Característiques bàsiques de kdesrc-build

Implementació de les Qt

El kdesrc-build admet la construcció del conjunt d'eines de les Qt™ utilitzat pel programari KDE com a una comoditat per als usuaris. Aquest suport és gestionat per un mòdul especial anomenat qt.

Nota

Les Qt™ es desenvolupen sota un repositori separat del programari KDE ubicat a http://code.qt.io/cgit/qt/.

Per a construir les Qt™, assegureu-vos que la configuració de qt-install-dir estigui establerta al directori en el qual esteu cercant les Qt™, com es descriu a «Establir les dades de configuració».

A continuació, haureu d'assegurar-vos que el mòdul qt es troba afegit al .kdesrc-buildrc, abans que qualsevol altre mòdul en el fitxer. Si utilitzeu el fitxer de configuració de mostra, simplement podreu descomentar l'entrada existent per al mòdul qt.

Ara, haureu de verificar que les opcions repository i branch estiguin establertes adequadament:

  1. La primera opció és per a construir les Qt™ utilitzant una rèplica mantinguda en els repositoris de codi font del KDE (no s'aplicarà cap altre canvi, és simplement un clon del codi font oficial). Això és molt recomanable a causa de problemes ocasionals amb la clonació de tot un mòdul de les Qt™ des del seu repositori oficial.

    Per a utilitzar aquesta opció, podeu establir l'opció repository per al mòdul qt a kde:qt.

  2. D'altra manera, per a construir les Qt™ estàndard, establiu l'opció repository a git://gitorious.org/qt/qt.git. Recordeu que podríeu experimentar problemes en realitzar el clonatge inicial de les Qt™ des d'aquest repositori.

En ambdós casos, l'opció de branca s'haurà d'establir a master (a menys que vulgueu construir una branca diferent).

Indicadors estàndard afegits pel kdesrc-build

Nota d'en Bene: aquesta secció no s'aplica als mòduls per als quals hàgiu configurat una cadena d'eines personalitzada, p. ex., utilitzant cmake-toolchain.

Per a estalviar temps, el kdesrc-build afegeix alguns camins estàndard a l'entorn:

  • El camí a les biblioteques del KDE i les Qt™ s'afegeix automàticament a la variable LD_LIBRARY_PATH. Això vol dir que no necessitareu editar la «libpath» per a incloure'l.

  • El camí als programes de desenvolupament del KDE i les Qt™ s'afegeix automàticament a la variable PATH. Això vol dir que no necessitareu editar la «binpath» per a incloure'l.

  • El camí al pkg-config proporcionat pel KDE s'afegeix automàticament a la variable PKG_CONFIG_PATH. Això vol dir que no necessitareu utilitzar la «set-env» per a incloure'l.

Canviar la prioritat de construcció de kdesrc-build

Els programes poden executar-se amb diferents nivells de prioritat en els sistemes operatius, inclosos Linux® i BSD. Això permet que el sistema assigni temps als diferents programes d'acord amb la seva importància.

El kdesrc-build normalment se li assignarà una prioritat baixa perquè la resta dels programes en el sistema no es vegin afectats i puguin executar amb normalitat. Utilitzant aquesta tècnica, el kdesrc-build utilitzarà CPU addicional quan estigui disponible.

El kdesrc-build encara mantindrà un nivell de prioritat prou alt perquè s'executi abans que la rutina dels processos per lots i abans que els programes amb donació de CPU com Seti@Home.

Per a alterar el kdesrc-build de manera que utilitzi un nivell de prioritat més alt (o més baix) de forma permanent, llavors haureu d'ajustar l'opció «niceness» al fitxer de configuració. L'opció «niceness» controla com serà d'«agradable» el kdesrc-build amb els altres programes. En altres paraules, tenir una «niceness» més alta, li dona al kdesrc-build una prioritat més baixa. Llavors, per a donar-li al kdesrc-build una prioritat més alta, reduïu la «niceness» (i viceversa). La «niceness» pot anar des de 0 (gens agradable, màxima prioritat) fins a 20 (superagradable, menor prioritat).

També podreu canviar temporalment la prioritat per al kdesrc-build utilitzant l'opció --nice de la línia d'ordres. El valor de l'opció s'utilitza exactament igual que per a la «niceness».

Nota

És possible que alguns programes executats pel superusuari tinguin un bon valor negatiu, amb una prioritat corresponentment més alta per a aquests programes. Establir una «niceness» negativa (o fins i tot de 0) per al kdesrc-build no és una gran idea, ja que no ajudarà significativament al temps d'execució, però farà que l'ordinador sembli molt lent en el cas que encara necessiteu utilitzar-lo.

Per a executar el kdesrc-build amb una «niceness» de 15 (una prioritat inferior a la normal):

% kdesrc-build --nice=15

O bé, podeu editar el fitxer de configuració perquè el canvi sigui permanent:

niceness 15

Suggeriment

L'opció niceness només afectarà l'ús del/s processador/s de l'ordinador. Un altre efecte important en el rendiment de l'ordinador es relaciona amb la quantitat de dades d'entrada o sortida (E/S) que utilitza un programa. Per a controlar la quantitat d'E/S que pot utilitzar un programa, els sistemes operatius Linux® moderns admeten una eina similar que s'anomena ionice. El kdesrc-build l'admet, (però només per a habilitar o inhabilitar completament) utilitzant l'opció use-idle-io-priority, des del kdesrc-build versió 1.12.

Instal·lar com a superusuari

Possiblement voldreu que el kdesrc-build executi la instal·lació amb privilegis de superusuari. Això podria no estar recomanat per a la instal·lació en tot el sistema. No obstant això, també és útil quan s'utilitza una construcció del KDE per a un sol usuari. Això es deu al fet que alguns mòduls (especialment el kdebase) instal·len programes que necessitaran breument permisos elevats quan s'executin. No podran assolir aquests nivells de permís a menys que s'instal·lin amb aquests permisos.

Simplement podeu executar el kdesrc-build directament com a superusuari, però no es recomana, ja que el programa no ha estat auditat per a aquest tipus d'ús. Encara que hauria de ser segur executar el programa d'aquesta manera, és millor evitar executar-lo com a superusuari quan sigui possible.

Per a solucionar això, el kdesrc-build proporciona l'opció «make-install-prefix». Podreu utilitzar aquesta opció per a especificar una ordre que realitzarà la instal·lació com un altre usuari. La forma recomanada d'utilitzar aquesta ordre és amb el programa Sudo, el qual executarà l'ordre per a la instal·lació com a superusuari.

Per exemple, per a instal·lar tots els mòduls utilitzant el Sudo, podríeu fer quelcom com això:

global
  make-install-prefix sudo
  # Altres opcions
end global

Per a utilitzar «make-install-prefix» només per a un mòdul, això funcionarà:

module un_nom_de_mòdul
  make-install-prefix sudo
end module

Mostrar el progrés d'una construcció de mòduls

Aquesta característica sempre està disponible i s'habilita automàticament quan és possible. El que fa això és mostrar un progrés estimat de la construcció mentre es construeix un mòdul. D'aquesta manera, sabreu quant de temps durà construir un mòdul.