Connexions remotes

Les connexions remotes es fan fàcilment escrivint l'URL a la Barra d'eines de localització -en realitat aquests són esclaus KIO-. Cal tenir en compte que el plafó del Krusader no admet tots els esclaus KIO, p. ex., http:// no funcionarà al plafó, però funcionarà al visualitzador. Alguns exemples:

  • ftp://públic.servidor_ftp.org/carpeta/

  • fish://nom_usuari@nom_màquina/

  • sftp://nom_usuari:contrasenya@sftp.qualsevol.org/

  • ftp://nom_usuari@meu.servidor.org:21/carpeta/

  • smb://nom_usuari:contrasenya@servidor/share

  • ftp://nom_usuari@nom_usuari_proxy:contrasenya@contrasenya_proxi@nom_màquina/carpeta

  • nfs://<màquina>:<port><camí_URL>

  • webdav://www.servidor.com/camí/

Podeu marcar aquests URL, però, llegiu la secció del Bookman per a desar les contrasenyes de forma segura. Per a connectar-vos amb múltiples ubicacions, marqueu aquests URL i obriu-los un per un o obriu-los tots emprant els perfils del plafó. Per a passar d'una ubicació a una altra, simplement obriu una pestanya de carpeta per a cadascun.

Hi ha tres maneres per a iniciar una connexió remota:

  • Escriviu l'URL a la Barra d'eines de localització

  • Seleccioneu EinesConnexió de xarxa nova..., el qual mostrarà un diàleg que us demanarà els detalls del lloc remot. Aquest diàleg és pràctic si no s'utilitza per a escriure URL remots a la Barra d'eines de localització. Deixeu buit els camps de la contrasenya i el nom d'usuari, se us registrarà com a anònim. Nota: tenim la intenció de reescriure aquesta finestra de diàleg.

  • Podreu marcar una carpeta en una màquina remota i tornar a aquesta carpeta des del botó d'adreces d'interès a la cantonada superior del plafó tal com ho faríeu en un navegador web.

Després d'iniciar la sessió en un servidor remot, podeu explorar-lo com el vostre disc dur local amb les excepcions següents:

  • No podreu executar fitxers sobre servidors remots.

  • Els permisos no es podran calcular sempre en els servidors remots (depèn del servidor i del mètode d'accés), de manera que podríeu obtenir un ? a les columnes dels permisos per a alguns fitxers.

  • La informació d'ús del disc no estarà disponible per a la majoria dels sistemes de fitxers remots.

Per a canviar el joc de caràcters de la màquina remota, empreu VisualitzaSelecciona el joc de caràcters remot.

Podeu tancar la connexió remota activa actual amb dos mètodes diferents:

Nota

El Krusader és un gestor de fitxers que admet connexions remotes a través dels esclaus KIO, però si esteu cercant característiques encara més avançades per a les connexions remotes, p. ex., un client avançat d'FTP, us recomanem que utilitzeu p. ex., LFTP o FileZilla.

Connexions LAN mitjançant el protocol fish:/ (zeroconf)

Aquesta secció és una aportació d'en Andrew Svet (z-vet), els comentaris sobre aquest capítol seran apreciats. Gràcies!

Nota

Això funciona en un sistema Debian™, per la qual cosa funcionarà a la Debian™ i els seus derivats (Kubuntu™, etc.), encara que també hauria de funcionar en altres Linux. Suposem que teniu SSH instal·lat, configurat i funcionant a cada màquina de la LAN que voleu connectar. Hi ha un munt de molt bones guies d'aprenentatge sobre SSH a la xarxa, p. ex., a linuxhomenetworking.com o simplement empreu Google per a això. Utilitzem el port SSH predeterminat (22) per a aquest capítol. Recordeu canviar-lo si utilitzeu un altre. Totes les modificacions, edició, etc., s'han de fer com a administrador.

Començarem amb la instal·lació de tots els paquets que necessitem:

# apt-get install avahi-daemon libnss-mdns kdnssd

Tot està instal·lat, ara anem a fer alguna configuració. En primer lloc, necessitarem que els nostres serveis s'anunciïn a LAN. Per a això instal·larem avahi-daemon: aquest representa la vostra màquina a la xarxa local i permet que altres aplicacions publiquin els serveis que proporcionen. L'avahi-daemon ve amb el fitxer de configuració d'exemple ssh.service, el qual es troba a /usr/share/doc/avahi-daemon/examples. Per tal que el servei sigui anunciat a la LAN, haurem de copiar aquest fitxer a la carpeta /etc/avahi/services:

# cp /usr/share/doc/avahi-daemon/examples/ssh.service /etc/avahi/services

Ara necessitarem que el protocol fish:/ també s'anunciï, de manera que utilitzarem un fitxer ssh.service com a plantilla per al fish.service:

# cp /etc/avahi/services/ssh.service /etc/avahi/services/fish.service

Aquest fitxer és només una còpia del ssh.service. Editeu el fitxer fish.service i substituïu «Remote Terminal on %h» amb «Fish to %h» i «_ssh._tcp» amb «_fish._tcp». Així és com es veurà després d'editar:

<?xml version="1.0" standalone='no'?><!--*-nxml-*--> 
<!DOCTYPE service-group SYSTEM "avahi-service.dtd">

<!-- $Id: remote-connections.docbook,v 1.6 2007/05/02 18:07:28 codeknight Exp $ --> 

<!-- 
  This file is part of avahi. 
  
  avahi is free software; you can redistribute it and/or modify it 
  under the terms of the GNU Lesser General Public License as 
  published by the Free Software Foundation; either version 2 of the 
  License, or (at your option) any later version. 

  avahi is distributed in the hope that it will be useful, but 
  WITHOUT ANY WARRANTY; without even the implied warranty of 
  MERCHANTABILITY or FITNESS FOR 

<!-- See avahi.service(5) for more information about this configuration file --> 

<service-group> 

  <name replace-wildcards="yes">FISH to %h</name> 

  <service> 
    <type>_fish._tcp</type> 
    <port>22</port> 
  </service> 

</service-group>  

Deseu el fitxer modificat. Ara ens caldrà crear un fitxer _fish._tcp, obriu un editor de text i afegiu les línies següents:

Name=FISH Protocol (ssh) 
Type=_fish._tcp 
UserEntry=u 
PathEntry=path 
PasswordEntry=p

I deseu el fitxer a /usr/share/apps/zeroconf/_fish._tcp. Feu el mateix en cada màquina de la vostra LAN i, a continuació, reinicieu el programa avahi-daemon:

# /etc/init.d/ avahi-daemon restart

A continuació, obriu el Krusader i escriviu zeroconf:/ a la Barra d'eines de localització per a obrir la connexió amb zeroconf. Introduïu la carpeta Protocol Fish. A l'interior trobareu els enllaços a cada màquina que anuncia fish:/ a la vostra LAN, la Barra d'eines de localització apuntarà a zeroconf:/_ fish._tcp. Si feu doble clic sobre qualsevol d'aquestes màquines, apareixerà l'indicatiu de contrasenya, demanant-vos la frase de pas SSH (si s'ha establert una contrasenya). Introduïu la vostra frase de pas. Enhorabona: heu connectat amb una màquina remota utilitzant el Krusader!