Tekstlabels

Met Kig kunt u teksten aan een tekening toevoegen. Zo kunt u bijvoorbeeld namen, uitleg en andere tekst bij uw tekeningen zetten. Ook kan Kig hiermee variabele informatie tonen over objecten (ook wel bekend als eigenschappen).

Om een tekst te maken klikt u op de knop   Bijschrift in de werkbalk van Kig , of selecteer in het menu ObjectenAndersBijschrift.

Nu moet u de plaats van de tekst aangeven. U kunt gewoon een plaats op het scherm kiezen, maar u kunt de tekst ook koppelen aan een object.

Een label aan een cirkel koppelen...

Nadat u een plaats heeft gekozen, verschijnt het dialoogvenster Tekstlabel. Hierin kunt u de gewenste tekst intypen. Klik op Voltooien om de tekst op te nemen in uw document.

Het dialoogvenster Tekstlabel

Het vorige voorbeeld was erg eenvoudig, en beperkt tot alleen tekst. Het is echter ook mogelijk veranderlijke informatie over objecten in een tekst op te nemen (u kunt bijvoorbeeld een tekst maken: Dit lijnstuk is %1 eenheden lang waarin %i vervangen zal worden door de lengte van het betreffende lijnstuk).

Als voorbeeld, vult u een tekst in met een aantal argumenten (%1, %2, enzovoort). Klik op Volgende als u klaar bent. U kunt altijd weer teruggaan als u de tekst of argumenten wilt wijzigen met de knop Vorige.

De assistent toont nu de tekst die u heeft ingevuld waarin alle argumenten vervangen zijn door zoiets als argument 1. Het selecteren van de eigenschap die bij een bepaald argument hoort gebeurt door eerst te klikken op het argument waarom het gaat. Daarna klikt u op het object dat u eraan wilt koppelen en daarna selecteert u de gewenste eigenschap in het nu verschenen contextmenu.In het voorbeeld hierboven zou u klikken op argument 1, daarna op het juiste lijnstuk in het venster van Kig en als laatste op de eigenschap Lengte. Hierna kunt u de rest van de variabelen invullen of een andere eigenschap kiezen voor één van de variabele gedeelten als u die zou willen veranderen. Als u klaar bent drukt u op Voltooien om de tekst te voltooien.

Een eigenschap kiezen voor een variabele