Hoofdstuk 2. De gebruikersinterface

Het venster van de toepassing is gemaakt van zogenaamde verankerbare vensters. Er is altijd het centrale weergavevenster. Optioneel is het venster met de afspeellijst. En tenslotte is er een informatievenster, dat zichzelf toont wanneer er informatie is te tonen.

Afspeellijstvenster

Het afspeelvenster heeft op het moment van schrijven vijf categorieën, huidige item(s), Optische schijven, Televisie, Blijvende afspeellijsten en Meest recente. Bij klikken op een categorie, zal de inhoud onder deze regel worden getoond. Natuurlijk moet er inhoud zijn, bijv. zie TV instellingen voor het toevoegen van inhoud aan de categorie Televisie. De categorie Meest recent vult zichzelf bij het afspelen van lokale mediabestanden of een URL in het netwerk. Deze categorie kan 60 items bevatten waarvan de laatste 50 onder de tekst Meer....

Categorie blijvende afspeellijsten

Het is mogelijk om favoriete koppelingen te bewaren in het menu Bladwijzer, maar dat zijn losse items. Als een lijst van items aangemaakt moet worden die na elkaar afgespeeld worden, gebruik dan de categorie Blijvende afspeellijsten.

De makkelijkste manier om een item aan deze lijst toe te voegen is door deze te verslepen van Meest recent en het op Blijvende afspeellijsten te laten vallen. Wanneer iets is losgelaten, zal er een pop-upmenu verschijnen met de keuze om het toe te voegen aan deze lijst of om een nieuwe groep te maken. De items in het topniveau gedragen zich als een bladwijzer, maar items in een groep zullen allemaal achter elkaar afgespeeld worden. Items in deze categorie kunnen makkelijk verplaatst worden, gekopieerd, toegevoegd aan een nieuwe groep of verwijderd door ze te verslepen naar een andere plek in deze categorie. Ook zijn er items Item verwijderen, Omhoog en Omlaag in het contextmenu (Door met de rechter muisknop op een item te klikken).

Natuurlijk kunnen ook groepen aan groepen toegevoegd worden om uitgebreidere hiërarchieën te krijgen. Wanneer op een item wordt geklikt, zal de groep en alle onderdelen daarvan gekopieerd worden naar de huidige categorie en vervolgens vanaf het aangeklikte item afgespeeld worden.

Opslagformaat

De gegevens zijn opgeslagen in ~/.kde/share/apps/kmplayer/playlist.xml en zijn format is zoals in dit voorbeeld. Zie hier voor het direct manipuleren van deze gegevens.

<playlist>
  <group title="feeds">
    <item url="http://www.lugradio.org/episodes.rss"/>
    <item url="http://science.nasa.gov/podcast.xml"/>
    <item url="http://www.theworld.org/rss/tech.xml"/>
  </group>
  <group title="iradio">
    <group title="sunny">
      <item mplayeropts="-cache 256" url="http://www.swissgroove.ch/listen.m3u"/>
      <item url="http://www.boombasticradio.com/shoutcast/64.pls"/>
    </group>
    <group title="rainy">
      <item url="http://www.radioparadise.com/musiclinks/rp_64.m3u"/>
      <item url="http://www.woxy.com/stream/wma64.asx"/>
      <item url="http://radionigel.com/winmedia.asx"/>
      <item url="rtsp://livestreams.omroep.nl/live/vpro/vpro3voor12radioalt.rm"/>
    </group>
  </group>
</playlist>

Merk ook op dat voor MPlayer aangepaste opties kunnen worden ingesteld met het mplayeropts argument. KMPlayer zoekt naar deze optie omhoog in de boomstructuur, u kunt het dus instellen voor een gehele groep en overschrijven in een subgroep of item.