glossari

Aquest capítol té la intenció d'explicar les diverses paraules que s'han emprat en tota la documentació del Krusader. Si creieu que falten alguns acrònims o termes, no dubteu a posar-vos en contacte amb l'equip de documentació del Krusader.

Gràcies a la wikipedia.org, l'enciclopèdia gratuïta que qualsevol pot editar.

ACL

Llista de control d'accés: un concepte en seguretat informàtica utilitzat per a imposar la separació de privilegis. És un mitjà per a determinar els drets d'accés apropiats a un objecte determinat, depenent de certs aspectes del procés que fa la sol·licitud.

BSD

Berkeley Software Distribution: es refereix a qualsevol dels diversos sistemes operatius lliures compatibles amb UNIX®, derivats de l'UNIX® de BSD™.

CVS

Sistema de versions concurrents: un component important del Source Configuration Management (SCM). En emprar-lo, els desenvolupadors poden registrar l'historial dels fitxers i documents font.

DEB

Aquest és un format de fitxer binari que utilitza la distribució Debian i les basades en la Debian™. És un sufix d'un fitxer d'instal·lació creat específicament per a aquestes distribucions; p. ex., krusader_1.70.1-1_amd64.deb. Simplement descriu que és un arxiu especial que conté tots els fitxers del programa i la seva ubicació proposada en el sistema.

D-Bus

El D-Bus és un sistema de missatgeria entre serveis. Desenvolupat per Red Hat®, va estar fortament influenciat pel DCOP del KDE 3, al qual substitueix. El Krusader pot utilitzar el D-Bus per a comunicar-se amb altres aplicacions. D'altra banda, podeu utilitzar el D-Bus per a controlar el Krusader des d'altres aplicacions. Simplement empreu l'ordre qdbusviewer per a examinar les possibilitats.

DCOP

Protocol de comunicació de l'escriptori: el protocol de comunicació entre processos utilitzat per l'entorn d'escriptori KDE 3. Permet que diverses aplicacions del KDE 3 es comuniquin entre si. Va ser substituït amb el D-Bus al KDE 4.

PMF

Preguntes més freqüents: un document on es responen les preguntes que sorgeixen moltes vegades. Si teniu alguna pregunta per als desenvolupadors del Krusader, sempre haureu de consultar primer les PMF.

FTP

Protocol de transferència de fitxers: és un protocol d'Internet que permet recuperar fitxers dels anomenats servidors d'FTP.

Git

Git: un sistema de control de versions distribuït que substitueix al Subversion. És emprat per molts projectes de programari, inclosos el KDE i el Krusader.

GPL

GPL: una llicència de programari creada per la Free Software Foundation, la qual defineix els termes per al llançament del programari lliure.

IGU

Interfície gràfica d'usuari.

ISO

Una imatge ISO (.iso) és un terme informal per a una imatge de disc d'un sistema de fitxers ISO 9660. Més vagament, es refereix a qualsevol imatge de disc òptic, fins i tot una imatge UDF.

KDE

Entorn d'escriptori K: un projecte per a desenvolupar un entorn d'escriptori gràfic lliure per a sistemes compatibles amb UNIX®.

Lligams de tecla

Totes les característiques del Krusader estan disponibles a través de la barra de menús, però també pot vincular (enllaçar) un determinat lligam de tecla amb aquesta funció. No obstant això, trobareu que emprar el teclat és notablement més ràpid que emprar la barra de menús o la IGU. L'ús del teclat és una eina important per als gestors de fitxers ortodoxos. El Krusader ve amb diversos lligams de tecla predefinits.

KPart

KPart: és el nom del marc de treball dels components per a l'entorn d'escriptori KDE. Les KPart són anàlogues als components de Bonobo en el GNOME, els quals es basen en els mateixos conceptes que la vinculació i incrustació d'objectes de Microsoft®. p. ex., si empreu el visualitzador del Krusader per a veure un fitxer PDF, llavors s'iniciarà l'Okular dins del visualitzador del Krusader.

KIO o esclau KIO (kioslave)

Entrada/Sortida del KDE: també conegut com a esclaus KIO, formen part de l'arquitectura del KDE. Proporcionen accés als fitxers, llocs web i altres recursos a través d'una única API coherent.

muntar

Muntatge: en informàtica, és el procés de preparar un sistema de fitxers perquè el faci servir el sistema operatiu, generalment llegint amb anticipació certes estructures de dades d'índex des de l'emmagatzematge dins la capçalera de la memòria amb anticipació. El terme recorda un període en la història de la informàtica quan un operador havia de muntar una cinta magnètica o un disc dur en un fus abans d'emprar-lo.

OFM

Gestor de fitxers ortodox: també conegut com a «Commanders». Els membres d'aquesta família de gestors de fitxers empren una interfície senzilla però molt poderosa, la qual és un derivat directe de la interfície del Norton Commander (NC).

RPM

Aquest és el format de fitxer binari per a distribucions basades en el gestor de paquets RPM, una eina d'empaquetament àmpliament utilitzada per al sistema operatiu Linux®. Si encara heu d'obtenir el Krusader i el vostre sistema admet paquets RPM, hauríeu d'obtenir els paquets del Krusader que acabin en .rpm.

SSH, indicatiu d'ordres segur

SSH: és un conjunt d'estàndards i un protocol de xarxa associat que permet establir un canal segur entre un ordinador local i un de remot.

SVN, Subversion

Subversion: un sistema de control de versions, el qual és una substitució convincent per al CVS. És emprat per molts projectes de programari, inclòs el KDE.

Emulador de terminal

Emulador de terminal: simplement un intèrpret d'ordres amb finestra -en alguns altres entorns això es coneix com a finestra de línia d'ordres-. Si voleu utilitzar l'intèrpret d'ordres i escriure les ordres, haureu de conèixer almenys algunes de les ordres a nivell de sistema per al vostre sistema operatiu.

POSIX

Interfície del sistema operatiu portàtil per a uniX: un nom col·lectiu d'una família d'estàndards relacionats especificats per l'IEEE per a definir la interfície de programació d'aplicacions (API) per a programari compatible amb les variants del sistema operatiu UNIX®.

URL

Localitzador universal de recursos: un localitzador universal de recursos és el terme tècnic pel qual es coneix normalment com a adreça de llocs web. Els exemples d'URL inclouen https://krusader.org i les connexions remotes.

VFS

Els sistemes de fitxers virtuals (VFS) són una característica bàsica dels OFM, aquesta és una capa abstracta sobre tota mena d'informació arxivada (fitxers ZIP, servidors FTP, arxius TAR, sistemes de fitxers NFS, comparticions de SAMBA, imatges ISO de CD/DVD, catàlegs RPM, etc.), el qual permet a l'usuari accedir de forma transparent a tota la informació en aquests tipus de sistemes de fitxers divergents -igual que entrar en una subcarpeta ordinària-. El Krusader admet diversos sistemes de fitxers virtuals (VFS).

XML

Llenguatge de marques extensible: un format de text molt flexible derivat de l'SGML (ISO 8879). Originalment dissenyat per a fer front als canvis en la publicació electrònica a gran escala, l'XML també exerceix un paper cada vegada més important en l'intercanvi d'una àmplia varietat de dades a la web i en altres llocs.

Zeroconf

Zeroconf: o Zero Configuration Networking és un conjunt de tècniques que creen automàticament una xarxa IP utilitzable sense configuració o servidors especials. Això permet als usuaris inexperts connectar ordinadors, impressores en xarxa i altres elements junts i esperar que funcionin de manera automàtica.