Routes aanpassen

In Marble kunt u verschillende aspecten van de route wijzigen: het veranderen van de opties voor de route, het invoegen van punten op de route, het verplaatsen of verwijderen van bestaande punten op de route. Het wijzigen van de opties voor de route is hiervoor al besproken, we zullen ons nu beperken tot het beheer van punten.

U kunt punten op de route invoegen door middel van slepen en neerzetten in de kaart. Als u de muisaanwijzer boven een deel van de route houdt (behalve boven reeds bestaande punten op de route), ziet u een pictogram met een groen vlaggetje, waarmee wordt aangegeven dat een punt kan worden ingevoegd. Dit invoegen gebeurt door te klikken met de linkermuisknop. Verplaats de muis, met ingedrukte linkermuisknop, naar de gewenste nieuwe positie. U ziet dan blauwe lijntjes verschijnen vanaf de naburige via-punten op de route naar de nieuwe positie.

Een routepunt invoegen in Marble

Het nieuwe routepunt wordt, zodra de linkermuisknop wordt losgelaten, ingevoegd tussen de beide naburige punten op de route. Daarbij wordt de route gestippeld weergegeven, om aan te geven dat de route verouderde informatie bevat. In de achtergrond wordt een nieuwe route berekend, die de verouderde route automatisch zal vervangen.

Het is ook mogelijk routepunten toe te voegen voor het startpunt of na het eindpunt van de route. U doet dat op dezelfde manier als bij het invoegen van tussenliggende routepunten, maar nu met ingedrukte Ctrl-toets, als u de muisaanwijzer verplaatst. U ziet nu een blauw lijntje verschijnen, dat aangeeft of het nieuwe routepunt aan het startpunt of aan het eindpunt wordt toegevoegd..

Bestaande routepunten kunnen zonder meer over de hele kaart worden verplaatst. Plaats de muisaanwijzer boven een routepunt, en sleep die naar de nieuwe positie. Zodra die wordt neergezet, wordt de route automatisch weer berekend.

Als u routepunten wilt uitsluiten, moet u die verwijderen. Dit kunt u doen met de knop Wissen, naast het invoerveld voor het routepunt, of door met de rechtermuisknop op het routepunt te klikken, en in het contextmenu Deze bestemming wissen te kiezen. Als u een geheel nieuwe route wilt, moet u eerst alle routepunten wissen.