zijn dit KIO Slaves. Merk op dat het Krusader paneel niet alle KIO Slaves kan gebruiken bijv. http:// zal in het paneel niet werken, maar wel in de viewer. Enkele voorbeelden:
ftp://
public.ftpserver.org/map/
fish://
gebruikersnaam@hostnaam/
sftp://
gebruikersnaam:wachtwoord@sftp.foo.org/
ftp://
gebruikersnaam@mijn.server.org:21/map/
smb://
gebruikersnaam:wachtwoord@server/share
ftp://
gebruikersnaam@proxygebruikersnaam:wachtwoord@proxiwachtwoord@hostnaam/map
nfs://
<host>:<port><url-pad>
webdav://
www.server.nl/pad/
U kunt bladwijzers voor deze URLs, aanmaken, maar lees dan wel de sectie over Bookman over veilig opslaan van wachtwoorden. Voor het verbinden met meerder locaties, kunt u bladwijzers voor deze URLs aanmaken en ze stuk voor stuk openen, of ze allemaal tegelijk openen door een Paneelprofiel te gebruiken. om te schakelen van een locatie naar een andere locatie, opent u voor elk een tab met mappen.
Er zijn drie manieren om een externe verbinding te openen:
De URL in de Locatiebalk typen
Selecteer → zodat een een dialoogvenster opent met de vraag voor de details van de externe site. Dit dialoogvenster is handig als u niet gewend bent om de URLs in de locatiebalk in te voeren. Als u de velden voor gebruiker en wachtwoord leeg laat dan logt u in als anonymous. Opmerking: we hebben plannen om dit dialoogvenster te herschrijven.
U kunt voor een map op een externe host een bladwijzer aanmaken zodat u met een druk op de bladwijzerknop in de bovenhoek van uw paneel naar deze map terugkeert net zoals in een web browser.
Nadat u bent ingelogd op een externe server, kunt u het op dezelfde manier bewerken alsof het uw lokale harde schijf is met de volgende uitzonderingen:
U kunt op externe servers geen bestanden uitvoeren.
Het is niet altijd mogelijk om op externe servers informatie over de bestand-permissies te krijgen (afhankelijk van de server en toegangsmethode) zodat u wellicht voor sommige bestanden een ? in de kolom voor permissies te zien krijgt.
Informatie over schijfgebruik is bij de meeste externe bestandssystemen niet beschikbaar.
Om de karakterset van een externe host te wijzigen gebruikt u → .
U kunt de huidige Actieve Externe verbinding op twee manieren afsluiten:
Handmatig: ga naar de knop voor verbinding verbreken op de Hoofdwerkbalk en klik erop.
Automatisch: wijzig in de Locatiebalk de URL.
Opmerking
Krusader is een bestandsbeheerder die externe verbindingen via KIO Slaves kan opbouwen, maar als u externe verbindingen met uitgebreidere mogelijkheden wilt, bijv. een geavanceerde FTP client dan raden we u aan om bijv. LFTP of FileZilla. te gebruiken.
De bijdrage voor dit hoofdstuk is afkomstig van Andrew Svet (z-vet), terugkoppeling over dit hoofdstuk wordt op prijs gesteld. Dank!
Opmerking
Dit werkt op een Debian™ systeem, daarom zal het op Debian™ en het daarvan afgeleide (Kubuntu™ etc.) werken, maar het zou ook op andere Linuxes moeten werken. We nemen aan dat u SSH heeft geïnstalleerd, geconfigureerd en werkend heeft op elke machine van de LAN waar van en waar naar toe mee u wilt verbinden. Er zijn genoeg goede tutorials over SSH op het net te vinden, bijv. at linuxhomenetworking.com en anders googelt u er maar naar. We gebruiken in dit hoofdstuk de standaardSSH poort (22). Vergeet niet om dit te wijzigen als u een andere gebruikt. Alle wijzigingen, bewerkingen etc. moet u als root uitvoeren.
Laten we beginnen met het installeren van de benodigde pakketten:
#
apt-get install
avahi-daemon libnss-mdns kdnssd
Alles is geïnstalleerd, nu gaan we wat configuratie instellen. Eerst moeten we onze services bekendmaken op het LAN. Daarvoor hebben we avahi-daemon geïnstalleerd: het stelt uw machine voor op het lokale netwerk en hierdoor kunnen andere programma´s de services die ze geven bekendmaken. Avahi-daemon komt met een voorbeeld ssh.service
configuratie-bestand die u kunt vinden in /usr/share/doc/avahi-daemon/examples
. Om te zorgen dat de service op de LAN bekend wordt gemaakt moeten we dit bestand kopiëren naar de map /etc/avahi/services
:
#
cp
/usr/share/doc/avahi-daemon/examples/ssh.service /etc/avahi/services
Nu moeten het fish:/ protocol ook bekend maken, daarom gebruiken we een ssh.service bestand als voorbeeld voor fish.service:
#
cp
/etc/avahi/services/ssh.service /etc/avahi/services/fish.service
Dit bestand is gewoon een kopie van ssh.service. Bewerk het bestand fish.service
en vervang “Remote Terminal on %h” door “Fish to %h” en “_ssh._tcp” door “_fish._tcp”. Hier is te zien hoe het na de bewerking eruit ziet:
<?xml version="1.0" standalone='no'?><!--*-nxml-*--> <!DOCTYPE service-group SYSTEM "avahi-service.dtd"> <!-- $Id: remote-connections.docbook,v 1.6 2007/05/02 18:07:28 codeknight Exp $ --> <!-- This file is part of avahi. avahi is free software; you can redistribute it and/or modify it under the terms of the GNU Lesser General Public License as published by the Free Software Foundation; either version 2 of the License, or (at your option) any later version. avahi is distributed in the hope that it will be useful, but WITHOUT ANY WARRANTY; without even the implied warranty of MERCHANTABILITY or FITNESS FOR <!-- See avahi.service(5) for more information about this configuration file --> <service-group > <name replace-wildcards="yes" >FISH to %h</name > <service > <type >_fish._tcp</type > <port >22</port > </service > </service-group >
Sla het bewerkte bestand op. Nu moeten we een nieuw bestand aanmaken _fish._tcp
, open een tekstbewerker en voeg de volgende regels toe:
Name=FISH Protocol (ssh) Type=_fish._tcp UserEntry=u PathEntry=path PasswordEntry=p
en sla het bestand op de volgende locatie /usr/share/apps/zeroconf/_fish._tcp
. Doe dit bij elke machine op uw LAN, herstart daarna de avahi-daemon:
# /etc/init.d/
avahi-daemon
restart
Open daarna Krusader en type in de locatiebalk-lnk: zeroconf:/
om de zeroconf verbinding te openen. Ga naar de map Fish Protocol. Hierin vindt u links naar elke machine die fish:/
op uw LAN bekend heeft gemaakt, de locatiebalk-lnk: zal naar zeroconf:/_fish._tcp
wijzen. Als u op een van deze machines dubbelklikt, dan krijgt u een dialoogvenster met waarin naar uw ssh key (indien een wachtwoord is ingesteld) wordt gevraagd, Voer uw wachtwoord in. Gefeliciteerd: u heeft met behulp van Krusader een verbinding naar een externe machine opgebouwd!