
KStars astronomiräknare tillhandahåller flera moduler som ger dig direkt åtkomst till algoritmer som används av programmet. Modulerna är organiserade enligt ämne:
Koordinatkonvertering
Solsystemet

Den här modulen konverterar mellan kalenderns Datum och tid, Juliansk dag:, och Justerad Juliansk dag:. Den justerade Julianska dagen är helt enkelt lika med den Julianska dagen - 2 400 000,5.
För att använda modulen, välj vilket av de tre datumen som ska vara indata, så visas motsvarande värden för övriga två datum. Du kan också ställa in datum och tid till aktuellt datum och tid genom att klicka på knappen .
Det finns ett bakgrundsläge för modulen. För att använda det, skapa helt enkelt en indatafil vars rader var och en innehåller ett antal värden på inparametern: ”Datum och tid”, ”Juliansk dag” eller ”Justerad Juliansk dag”. Ange därefter indata- och utdatafilnamn, och klicka på knappen för att skapa utdatafilen. Utdatafilen innehåller värden för de två andra komplementära parametrarna. Om indatafilen exempelvis innehåller en uppsättning värden med Datum och tid, kommer varje rad i utdatafilen innehålla värden för Juliansk dag: och Justerad Juliansk dag:. Utdata kan direkt läsas i KStars genom att klicka på knappen .
Tips
Övning:
Vilket kalenderdatum motsvaras av MJD = 0,0?

Den här modulen konverterar mellan universell tid och lokal siderisk tid. Välj först en geografisk plats och ett datum för beräkningen. Därefter visas motsvarande värde för den andra tiden.
Det finns ett bakgrundsläge för modulen. För att använda det, skapa helt enkelt en indatafil vars rader var och en innehåller värden på inparametern: eller . Du kan välja att ange Datum: och Plats: i aktuellt fönster, eller tala om för KStars att läsa dessa värden från Indatafil:. Ange därefter indata- och utdatafilnamn, och klicka på knappen för att skapa utdatafilen. Utdatafilen innehåller värden för den komplementära parametern. Om indatafilen exempelvis innehåller en uppsättning värden med ”Standardtid”, kommer varje rad i utdatafilen innehålla värden för ”Siderisk tid”. Utdata kan direkt läsas i KStars genom att klicka på knappen .

Den här modulen beräknar dagens längd, samt tider för soluppgång, solövergång (middag), och solnedgång för godtyckligt kalenderdatum, och godtycklig plats på jorden. Välj först önskade geografiska koordinater och datum, och därefter beräknas och visas data.

Modulen Dagjämningar och solstånd beräknar datum och tid för en dagjämning eller solstånd för ett givet år. Du anger året, och datum och tid för händelserna (vårdagjämning, sommarsolstånd, höstdagjämning eller vintersolstånd) visas.
Modulen innehåller ett bakgrundsläge. För att använda det, skapa helt enkelt en indatafil vars rader var och en innehåller ett år då dagjämning eller solstånd ska beräknas. Ange därefter indata- och utdatafilnamnen, och tryck på knappen för att skapa utdatafilen. Varje rad i utdatafilen innehåller indataåret och datum för varje händelse. Du kan också direkt läsa utdata i KStars genom att klicka på knappen .

Den här modulen konverterar från ekvatoriella koordinater till galaktiska koordinater, och omvänt. Fyll i koordinatvärden, antingen i rutan Galaktiska koordinater eller Ekvatoriella koordinater (J2000). Som alternativ kan du ställa in ekvatoriella koordinater genom att välja ett objekt med dialogrutan Sök objekt. Då fylls motsvarande koordinater i.
Modulen innehåller ett bakgrundsläge för att konvertera flera koordinatpar på en gång Du måste skapa en indatafil, där varje rad innehåller två värden: paret med indatakoordinater (antingen ekvatoriella eller galaktiska). Ange därefter vilka koordinater du använder som indata, och identifiera indata- och utdatafilnamnen. Tryck till sist på knappen för att skapa utdatafilen, som kommer att innehålla de konverterade koordinaterna (ekvatoriella eller galaktiska, motsatsen till vad du valde som indatavärden).

Modulen för skenbara koordinater konverterar katalogkoordinaterna för en punkt på himlen till dess skenbara koordinater för godtyckligt datum. Koordinaterna för objekt på himlen är inte fasta, på grund av precession, nutation och avvikelser. Den här modulen tar hänsyn till dessa effekter.
För att använda modulen, skriv först in önskat måldatum och tid i rutan Måldatum och tid. Skriv därefter in katalogkoordinater i rutan Katalogkoordinater. Som alternativ kan du ställa in katalogkoordinater genom att välja ett objekt med användning av dialogrutan Sök objekt. Du kan också ange katalogens epok här (oftast 2000.0 för moderna objektkataloger). Därefter visas objektets koordinater för måldatumet i rutan Skenbara koordinater:.

Den här modulen konverterar från ekvatoriella koordinater till horisontella koordinater. Välj först datum, tid och geografiska koordinater för beräkningen. Fyll sedan i ekvatoriella koordinater som ska konverteras eller använd dialogrutan Sök objekt under Ekvatoriella koordinater (J2000). Motsvarande horisontella koordinater visas irutan Horisontella koordinater.

Den här modulen konverterar mellan Ekvatoriella koordinater och Ekliptiska koordinater. Välj först Datum och tid. Fyll därefter antingen i motsvarande koordinatvärden i rutan Ekliptiska koordinater eller Ekvatoriella koordinater. Som ett alternativ kan ekvatoriella koordinater anges genom att välja ett objekt med dialogrutan Sök objekt. Därefter fylls motsatsens koordinater i.

Verktyget Vinkelavstånd används för att mäta vinkeln mellan två godtyckliga punkter på himlen. Du anger helt enkelt ekvatoriella koordinater för önskat par av punkter, och erhåller vinkeln mellan de två punkterna.
Modulen innehåller också ett körläge. I körläget anger du ett filnamn med indata som innehåller ett antal parametrar (upp till fyra) på varje rad: ursprunglig rektascension (RA), ursprunglig deklination (Dek), slutlig rektascension och slutlig deklination. Normalt ska varje rad innehålla fyra tal som motsvarar RA och Dek för par av punkter. Som alternativ kan du ange ett enda värde för någon av de fyra koordinaterna i räknarens ruta (motsvarande värden i indatafilen ska hoppas över om de anges i räknaren).
När du väl har angett ett indatafilnamn och ett utdatafilnamn, tryck helt enkelt på knappen för att skapa utdatafilen.

Det normala geografiska koordinatsystemet antar att jorden är ett perfekt klot. Det är nästan sant, så för de flesta ändamål är geografiska koordinater utmärkta. Om mycket hög precision är nödvändig, måste man ta hänsyn till jordens verkliga form. Jorden är en ellipsoid, med avståndet runt ekvatorn ungefär 0,3 % längre än storcirkeln som går genom polerna. Det geodetiska koordinatsystemet tar hänsyn till den ellipsoida formen, och uttrycker positionen på jordens yta med kartesiska koordinater (x, y och z) eller geografiska koordinater (longitud, latitud, och altitud).
För att använda modulen, välj först vilka koordinater som ska vara indata under Välj indatakoordinater: alternativknapparna Kartesiska eller Geografiska. Välj därefter en ellipsoid modell och fyll antingen i rutan Kartesiska koordinater eller Geografiska koordinater. När du trycker på knappen , fylls de motsvarande koordinater i.
Modulen innehåller ett bakgrundsläge för att konvertera flera koordinatvärden på en gång. Du måste skapa en indatafil där varje rad innehåller upp till tre tal: indata i form av koordinatvärden (antingen kartesiska eller geografiska). Ange därefter vilka koordinater som används i indata, och identifiera indata- och utdatafilnamn. Klicka till sist på knappen för att skapa utdatafilen, som innehåller de konverterade koordinaterna (kartesiska eller geografiska, komplementet av vad som valdes som indatavärden).

Modulen Planetkoordinater beräknar positionsdata för alla större kroppar i solsystemet, för vilken tid och datum som helst och för vilken geografisk plats som helst. Välj helt enkelt Kropp i solsystemet i kombinationsrutan, och ange önskat datum, önskad tid och geografisk plats (värdena är förinställda till KStars inställningar). Därefter beräknas och visas ekvatoriella, horisontella och ekliptiska koordinaterna för kroppen.
Modulen innehåller ett bakgrundsläge. Du måste skapa en indatafil, där varje rad anger värden för indataparametrarna (kropp i solsystemet, datum, tid, longitud och latitud). Du kan välja att ange ett konstant värde för några av parametrarna i räknarens fönster (dessa parametrar ska hoppas över i indatafilen). Du kan också ange vilka av utdataparametrarna (ekvatoriella, horisontella, heliocentriskt ekliptiska och geocentriskt ekliptiska koordinater) ska beräknas. Ange till sist indata- och utdatafilnamnen, och tryck på knappen för att skapa utdatafilen med de beräknade värdena.