Meetkundige plaatsen

In Kig worden meetkundige plaatsen gebruikt. Een meetkundige plaats wordt in de wiskunde gedefinieerd als de verzameling van punten met een bepaalde eigenschap zoals (In een plat vlak is) de meetkundige plaats van alle punten die even ver liggen vanaf een bepaald punt een cirkel. Hier volgt een voorbeeld hoe in Kig meetkundige plaatsen worden gebruikt.

Beschouw de volgende meetkundige constructie: we tekenen een cirkel en een punt dat zich op de omtrek van de cirkel kan bewegen (dit kunt u doen door met de middelstemuisknop te klikken op de omtrek van een cirkel: als u daarna het punt probeert te verplaatsen zult u zien dat het punt niet van de cirkel af kan gaan). Daarna tekenen we een lijnstuk vanaf dat punt tot aan het middelpunt van de cirkel, en vervolgens het midden van dat lijnstuk.

Een eenvoudige constructie met een meetkundige plaats

Als u nu het punt dat gedwongen op de cirkel ligt verplaatst zult u zien dat het tweede punt meebeweegt. Als u een pen zou houden boven het tweede punt en u het eerste punt de hele cirkel rond zou bewegen, wordt er een nieuwe cirkel getekend, met een straal half zo groot als van de eerste. Deze meetkundige plaats is de weg die het tweede punt beschrijft terwijl het eerste punt rond de cirkel beweegt.

Het werkelijk tekenen van de meetkundige plaats van een punt is erg eenvoudig. Klik op de knop   Meetkundige plaats in de werkbalk, of selecteer in het menu ObjectenAndersMeetkundige plaats. Selecteer daarna het gedwongen punt als het bewegende punt (de tekst Bewegend punt verschijnt als u de muis erover beweegt), en het andere als het Afhankelijke punt. Daarna wordt de meetkundige plaats van het afhankelijke punt getekend.