Routes inlezen, opslaan en exporteren

U kunt routes opslaan in het kml (Keyhole Markup Language) formaat, en ze later weer inlezen op dezelfde computer of op een ander apparaat, waarop Marble draait; of deze ter beschikking stellen aan anderen, of aan andere toepassingen die .kml -bestanden kunnen lezen (zoals Google Earth). Als u een route wilt opslaan in een .kml-bestand, klikt u op het pictogram voor Opslaan onderaan het tabblad voor routes. In de dialoog voor opslaan, die verschijnt, kunt u de naam van het bestand kiezen waarin u de route wilt opslaan. Op dezelfde manier kunt u een route inlezen door te drukken op het pictogram voor Openen onderin het tabblad voor routes. Selecteer het te openen .kml routebestand in de dialoog die verschijnt, waarna Marble hieruit de route inleest.

Routes die in Marble zijn gepland, kunnen in andere toepassingen of navigatieapparaten worden gebruikt, die gpx (GPS eXchange Format) of gelijkwaardige formaten ondersteunen. Indien uw navigatieapparaat niet direct gpx ondersteunt, kunt u een conversiehulpmiddel gebruiken, zoals gpsbabel, om het gpx-bestand dat door Marble wordt geëxporteerd, naar een (voor uw apparaat) geschikt formaat om te zetten. Het exporteren van een route in Marble wordt gestart in het contextmenu voor routes in de kaart. Klik met de rechtermuisknop op een willekeurig punt in de kaart. In het verschijnende contextmenu kiest u Route exporteren...:

Een route exporteren in Marble

Voer de gewenste naam in, in de dialoog die u krijgt voor opslaan. De extensie van de bestandsnaam moet gpx zijn bij opslaan als gpx-bestand of kml bij opslaan als kml to store in kml (Keyhole Markup Language). Merk op dat Marble standaard het kml-formaat gebruikt. Bij twijfel slaat u routes het beste op als kml-bestanden, en gebruikt u alleen het gpx-formaat als u routes wilt gebruiken in toepassingen die geen kml-bestanden kunnen lezen.