KrViewer: visualitzador/editor intern del Krusader

En prémer Retorn sobre un fitxer seleccionat, s'obrirà amb l'aplicació associada. L'editor-visualitzador té pestanyes, configureu-lo a la pàgina General del Konfigurador.

Visualitzador

Per a visualitzar un fitxer el més ràpid possible segons el seu tipus, simplement poseu-lo sota el cursor i premeu F3. El visualitzador intern del Krusader en realitat forma part del Konqueror, el qual bàsicament pot visualitzar cada tipus de fitxer visible pel Konqueror (p. ex., mostrar imatges, reproduir música, mostrar el contingut d'un arxiu). Aquest s'anomena «Visualitzador genèric», per al qual haureu de configurar els tipus MIME.

El visualitzador treballa de la manera següent:

  • Intenta visualitzar el fitxer amb el «Visualitzador genèric».

  • Quan no es pot determinar el tipus de fitxer (tipus MIME) o quan un fitxer (p. ex., un binari) no té una acció associada, s'inhabilitarà el «visualitzador genèric». El fitxer serà tractat com un fitxer de text, el qual és el «Visualitzador de text».

  • L'usuari pot canviar en el menú KrViewer entre: «Visualitzador genèric» (si està disponible), «Visualitzador de text» i «Visualitzador hexadecimal».

Podreu configurar el mode predeterminat del visualitzador a la pàgina General del Konfigurador.

Maj+F3 visualitza un URL sota demanda, p. ex.:

  • man:/ visualitza les pàgines man.

  • man:/krusader visualitza la pàgina man del Krusader.

  • info:/ visualitza les pàgines info.

  • https://krusader.org visualitza una pàgina web.

  • ftp://ftp.kde.org/pub/kde/ visualitza un servidor FTP.

  • sftp://sftp.foo/ visualitza un servidor FTP segur.

  • file:/home/emelina visualitza la carpeta d'inici de l'Emelina.

  • tar:/home/quim/arxiu.tar.gz/ obre el contingut de l'arxiu tar.gz a la finestra de l'explorador.

El KrViewer pot tenir els següents menús: Fitxer, Edita, Visualitza, Arranjament i Krviewer, depenent del tipus de fitxer que es vegi. Això es debat a la secció Editor. El visualitzador intern pot seguir enllaços a pàgines HTML. Amb Ctrl+Maj+E, el visualitzador pot iniciar l'editor intern del Krusader (el qual és bàsicament la mateixa aplicació).

Nota

El visualitzador incrustat no l'escrivim nosaltres, se subministra a través dels Frameworks del KDE™ i els esclaus KIO. No podem i no volem canviar-lo, l'ús d'aquestes biblioteques redueix la quantitat de codi escrit. D'aquesta manera no hem de reinventar la roda ;-)

Editor

L'editor intern del Krusader té gairebé tot el que podeu esperar d'un editor. L'edició és similar a la visualització però amb la tecla F4. L'editor predeterminat és l'editor intern del Krusader. Si preferiu utilitzar un editor extern, Podreu canviar l'editor predeterminat a la pàgina General del Konfigurador.

Suggeriment

Quan utilitzeu l'editor intern del Krusader per primera vegada, es recomana mirar cada secció en el menú Arranjament i configureu-les de la manera que vulgueu.

Resum del menú

Hi ha diferents menús i elements de menú en el mode senzill i avançat. El mode avançat s'habilita marcant l'opció Activa el mode d'usuari poderós (mode KDE 3) a la pàgina Aparença en la configuració del Krusader.

El menú Fitxer

FitxerDesa (Ctrl+S)

Desa el document actual. Si ja s'havia desat anteriorment aquest document, sobreescriurà l'anterior sense preguntar a l'usuari. Si és la primera vegada que es desa, apareixerà el diàleg (que es descriu tot seguit) desar com.

FitxerDesa com a...

Permet desar un document amb un nom de fitxer nou.

FitxerRecarrega (F5)

Torna a carregar el fitxer actiu des del disc. Aquesta ordre és útil si un altre programa o procés ha canviat el fitxer mentre el teníeu obert a la Krusader.

FitxerImprimeix... (Ctrl+P)

Obre un simple diàleg d'impressió que permet a l'usuari especificar què, a on i com imprimir.

FitxerExporta com a HTML...

Exporta el vostre fitxer a format HTML, de manera que el document es pugui veure com una pàgina web. Aquest element només es mostrarà quan estigui carregat el connector Exportador.

El menú Edita

EditaDesfés (Ctrl+Z)

S'utilitza per a eliminar o revertir l'acció o operació més recent de l'usuari.

EditaRefés (Ctrl+Maj+Z)

Revertirà els canvis més recents (si n'hi ha) realitzats emprant Desfés.

EditaRetalla (Ctrl+X)

Suprimeix la selecció actual i la col·loca al porta-retalls. El porta-retalls és una característica que funciona de manera transparent i proveeix una manera de transferir les dades entre les aplicacions.

EditaCopia (Ctrl+C)

Copia el text seleccionat al porta-retalls de manera que es pugui enganxar on es vulgui. El porta-retalls és una característica que funciona de manera transparent i proveeix una manera de transferir les dades entre les aplicacions.

EditaEnganxa (Ctrl+V)

Inserirà el primer element del porta-retalls a la posició del cursor. El porta-retalls és una característica que funciona de manera transparent i proveeix una manera de transferir les dades entre les aplicacions.

EditaCopia com a HTML

Copia el text seleccionat al porta-retalls com a HTML. Aquest element només es mostrarà quan estigui carregat el connector Exportador.

EditaSelecciona-ho tot (Ctrl+A)

Selecciona tot el document. Això pot resultar molt útil per a copiar tot el fitxer a una altra aplicació.

EditaDesselecciona (Ctrl+Maj+A)

Desselecciona el text seleccionat a l'editor (si n'hi ha).

EditaMode de selecció per blocs (Ctrl+Maj+B)

Canvia el mode de selecció. Quan el mode de selecció sigui BLOC, podreu fer seleccions verticals, p. ex., seleccionar des de la columna 5 a la 10 en les línies 9 a la 15. La barra d'estat mostrarà l'estat actual del mode de selecció BLOC o LINÍA.

EditaMode d'entrada del Vi (Meta+Ctrl+V)

Canvia a un mode d'edició modal, similar al de Vi. Aquest mode admet les ordres i moviments més utilitzats en el mode normal i visual de vim, i té una barra d'estat opcional. Aquesta barra d'estat mostrarà les ordres mentre s'introdueixen, la sortida de les ordres i el mode actual. El comportament d'aquest mode es podrà configurar a la secció Mode d'entrada Vi de la pàgina Edició en el diàleg de configuració del Krusader.

EditaMode sobreescriure (Ins)

Canvia entre els modes Insereix/Sobreescriu. Quan el mode és INS, inseriu els caràcters on està el cursor. Quan el mode és SOB, els caràcters escrits substituiran als caràcters actuals, si el cursor es col·loca abans de qualsevol caràcter. La barra d'estat mostra l'estat actual del Mode sobreescriure, sigui INS o SOB.

EditaCerca... (Ctrl+F)

Obre la barra de cerca incremental a la part inferior de la finestra de l'editor. Al costat esquerre de la barra hi ha un botó amb una icona per a tancar la barra, seguit d'un petit quadre de text per a introduir el patró de cerca.

Quan comenceu a escriure caràcters del patró de cerca, aquesta s'iniciarà immediatament. Si hi ha una coincidència en el text, aquest serà ressaltat i el color de fons del camp d'entrada canviarà a una llum verda. Si el patró de cerca no coincideix amb cap cadena en el text, això s'indicarà amb un color de fons de llum vermella en el camp d'entrada i es mostrarà No s'ha trobat al costat dret de la barra.

Empreu els botons Següent o Anterior per a saltar a la següent o anterior coincidència en el document.

Podeu decidir si la cerca ha de ser amb majúscules i minúscules. Seleccionant Distingeix entre majúscules i minúscules es limitarà la cerca d'entrades amb el cas (majúscules i minúscules) de cadascun dels caràcters en el patró de cerca.

Feu clic al botó amb la icona d'una fletxa verda a la part dreta de la barra de cerca incremental per a canviar a la poderosa barra de cerca i substitució.

EditaCerca la següent (F3)

Repeteix l'última operació de cerca, si n'hi ha cap, sense cridar la barra de cerca incremental.

EditaCerca l'anterior (Maj+F3)

Repeteix l'última operació de cerca, si n'hi ha cap, sense cridar la barra de cerca incremental, i cercant cap enrere pel document en comptes de cap endavant.

EditaSubstitueix... (Ctrl+R)

Obre la barra de cerca i substitueix. A la part inferior de la finestra de l'editor, en el costat esquerre de la barra hi ha un botó amb una icona per a tancar la barra, seguit d'un petit quadre de text per a introduir el patró de cerca.

Podeu controlar el mode de cerca seleccionant les opcions Text net, Paraules completes, Seqüències d'escapada o Expressió regular des de la llista desplegable.

Si s'ha marcat Seqüències d'escapada o Expressions regulars, l'element Afegeix del menú, a baix del menú contextual dels quadres de text i us permetrà afegir elements d'expressió regular al patró de cerca o substitució a partir d'una llista predefinida.

Empreu els botons Següent o Anterior per a saltar a la següent o anterior coincidència en el document.

Introduïu el text a substituir en el quadre de text Substitueix i feu clic al botó Substitueix per a substituir només el text seleccionat o el botó Substitueix-ho tot per a substituir el text de cerca en tot el document.

Podeu modificar el comportament de cerca i substitueix seleccionant les diferents opcions a la part inferior de la barra. Seleccionant Distingeix entre majúscules i minúscules es trobaran les entrades que coincideixin amb (majúscules o minúscules) de cadascun dels caràcters en el patró de cerca. Només el seleccionat, només cercarà i substituirà dins de la selecció actual. El botó Cerca-ho tot ressaltarà totes les coincidències en el document i en mostrarà el nombre en una petita finestra emergent.

Feu clic al botó amb una fletxa verda a la part dreta de la barra de cerca i substitueix per a alternar a la barra de cerca incremental.

EditaCerca la selecció (Ctrl+H)

Cerca la següent ocurrència del text seleccionat.

EditaCerca la selecció cap enrere (Ctrl+Maj+H)

Cerca l'ocurrència anterior del text seleccionat.

EditaVes a la línia... (Ctrl+G)

Obre la barra de línia «ves a» a la part inferior de la finestra que s'utilitza per a tenir el salt del cursor a una línia en particular (especificada pel número) en el document. El número de la línia es pot introduir directament en el quadre de text o gràficament fent clic sobre les fletxes amunt i avall situades al costat del quadre de text. La fletxa cap amunt incrementarà el número de la línia i la fletxa cap avall la disminuirà. Tanqueu la barra amb un clic al botó amb una icona al costat esquerre de la barra.

El menú Visualitza

El menú Visualitza permet gestionar la configuració específica de l'editor actiu i gestionar els marcs.

VisualitzaFinestra nova

Crea una altra finestra que conté el document actual. Tots els canvis al document en una finestra es reflecteixen en l'altra finestra i viceversa.

VisualitzaCanvia a la línia d'ordres (F7)

Mostra la línia d'ordres a la KatePart a la part inferior de la finestra. A la línia d'ordres, escriviu help per a obtenir ajuda i help list per a obtenir una llista de les ordres.

VisualitzaMostra la consola de JavaScript

Obre una vista d'eina que permet executar codi en Javascript de forma interactiva. Per a més informació, vegeu Estendre el Kate amb scripts.

VisualitzaEsquema

Selecciona un esquema del tipus de lletra.

VisualitzaAjust dinàmic de paraules (F10)

Les línies de text s'ajustaran a la vora de vista de la pantalla.

VisualitzaIndicadors d'ajust dinàmic de paraules

Escull quan i com es mostraran els indicadors d'ajust dinàmic de paraules. Tan sols estarà disponible si l'opció Ajust dinàmic de paraules està marcada.

VisualitzaMostra els marcadors de l'ajust estàtic de paraules

Si aquesta opció està marcada, es dibuixarà una línia vertical a l'ajust de línia tal com s'ha definit a ArranjamentConfigura l'editor... en la pestanya Edició. Cal tenir present que la marca d'ajust de línia només es dibuixarà si utilitzeu un tipus de lletra amb mida fixa.

VisualitzaMostra la vora de les icones (F6)

Aquest element és un commutador. Si està marcat farà visible una vora d'icona al costat esquerre de l'editor actiu, i viceversa. La vora per a les icones indica les posicions de les línies marcades a l'editor.

VisualitzaMostra els números de les línies (F11)

Aquest element és un commutador. Si està marcat crearà una subfinestra al costat esquerre de l'editor actiu mostrant els números de línia del document visible, i viceversa.

VisualitzaMostra les marques de la barra de desplaçament

Si aquesta opció està marcada, la vista mostrarà els marcadors a la barra de desplaçament vertical. Les marques són l'equivalent als marcadors a la Vora de la icona.

VisualitzaMostra els marcadors plegables (F9)

Si està marcada, es mostraran les marques per al plegat de codi.

VisualitzaPlega el codi

Aquestes opcions pertanyen a Usar el plegat del codi:

Mostra els marcadors plegables (F9)

Mostra o oculta la subfinestra de marques de plegat a la part esquerra de la vista.

Contrau el node actual

Contrau la regió que conté el cursor.

Expandeix el node actual

Expandeix la regió que conté el cursor.

Contrau els nodes de nivell superior (Ctrl+Maj+-)

Contrau totes les regions al nivell superior en el document. Feu clic al triangle situat a la dreta per a expandir totes les regions al nivell superior.

Augmenta el tipus de lletra

Augmenta la mida del tipus de lletra a visualitzar.

Minva el tipus de lletra

Minva la mida del tipus de lletra a visualitzar.

El menú Adreces d'interès

PuntsDefineix un punt (Ctrl+B)

Defineix o elimina un punt a la línia actual del document actiu (si hi és, s'elimina, altrament el defineix).

PuntsNeteja tots els punts

Eliminarà tots els punts del document així com de la llista de punts situada a la part inferior d'aquest element de menú.

PuntsAnterior (Alt+PgUp)

Desplaçarà el cursor al començament de la línia anterior amb un punt. El text de l'element del menú inclourà el número de la línia i la primera part del text d'aquesta. Aquest element només estarà disponible quan hi hagi un punt en una línia per sobre del cursor.

PuntsSegüent (Alt+Av Pàg)

Desplaçarà el cursor al començament de la següent línia amb un punt. El text de l'element del menú inclourà el número de la línia i la primera part del text d'aquesta. Aquest element només estarà disponible quan hi hagi un punt en una línia per sota del cursor.

A la part inferior d'aquest menú, apareixerà una llista d'adreces d'interès si n'hi ha cap disponible per a aquesta finestra.

El menú Eines

EinesMode de només lectura

Estableix el document actual al mode de només lectura. Això evita que es pugui afegir text o canvis en el format del document.

EinesMode

Escolliu l'esquema de tipus de fitxer que preferiu per al document actiu. Aquest sobreescriurà el mode de tipus de fitxer establert globalment a ArranjamentConfigura l'editor a la pestanya Tipus de fitxer només per al document actual.

EinesRessaltat

Escolliu l'esquema de ressaltat que preferiu per al document actiu. Això sobreescriurà el mode de ressaltat establert globalment a ArranjamentConfigura l'editor... només per al document actual.

EinesSagnat

Escolliu l'estil de sagnat que voleu per al vostre document actiu. Això sobreescriurà el mode de sagnat establert globalment a ArranjamentConfigura l'editor... només per al vostre document actual.

EinesCodificació

Podeu sobreescriure la codificació establerta de manera predeterminada a ArranjamentConfigura l'editor... a la pàgina Obre/Desa per a establir una codificació diferent per al vostre document actual. La codificació aquí assignada només serà vàlida per al vostre document actual.

EinesFinal de línia

Escolliu el mode de final de línia preferit per al document actiu. Això sobreescriurà el mode de final de línia configurat globalment a ArranjamentConfigura l'editor... només per al vostre document actual.

EinesAfegeix una marca d'ordre de byte (BOM)

Seleccionant aquesta acció de forma explícita, podeu afegir una marca d'ordre de byte per als documents codificats amb unicode. La marca d'ordre de byte (BOM) és un caràcter Unicode utilitzat per a indicar l'ordre dels bytes en un fitxer de text o un flux, per a obtenir més informació, vegeu La marca d'ordre de byte.

EinesInvoca la compleció del codi (Ctrl+Space)

Invoca manualment la compleció d'ordres, utilitzant normalment una drecera limitada a aquesta acció.

EinesCompleció de paraules

Reutilitza la paraula de més avall (Ctrl+9) i Reutilitza la paraula de més amunt (Ctrl+8) completen el text escrit actualment mitjançant la cerca de paraules similars cap enrere o cap endavant des de la posició actual del cursor. Compleció d'ordres fa aparèixer un quadre de compleció amb les entrades coincidents.

EinesVerificació automàtica de l'ortografia (Ctrl+Maj+O)

Quan està activada, el text mal escrit és subratllat en el document sobre la marxa.

EinesOrtografia...

Inicia el programa de correcció ortogràfica -un programa dissenyat per a ajudar l'usuari a corregir qualsevol error ortogràfic-. Fent clic en aquesta entrada s'iniciarà el corrector i apareixerà un diàleg a través del qual podreu controlar el procés. Hi ha quatre opcions de configuració alineades verticalment en el centre del diàleg amb les seves corresponents etiquetes a l'esquerra. Començant per dalt són:

Paraula desconeguda:

Aquí el corrector ortogràfic indicarà la paraula a considerar. Això succeeix quan el corrector troba una paraula que no troba en el seu diccionari -un fitxer contenint una llista de paraules correctes contra les quals es compara cada paraula en l'editor-.

Substitueix per:

Si el corrector troba alguna paraula similar en el seu diccionari, aquesta serà la primera a llistar-se. L'usuari pot acceptar el consell, escriure la seva pròpia correcció, o escollir un consell diferent des del quadre de text següent.

Idioma:

Si heu instal·lat múltiples diccionaris, aquí podreu seleccionar quin diccionari/idioma haurà d'usar-se.

Sobre la part dreta del diàleg es troben sis botons que permeten a l'usuari controlar el procés de correcció ortogràfica. Aquests són:

Afegeix al diccionari

Prémer aquest botó afegirà la Paraula desconeguda: al diccionari del corrector. Això voldrà dir que en el futur el corrector considerarà sempre aquesta paraula com a correcta.

Suggereix

El corrector llistarà aquí una sèrie de possibles substitucions per a la paraula que s'estigui considerant. Fer clic sobre una farà que aquesta paraula s'introdueixi en el quadre Substitueix per:.

Substitueix

Aquest botó substituirà la paraula que s'estigui considerant en el document per la paraula en el quadre Substitueix per:.

Substitueix-ho tot

Aquest botó causarà que el corrector no només substitueixi la Paraula desconeguda: actual, sinó també que se substitueixi automàticament qualsevol altra aparició de la mateixa en el document.

Ignora

Activar aquest botó farà que el corrector continuï sense realitzar cap canvi.

Ignora-ho tot

Aquest botó indica al corrector que no faci res amb la Paraula desconeguda: actual i que ignori qualsevol altra aparició de la mateixa en la resta del document.

Nota

Tan sols s'aplicarà a la correcció ortogràfica que s'estigui realitzant. Si s'executa altra vegada, el corrector s'aturarà en la mateixa paraula.

Hi ha tres botons més localitzats horitzontalment al llarg de la part inferior del diàleg de la correcció ortogràfica. Aquests són:

Ajuda

Invoca al sistema d'ajuda del KDE iniciant-lo a les pàgines d'ajuda per a aquest diàleg.

Finalitzada

Aquest botó finalitza el procés de correcció ortogràfica, i torna al document.

Cancel·la

Aquest botó cancel·la el procés de correcció ortogràfica, anul·lant totes les modificacions, i tornant al vostre document.

EinesOrtografia (des del cursor)...

Això inicia el programa de correcció ortogràfica però començant en la posició actual del cursor en comptes des de l'inici del document.

EinesCorregeix la selecció...

Realitza la correcció ortogràfica en la selecció actual.

EinesCanvia el diccionari...

Mostra una llista desplegable amb tots els diccionaris disponibles per a revisar l'ortografia a la part inferior de la finestra de l'editor. Això permet un canvi fàcil del diccionari de correcció ortogràfica, p. ex., per a la correcció ortogràfica automàtica de text en diferents idiomes.

EinesNeteja el sagnat

Neteja el sagnat per a la selecció actual o per a la línia en què es trobi el cursor. Netejar el sagnat assegura que tot el text seleccionat segueixi el mode de sagnat que heu escollit.

EinesAlinea

Causa una realineació de la línia actual o de les línies seleccionades utilitzant el mode de sagnat i la configuració del sagnat en el document.

EinesComenta (Ctrl+D)

Afegeix un espai al començament de la línia en què estigui el cursor de text o al començament del conjunt de qualsevol línia seleccionada.

EinesDescomenta (Ctrl+Maj+D)

Elimina un espai (si n'hi ha cap) del començament de la línia en què estigui situat el cursor de text o des del començament del conjunt de qualsevol línia seleccionada.

EinesMajúscules (Ctrl+U)

Canvia a majúscules el text seleccionat o la lletra després del cursor.

EinesMinúscules (Ctrl+Maj+U)

Canvia el text seleccionat o la lletra després del cursor a minúscules.

EinesPosa en majúscula la primera lletra (Ctrl+Alt+U)

Posa en majúscula la primera lletra del text seleccionat o la paraula actual.

EinesUneix les línies (Ctrl+J)

Uneix les línies seleccionades, o la línia actual i la línia anterior amb un espai en blanc com a separació. Eliminarà els espais en blanc inicials/finals unint les línies pels extrems afectats.

EinesAplica l'ajust de paraules

Aplica l'ajust de línia estàtic en tot el document. Això vol dir que s'iniciarà automàticament una línia de text nova quan la línia excedeixi de la longitud especificada per l'opció Ajusta les paraules a: a la pestanya Edició a ArranjamentConfigura l'editor....

Si el connector Insereix un fitxer està habilitat, aquí trobareu un element de menú addicional Insereix un fitxer....

El menú Arranjament

ArranjamentConfigura l'editor...

Aquest element del menú obre un diàleg mitjançant el qual es poden ajustar diverses opcions diferents.

El menú KrViewer

KrViewerVisualitzador genèric (Ctrl+Maj+G)

El visualitzador intern del Krusader en realitat forma part del Konqueror, el qual bàsicament pot visualitzar cada tipus de fitxer visible pel Konqueror (p. ex., mostrar imatges, reproduir música, mostrar el contingut d'un arxiu).

KrViewerVisualitzador de text (Ctrl+Maj+T)

Visualitza el fitxer en el mode text.

KrViewerVisualitzador hexadecimal (Ctrl+Maj+H)

Visualitza el fitxer en el mode hexadecimal.

KrViewerVisualitzador incremental (Ctrl+Maj+L)

Visualitzador ràpid de text/hexadecimal per a mides de fitxer de grans dimensions, fet per al Visualitzador incremental del Krusader.

KrViewerEditor de text (Ctrl+Maj+E)

Edita el fitxer en el mode text.

KrViewerSepara la pestanya (Ctrl+Maj+D)

Separa la pestanya i l'obre en una finestra nova.

KrViewerSurt (Ctrl+Q)

Tanca la finestra del visualitzador/editor del Krusader.

La configuració del component d'edició

Aquest grup conté totes les pàgines relacionades amb el component editor del Krusader. La majoria de les opcions de configuració que es troben aquí són les predeterminades, i poden ser sobreescrites per definicions del tipus de fitxer, per variables de document o per canvis en el document mateix durant una sessió d'edició.

Aparença

General
Ajust dinàmic de paraules

Si aquesta opció està activada, les línies de text s'ajustaran a la vora de la vista en la pantalla.

Indicadors d'ajust dinàmic de paraules (si és d'aplicació)

Escull quan i com es mostraran els indicadors d'ajust dinàmic de paraules, ja sigui Inactiu, Segueix els números de línia o Sempre actiu.

Alinea les línies ajustades dinàmicament a l'amplada del sagnat:

Activa l'inici de l'ajust dinàmic de les línies perquè s'ajustin verticalment al nivell del sagnat de la primera línia. Això pot ajudar a crear codi i marques més llegibles.

A més, permet establir l'amplada màxima de la pantalla, com a un percentatge, després del qual les línies ajustades dinàmicament no s'alinearan verticalment. Per exemple, al 50%, les línies amb nivells de sagnat més gran del 50% de l'amplada de la pantalla no se'ls aplicarà l'alineació vertical.

Ressaltat dels espais en blanc
Ressalta els tabuladors

L'editor mostrarà un símbol » per a indicar la presència d'un tabulador en el text.

Ressalta els espais finals

L'editor mostrarà punts per a indicar la presència d'espais en blanc extra al final de les línies.

Avançat

Mostra les línies de sagnat

Si està marcada, l'editor mostrarà línies verticals per a ajudar a identificar el sagnat de les línies.

Ressalta l'interval entre els parèntesis seleccionats

Si està activat, es ressaltarà l'interval entre la parella de parèntesis seleccionats.

Vores
Vores
Mostra els marcadors plegables (si està disponible)

Si aquesta opció està marcada, la vista actual mostrarà marques per al plegat del codi, si el plegat del codi està disponible.

Mostra la vora de les icones

Si està marcada, veureu una vora per a les icones al costat esquerre. La vora per a les icones mostrarà els signes de punt.

Mostra els números de les línies

Si està marcada, veureu els números de les línies al costat esquerre.

Mostra les marques de la barra de desplaçament

Si aquesta opció està marcada, la vista actual mostrarà marques a la barra de desplaçament vertical. Aquestes marques per exemple, mostraran els punts.

Ordena el menú dels punts
Per creació

Cada punt nou s'afegirà a baix, independentment d'on estigui situat en el document.

Per posició

Els punts s'ordenaran pel número de línia en la qual estan situats.

Tipus de lletra i colors

Aquesta secció del diàleg permet configurar tots els tipus de lletra i colors de qualsevol esquema de color que teniu, així com crear esquemes nous o suprimir els existents. Cada esquema té opcions per als colors, tipus de lletra i ressaltat dels estils de text.

El Krusader preseleccionarà l'esquema actualment actiu, si voleu treballar sobre un esquema diferent, seleccioneu-lo en el quadre combinat Esquema. Amb els botons Nou i Suprimeix podreu crear un esquema nou o suprimir els existents.

A la part inferior de la pàgina podeu seleccionar l'Esquema predeterminat per a la Krusader.

Colors
Fons de l'àrea del text
Text normal

Aquest és el fons predeterminat per a l'àrea d'edició, serà el color dominant en l'àrea d'edició.

Text seleccionat

Aquest és el fons per al text seleccionat. El valor predeterminat és el color de la selecció global, tal com està establert en les preferències de color del Plasma™.

Línia actual

Estableix el color per a la línia actual. Estableix aquesta opció una mica diferent del fons del text normal per a ajudar a mantenir el focus en la línia actual.

Punt

Aquest quadre combinat permet establir els colors de superposició per a diversos tipus de marques. El color es mesclarà amb el color de fons d'una línia marcada, de manera que una línia amb més marques o una línia marcada que actualment té un fons, serà una mescla de més colors. Els colors de les marques també s'utilitzaran si habiliteu mostrar les marques de la barra de desplaçament.

Elements addicionals
Fons de la vora esquerra

Aquest color s'utilitza per a les marques, números de línia i vores de les marques de plegat del codi situats al costat esquerre de la vista d'edició quan aquests siguin mostrats.

Números de les línies

Aquest color s'utilitza per a dibuixar els números de línia al costat esquerre quan siguin mostrats.

Ressaltat dels parèntesis

Aquest color s'utilitza per a dibuixar el fons dels parèntesis emparellats.

Marcadors de l'ajust de paraules

Aquest color s'utilitza per a dibuixar un patró a l'esquerra de les línies ajustades dinàmicament quan siguin alineades verticalment, i també per a les marques d'ajust estàtic de les línies.

Marcadors de tabulació i espai

Aquest color s'utilitza per a dibuixar els indicadors d'espai en blanc, quan estan activats.

Línia amb error ortogràfic

Defineix el color per a la línia que s'utilitza per a indicar els errors ortogràfics.

Tipus de lletra

Aquí podreu escollir el tipus de lletra per a l'esquema. Podeu escollir qualsevol tipus de lletra disponible en el vostre sistema, i establir la mida predeterminada. Es mostra un text d'exemple a la part inferior del diàleg, de manera que podeu veure l'efecte de la vostra elecció.

Estils del text normal

Els estils del text normal s'hereten dels estils de text ressaltat, i permeten a l'editor presentar text de manera compatible, per exemple, el comentari de text utilitza el mateix estil en la majoria dels formats que el Krusader pot ressaltar.

El nom en la llista d'estils utilitza l'estil configurat per a l'element, proporcionant-vos una vista prèvia quan un estil està configurat.

Cada estil permet seleccionar atributs comuns com els colors de fons i de primer pla. Per a desseleccionar un color de fons, feu clic dret per a utilitzar el menú contextual.

Estils del text ressaltat

Aquí podeu editar els estils de text utilitzats per una definició de ressaltat específica. L'editor preselecciona el ressaltat usat per al vostre document actual. Per a treballar amb un ressaltat diferent, seleccioneu-ne un en el quadre combinat Ressaltat sobre la llista d'estil.

El nom en la llista d'estils utilitza l'estil configurat per a l'element, proporcionant-vos una vista prèvia quan un estil està configurat.

Cada estil us permet seleccionar atributs comuns com els colors de fons i de primer pla. Per a desseleccionar un color de fons, feu clic dret per a utilitzar el menú contextual. A més podreu veure si un estil és igual que l'estil predeterminat utilitzat per l'element, i assignar-lo si no l'és.

Cal tenir present que molts ressaltats contenen d'altres ressaltats representats per grups en la llista d'estil. Per exemple, la majoria dels ressaltats inclouen el ressaltat Alerta, i molts dels formats de codi font inclouen el ressaltat Doxygen. Editar colors en aquests grups només afectarà els estils quan s'usin en el format de ressaltat editat.

Edició

General
Ajust estàtic de paraules

L'ajust de línia és una característica que causarà que l'editor iniciï automàticament una línia de text nova i desplaci (ajusti) el cursor al començament de la línia nova. El Krusader iniciarà automàticament una línia de text nova quan la línia actual abasti la longitud especificada per l'opció Ajusta les paraules a:.

Activa l'ajust estàtic de paraules

Activa o desactiva l'ajust estàtic de paraules.

Mostra els marcadors d'ajust estàtic de paraules (si és aplicable)

Si aquesta opció està marcada, es dibuixarà una línia vertical a l'ajust de línia tal com s'ha definit a ArranjamentConfigura l'editor... en la pestanya Edició. Cal tenir present que la marca d'ajust de línia només es dibuixarà si utilitzeu un tipus de lletra amb mida fixa.

Ajusta les paraules a:

Si l'opció Activa l'ajust estàtic de paraules està seleccionada, aquesta entrada determina la longitud (en caràcters) després de la qual l'editor iniciarà una línia nova automàticament.

Miscel·lània
Elimina els espais finals

El Krusader eliminarà automàticament els espais finals addicionals de les línies de text.

Parèntesis automàtics

Quan l'usuari escrigui un parèntesi esquerre ([, (, o {), la Krusader introduirà automàticament el parèntesi dret (}, ) o ]) a la dreta del cursor.

Copia/retalla la línia actual si no hi ha cap selecció

Si aquesta opció està activada i la selecció de text està buida, les accions copia i retalla es duran a terme per a la línia de text a la posició real del cursor.

Permet el desplaçament més enllà del final del document

Aquesta opció permet desplaçar-vos més enllà del final del document. Es pot utilitzar per al centre vertical a la part inferior del document, o el posa a la part superior de la vista actual.

Cursor i selecció
Moviment del cursor en el text
Inici i final intel·ligents

Quan estigui seleccionada, prémer la tecla Inici causarà que el cursor salti els espais en blanc i vagi a l'inici del text d'una línia.

Ajusta al cursor

Quan està activada, moure el cursor d'inserció amb les tecles Left i Right passarà a la línia anterior/següent al començament/final de la línia, de manera semblant a la majoria dels editors.

Quan està desactivada, el cursor d'inserció no es podrà moure a l'esquerra del començament de la línia, però es podrà moure fora del final de la línia, el qual pot ser molt útil per als programadors. Quan es tria aquesta opció, moure el cursor amb les tecles de fletxa al final d'una línia (a la dreta) farà que salti al començament de la línia següent. De la mateixa manera, quan el cursor es mou més enllà del començament d'una línia (a l'esquerra), saltarà al final de la línia anterior. Quan aquesta opció no està seleccionada, moure el cursor cap a la dreta més enllà del final d'una línia simplement farà que continuï horitzontalment en la mateixa línia i intentar moure-la cap a l'esquerra més enllà del començament no farà res.

Av Pàg/Re Pàg mouen el cursor

Aquesta opció canvia el comportament del cursor quan l'usuari prem la tecla PgUp o PgDn. Si no està seleccionada, el cursor mantindrà la seva posició relativa en el text visible a la Krusader com el text nou es fa visible com a resultat de l'operació. Així, si el cursor està en el centre del text visible quan l'operació ocorre romandrà allí (excepte quan s'arriba al començament o al final). Amb aquesta opció seleccionada, prémer en primer lloc la tecla causarà que el cursor es mogui a la part superior o inferior del text visible mostrant una pàgina nova de text.

Centra automàticament el cursor (línies):

Estableix el nombre de línies a mantenir visibles per sobre i per sota del cursor, sempre que sigui possible.

Mode de selecció del text
Normal

Les seleccions seran sobreescrites pel text escrit i perdudes en moure el cursor.

Persistent

Les seleccions romandran, fins i tot després del moviment del cursor i el tecleig.

Sagnat
Mode de sagnat predeterminat:

Seleccioneu el mode de sagnat automàtic que voleu utilitzar de manera predeterminada. Es recomana utilitzar Cap o Normal, i utilitzar les configuracions del tipus de fitxer per a assignar altres modes de sagnat per a formats de text com codi en C/C++ o XML.

Sagna usant
Tabulacions

Quan aquesta opció està activada, l'editor inserirà caràcters de tabulació quan es pressiona la tecla Tab o utilitzarà el sagnat automàtic.

Espais

Quan estigui activada, l'editor inserirà un nombre d'espais calculat d'acord amb la posició en el text i l'opció tab-width (amplada de la tabulació) quan premeu la tecla Tab o utilitzeu el sagnat automàtic.

Tabuladors i espais

Quan aquesta opció està activada, l'editor inserirà espais com es descriu anteriorment, quan se sagni o premi la tecla Tab al començament d'una línia, però inserirà tabulacions quan es premi la tecla Tab al mig o al final d'una línia.

Amplada de la tabulació:

Això configura el nombre d'espais que es mostren en lloc d'un caràcter de tabulació.

Amplada del sagnat:

L'amplada del sagnat és el nombre d'espais que s'utilitzen per a aplicar el sagnat a una línia. Si s'ha configurat el sagnat utilitzant tabulacions, un caràcter de tabulació serà inserit si el sagnat és divisible per l'amplada de la tabulació.

Propietats del sagnat
Conserva els espais extres

Si aquesta opció està desactivada, en canviar el nivell de sagnat les línies s'alineen a un múltiple de l'amplada especificada a Amplada del sagnat.

Ajusta el sagnat del codi enganxat des del porta-retalls

Si aquesta opció està seleccionada, se sagnarà el codi enganxat des del porta-retalls. En activar l'acció de Desfés s'eliminarà el sagnat.

Accions del sagnat
La tecla de retrocés en un espai en blanc inicial desfà el sagnat

Si aquesta opció està seleccionada, la tecla de Retrocés disminuirà el nivell de sagnat si el cursor està posicionat a l'espai en blanc inicial d'una línia.

Acció de la tecla de tabulació (si no existeix cap selecció)

Si voleu utilitzar Tab per a alinear la línia actual en el bloc de codi actual com a emacs, la Tab farà una drecera a l'acció Alinea.

Avança sempre fins a la posició de la tabulació següent

Si seleccioneu aquesta opció, la tecla Tab sempre inserirà espais en blanc fins que s'abasti la posició de la següent tabulació. Si l'opció Insereix espais en comptes de tabulacions a la pestanya General a la pàgina Edició està activada, s'inseriran espais, en cas contrari, s'inserirà una sola tabulació.

Augmenta sempre el nivell de sagnat

Si aquesta opció està seleccionada, la tecla Tab sempre sagna la línia actual amb el nombre de posicions indicades a Amplada del sagnat.

Augmenta el nivell de sagnat en un espai en blanc inicial

Si aquesta opció està seleccionada, la tecla Tab sagnarà la línia actual o avançarà fins a la posició de la tabulació següent. Si el punt d'inserció és al primer caràcter no blanc o abans de la línia, o hi ha una selecció, la línia actual se sagnarà en el nombre de posicions indicades a Amplada del sagnat. Si el punt d'inserció està després del primer caràcter no blanc de la línia i no hi ha cap selecció, s'inserirà un espai en blanc de manera que s'arribi a la posició de la tabulació següent: si l'opció Insereix espais en lloc de tabuladors de la secció Edició està activada, s'inseriran espais; altrament, s'inserirà una única tabulació.

Compleció automàtica
General
Activa la compleció automàtica

Si està activada, apareixerà un quadre de compleció emergent per a completar paraules automàticament en escriure, mostrant una llista d'entrades de text per a completar el text actual sota el cursor.

Longitud mínima de la paraula a completar

En escriure text, les cerques de paraules de completat de paraules en el document s'iniciarà en escriure text. Aquesta opció configura la quantitat mínima de caràcters que es necessiten per a fer que la compleció de paraules sigui activada i aparegui un quadre de compleció emergent.

Mode d'entrada del Vi
General
Usa el mode d'entrada del Vi

Quan se selecciona, el mode d'entrada vi seleccionat s'activarà en obrir una vista nova. Encara podreu commutar el mode d'entrada vi actiu/inactiu per a una vista particular en el menú Edita.

Permet que les ordres del Vi substitueixin les dreceres del Kate

Quan està seleccionada, les ordres del vi substitueixen les ordres integrades de la Krusader. Per exemple: Ctrl+R refarà, i substituirà l'acció estàndard (mostra el diàleg de cerca i substitució).

Oculta la barra d'estat del mode d'entrada del Vi

De manera predeterminada, s'utilitzarà una barra d'estat addicional quan el mode d'entrada Vi estigui habilitat. Aquesta barra d'estat mostrarà les ordres mentre s'escriuen i els missatges/errors produïts per les ordres de Vi.

En marcar aquesta opció, s'ocultarà aquesta línia d'estat addicional.

Mapatge de tecles

El mapatge de tecles s'utilitza per a canviar el significat de les tecles en escriure. Això permet moure les ordres a altres tecles o crear tecles especials per a fer una sèrie d'ordres.

Exemple:

F2 -> I-- Esc

Això anteposa I-- a una línia quan es pressiona F2.

Verificació ortogràfica

Aquestes opcions de configuració es descriuen a la documentació del mòdul Corrector ortogràfic a Arranjament del sistema.

Obre/Desa

General
Format del fitxer
Codificació:

Defineix la codificació estàndard a utilitzar per a obrir/desar fitxers, si no s'ha canviat al diàleg obre/desa, o utilitzant una opció de la línia d'ordres.

Detecció de la codificació

Seleccioneu un element de la llista desplegable, o bé desactiveu la detecció automàtica o utilitzeu Universal per a activar la detecció automàtica per a totes les codificacions. Però com això probablement només pot detectar utf-8/utf-16, seleccionant una regió s'utilitzarà l'heurística personalitzada per a obtenir millors resultats. Si no es tria cap codificació com a estàndard, ni s'especifica en el diàleg obre/desa, ni a la línia d'ordres que coincideixi amb el contingut del fitxer, aquesta detecció es durà a terme.

Codificació de reserva

Defineix la codificació de reserva per a intentar obrir els fitxers si no es tria cap codificació com a estàndard, ni s'especifica en el diàleg obre/desa, ni a la línia d'ordres que coincideixi amb el contingut del fitxer. Abans d'utilitzar-la, es farà una temptativa per a determinar la codificació a utilitzar cercant una marca d'ordre de bytes a l'inici del fitxer: Si es troba, se seleccionarà la codificació unicode correcta, altrament s'executarà la detecció de la codificació, i si les dues fallen, es triarà la codificació de reserva.

Final de línia:

Escolliu el final de línia preferit per al vostre document actiu. Podeu escollir entre UNIX®, DOS/Windows® o Macintosh.

Detecció automàtica del final de línia

Marqueu-ho si voleu que l'editor detecti automàticament el tipus del final de línia. El primer final de línia trobat s'utilitzarà per a tot el fitxer.

Activa el marcador d'ordre de bytes

La marca d'ordre de bytes és una seqüència especial al començament dels documents codificats amb unicode. Ajuda els editors a obrir documents de text amb la codificació unicode correcta. Per a obtenir més informació, vegeu Marca d'ordre de bytes.

Neteja automàtica en carregar/desar
Elimina els espais finals

L'editor eliminarà automàticament els espais addicionals al final de les línies de text mentre es carrega/desa el fitxer.

Avançat
Fitxer de configuració de la carpeta
Profunditat de cerca per al fitxer de configuració:

L'editor cercarà el nombre donat de nivells de carpeta cap amunt per al fitxer de configuració del Krusader, i carregarà la línia de les opcions des d'aquest. Trobareu més informació sobre aquests fitxers de configuració ocults de carpeta a la secció de variables del document.

Còpia de seguretat en desar

Els fitxers de còpia de seguretat faran que la Krusader copiï el fitxer a <prefix><nomfitxer><sufix> abans de desar els canvis. El sufix predeterminat és ~ i el prefix restarà buit.

Fitxers locals

Marcar si voleu realitzar còpies de seguretat dels fitxers locals en desar.

Fitxers remots

Marcar si voleu realitzar còpies de seguretat dels fitxers remots en desar.

Prefix

Introduïu el prefix que precedirà al nom dels fitxers de còpia de seguretat.

Sufix

Introduïu el sufix a afegir al nom dels fitxers de còpia de seguretat.

Desactiva la sincronització del fitxer d'intercanvi

El Krusader és capaç de recuperar (la major part de) el que va escriure després de l'última vegada que va desar en el cas d'una fallada o falta de corrent elèctric. Un fitxer d'intercanvi (.swp.<nomfitxer>) és creat després de la primera acció d'edició en un document. Si l'usuari no desa els canvis i la Krusader peta, el fitxer d'intercanvi es manté al disc. En obrir un fitxer, la Krusader comprovarà si hi ha un fitxer d'intercanvi per al document i si el troba, demanarà a l'usuari si vol o no recuperar les dades perdudes. L'usuari també disposa de la possibilitat de veure les diferències entre el fitxer original i el recuperat. El fitxer d'intercanvi serà suprimit després de cada acció de desament i en sortir normalment.

El Krusader sincronitza els fitxers d'intercanvi en el disc cada 15 segons, però només si han canviat des de l'última sincronització. L'usuari pot desactivar aquesta sincronització, seleccionant la casella de selecció Desactiva la sincronització del fitxer d'intercanvi, però això pot conduir a una major pèrdua de dades.

Modes i tipus de fitxer

Aquesta pàgina us permetrà substituir la configuració predeterminada per als documents dels tipus MIME especificats. Quan l'editor carrega un document, intenta trobar la màscara o el tipus MIME per a un dels tipus de fitxer definits, i de ser així s'apliquen les variables definides. Si coincideixen diversos tipus de fitxer, s'utilitzarà el de major prioritat.

Tipus de fitxer:

El tipus de fitxer amb la prioritat més alta és el que es mostra a la llista desplegable. Si hi ha més d'un tipus de fitxer, també es llistaran.

Nou

S'utilitza per a crear un tipus de fitxer nou. Després que feu clic en aquest botó, els camps inferiors es buidaran i podreu omplir les propietats que vulgueu per al tipus de fitxer nou.

Suprimeix

Per a eliminar un tipus de fitxer existent, seleccioneu-lo des de la llista desplegable i premeu el botó Suprimeix.

Propietats del tipus de fitxer actual

El tipus de fitxer amb la prioritat més alta és el que es mostra a la llista desplegable. Si hi ha més d'un tipus de fitxer, també es llistaran.

Nom:

El nom del tipus de fitxer que es mostrarà a l'element de menú corresponent. Aquest nom es mostrarà en el menú EinesTipus de fitxer.

Secció:

El nom de la secció utilitzada per a organitzar els tipus de fitxer en menús. També és utilitzat en el menú EinesTipus de fitxer.

Variables:

Aquesta cadena permet configurar la configuració de la Krusader per als fitxers seleccionats per a aquest tipus MIME utilitzant variables de la Krusader. Podeu establir gairebé qualsevol opció de configuració, com ara el ressaltat, el mode de sagnat, etc.

Premeu Edita per a veure una llista de totes les variables disponibles i les seves descripcions. Seleccioneu la casella de selecció de l'esquerra per a activar una variable en particular i després establiu el valor de la variable a la dreta. Algunes variables proporcionen una llista desplegable per a seleccionar els possibles valors requerits per altres quan introduïu un valor vàlid manualment.

Per a obtenir informació completa sobre aquestes variables, vegeu Configuració amb variables de document.

Ressaltat:

Si creeu un tipus de fitxer nou, aquesta llista desplegable permet seleccionar un tipus de fitxer a ressaltar.

Mode de sagnat:

La llista desplegable especifica el mode de sagnat per als documents nous.

Extensions de fitxer:

Els comodins permeten seleccionar els fitxers segons el seu nom. Una màscara que se sol emprar és un asterisc i l'extensió del fitxer, per exemple *.txt; *.text. La cadena és una llista de màscares separades per punt i coma.

Tipus MIME:

Mostra un auxiliar que us ajuda a seleccionar fàcilment els tipus MIME.

Prioritat:

Estableix una prioritat per a aquest tipus de fitxer. Si un document coincideix amb diversos tipus de fitxer, s'escollirà el que disposi d'una prioritat més alta.

Baixa els fitxers de ressaltat...

Fer clic en aquest botó per a baixar descripcions noves de ressaltat de la sintaxi o per a actualitzar les existents des del lloc web de la Krusader.

Extensions

La pestanya Connectors llista tots els connectors disponibles i podreu marcar els que vulgueu utilitzar. Feu clic al botó Informació per a obrir el diàleg Quant al d'aquest connector.

Una vegada que es marca un connector configurable, el botó Configura estarà habilitat i hi podreu fer clic per a configurar el connector ressaltat.

Connectors del component d'edició

AutoBrace

El connector «autobrace» substitueix a la característica interna «Claus automàtiques» del Krusader. Insereix automàticament una clau de tancament } al començament de la següent línia després d'acabar una línia amb una d'obertura { i prémer la tecla Retorn.

Eines de dades

Habilita les eines de dades com el tesaurus i la correcció ortogràfica (si està instal·lada). Les eines de dades només estaran disponibles quan se selecciona text o quan es fa clic amb el botó dret del ratolí sobre una paraula. Si no s'ofereixen eines de dades fins i tot quan se selecciona text, haureu d'instal·lar-les. Si aquest connector està habilitat i les eines de dades estan instal·lades, apareixeran elements addicionals al final del menú contextual.

Exportador

Aquesta ordre permet exportar el document actual amb tota la informació ressaltada en un document HTML usant FitxerExporta com a HTML.... A més, podeu utilitzar EditaCopia com a HTML per a copiar el text seleccionat com a HTML al porta-retalls del sistema.

IconInserter

El connector d'inserció d'icones només és útil per als desenvolupadors del KDE: afegeix un element Insereix el codi de la KIcon al menú contextual de l'editor. Si està activada, s'obrirà el selector d'icones del Plasma™ (mostrant les icones d'aplicació, d'acció, etc.). Si feu clic, s'inserirà com a text el nom del fitxer sense extensió de fitxer. D'utilitat només per a configurar les icones a través dels Frameworks del KDE™ mitjançant la classe «KIcon()».

Codificació HTML insana (no ZEN) (edició lleugera)

Un connector, el qual farà la codificació zen com la compleció del selector. Per a més informació, vegeu Codificació Zen.

Insereix un fitxer

Aquest connector permet posar qualsevol fitxer llegible a la posició del cursor. Si està habilitada, el menú Eines tindrà un element de menú addicional Insereix un fitxer.