Capítol 8. Treballar amb sistemes de control de versions

Si esteu treballant amb projectes molt grans, el més probable és que el codi font sigui gestionat per un sistema per al control de versions com subversion o git. La següent descripció s'escriu amb subversion a la vista, però també és certa si empreu git o qualsevol altre sistema admès per al control de versions.

En primer lloc, si el directori en el qual es troba un projecte està sota el control de versions, el KDevelop s'adonarà de forma automàtica. En altres paraules: No cal indicar-li que el baixi per a configurar el vostre projecte. Només cal apuntar el KDevelop a un directori en el qual heu baixat prèviament una còpia del repositori. Si teniu un directori sota el control de versions, obriu la vista d'eina Projectes. Doncs hi ha una sèrie de coses que podeu fer:

  • Si el directori s'ha convertit en obsolet, podeu actualitzar-lo des del repositori: Feu clic al nom del projecte amb el botó dret del ratolí, aneu al menú Subversion i seleccioneu Actualitza. Això farà que tots els fitxers que pertanyen a aquest projecte siguin actualitzats amb els del repositori.

  • Si voleu restringir aquesta acció a subdirectoris o fitxers individuals, a continuació expandiu la vista en arbre d'aquest projecte al nivell que vulgueu i feu clic dret sobre el nom del subdirectori o fitxer, i després fer el mateix que anteriorment.

  • Si heu editat un o més fitxers, expandiu la vista d'aquest projecte al directori en el qual es troben aquests fitxers i feu clic dret sobre el directori. Això us oferirà un element de menú Subversion que us oferirà diferents opcions. Trieu Compara amb la base per a veure les diferències entre la versió que heu editat i la versió en el repositori que havíeu actualitzat prèviament (la «base» de la revisió). La vista resultant mostrarà els «diffs» per a tots els fitxers en aquest directori.

  • Si només editeu un sol fitxer, també podeu obtenir el menú Subversion per aquest fitxer, simplement fent clic dret al nom del fitxer corresponent a la vista del projecte. Encara més simple, feu clic dret a la vista Editor on heu obert aquest fitxer i també us donarà aquesta opció de menú.

  • Si voleu entregar un o més fitxers editats, feu clic dret en un fitxer individual, subdirectori, o tot el projecte i seleccioneu SubversionComet. Això us aconseguirà el mode Revisió, el tercer mode a més de Codi i Depuració com es pot veure a la cantonada superior dreta de la finestra principal del KDevelop. La imatge de la dreta us ho mostra. En el mode Revisió, la part superior mostra els diffs per al subdirectori sencer/projecte i cada fitxer canviat amb els canvis ressaltats (vegeu les diferents pestanyes en aquesta part de la finestra). Per omissió, tots els fitxers amb canvis pertanyen al conjunt de canvis que esteu a punt de cometre, però es poden desseleccionar alguns fitxers si les seves modificacions no estan relacionades amb el que voleu cometre. Per exemple, a l'exemple de la dreta no tinc seleccionat step-32.cc i step-32.prm pel fet que els canvis en aquests fitxers no tenen res a veure amb els altres que vaig fer per a aquest projecte i encara no vull cometre'ls (posteriorment puc voler fer-ho en una altra comissió). Després de revisar els canvis podeu introduir un missatge de comissió en el quadre de text i prémer Comet a la dreta per a enviar-ho tot.

  • Igual que amb visualitzar les diferències, si voleu entregar un sol fitxer, també podeu fer clic dret a la finestra de l'editor per a obtenir l'element de menú SubversionComet.