
- →
När Verkställ format automatiskt stängs av för filnamnsformatet i inställningsdialogrutan, kan menyalternativet användas för att verkställa det inställda formatet för de markerade filernas namn. Det kan också användas för att kontrollera om filnamnen motsvarar det inställda formatet genom att verkställa formatet för alla sparade filer och sedan kontrollera om några filer ändrades (och därför markerades med en skivsymbol i fillistrutan).
- →
När Verkställ format automatiskt stängs av för taggformatet i inställningsdialogrutan, kan menyalternativet användas för att verkställa det inställda formatet för taggarna i de markerade filerna. Det kan också användas för att kontrollera om taggarna motsvarar det inställda formatet genom att verkställa formatet för alla sparade filer och sedan kontrollera om några filer ändrades (och därför markerades med en skivsymbol i fillistrutan).
- →
Tilldelar Textkodning vald med → → → till alla markerade filerna. Om UTF8 är valt, används UTF16 för ID3v2.3.0 taggar eftersom UTF8 inte stöds för det formatet.
- →
Dialogrutan erbjuder möjligheten att automatiskt byta namn på katalogen som för närvarande är öppen till taggarna i filerna. Flera format är förinställda att inkludera information om artist, album och år i katalognamnet. Det är också möjligt att ange ett eget format och listan med tillgängliga format. Följande speciella koder används för att infoga taggvärden i katalognamnet:
%s %{title} Titel (Låt)
%a %{artist} Artist
%l %{album} Album
%c %{comment} Kommentar
%y %{year} År
%t %{track} Spår (t.ex. 01)
%t %{track.n} Spår med fältbredd n (t.ex. 001 för %{track.3})
%T %{tracknumber} Spår (utan inledande nollor, t.ex. 1)
%g %{genre} Genre
%{dirname} Katalognamn (t.ex. %{year" "}%{dirname} lägger till året först i det aktuella katalognamnet)
%{max-year} Det maximala värdet på året som hittas i katalogen, kan också användas med andra koder än "year"
%{max-year} Det minimala värdet på året som hittas för den här katalogen
%{unq-year} Det unika värdet på året som hittas för den här katalogen, eller tomt om det inte är unikt
Om en katalogavskiljare "/" finns i formatet, skapas flera kataloger. Om du vill skapa en ny katalog istället för att byta namn på den aktuella katalogen, välj Skapa katalog i kombinationsrutan Åtgärd istället för Byt namn på katalog. Källa för tagginformationen kan väljas mellan Tagg 1 och tagg 2, Tagg 1 och Tagg 2. En förhandsgranskning av namnbytesåtgärden utförd för den första filen visas i sektionerna Från och Till i dialogrutan.
Namnet på flera kataloger kan bytas genom att markera dem.
- →
Om spårnumren i taggarna inte är inställda eller har fel värden, kan funktionen automatiskt numrera spåren i stigande ordning. Startnumret kan ställas in i dialogrutan. Om bara delar av spåren ska numreras, måste de markeras.
När Totalt antal spår är markerat, anges också antal spår i taggarna.
Det är möjligt att numrera spåren i flera kataloger. Katalogerna måste expanderas och markeras.
Om Nollställ räknare för varje katalog är markerat, startas spårnumrering om med det angivna numret för varje katalog när flera kataloger är markerade.
Dialogrutan för att numrera spår kan också användas för att formatera befintliga spårnummer utan att ändra värdena när kryssrutan till vänster om Startnummer är inaktiverad. Det totala antalet spår läggs till om motsvarande kryssruta är aktiverad, vilket kan användas för att ställa in totalantalet för alla markerade spår. Om bara formatering av befintliga nummer önskas, måste den kryssrutan också inaktiveras.
- →
Filtret kan användas för att bara visa de filer som motsvarar vissa kriterier. Det är användbart om du vill organisera en stor samling och bara redigera filerna som inte har önskat format. Uttrycket som definierar vilka filer som ska visas använder samma formatkoder som används för filnamnsformat, import och export.
%s %{title} Titel (Låt)
%a %{artist} Artist
%l %{album} Album
%c %{comment} Kommentar
%y %{year} År
%t %{track} Spår (t.ex. 01)
%t %{track.n} Spår med fältbredd n (t.ex. 001 för %{track.3})
%T %{tracknumber} Spår (utan inledande nollor, t.ex. 1)
%g %{genre} Genre
%f %{file} Filnamn
%p %{filepath} Absolut sökväg till fil
%e %{extension} Filändelse
%O %{tag1} Format på tagg 1 (ID3v1.1 eller tom om den inte finns)
%o %{tag2} Formatet på tagg 2 (ID3v2.3.0, ID3v2.4.0, ID3v2.2.0, ID3v2.2.1, Vorbis, APE, MP4, ASF eller tom om den inte finns)
%b %{bitrate} Bithastighet i kbit/s
%v %{vbr} VBR eller tom (bara för ID3v2.3 med id3lib)
%r %{samplerate} Samplingsfrekvens i Hz
%m %{mode} Kanalläge (Stereo eller Joint Stereo)
%h %{channels} Antal kanaler (1 eller 2)
%k %{codec} Kodare (t.ex. MPEG 1 Layer 3, MP4, Ogg Vorbis, FLAC, MPC, APE, ASF, AIFF, WAV)
%w %{marked} Markerad, är 1 om filen är markerad (t.ex. på grund av avkortning eller avvikelse från standarden), annars tom
%1a %1{artist}, ... Använd prefix 1 för att få värdet på tagg 1
%a %{artist}, ... Använd prefix 2 för att få värdet på tagg 2
Koderna ersätts med filens värden, och resulterade strängarna kan jämföras med följande operationer:
s1 equals s2: true om s1 och s2 är lika.
s1 contains s2: true om s1 innehåller s2, dvs. s2 är en delsträng av s1.
s matches re: true om s matchar det reguljära uttrycket re.
Sanna uttryck ersätts med 1, falska med 0. Sanna värden representeras med 1, true, on och yes. Falska värden av 0, false, off och no. Booleska operationer är not, and, or (i den rangordningen) och kan grupperas med parenteser.
Några filterregler är fördefinierade och kan tjäna som exempel för dina egna uttryck:
- Alla
När fillistan är filtrerad (det visas med "[filtrerad]" i fönsterrubriken) och alla filer ska visas igen, kan filtreringen återställas med det här filtret. Det använder ett tomt uttryck, men ett sant värde skulle få samma effekt.
- Filnamn tagg missanpassning
not (%{filepath} contains "%{artist} - %{album}/%{track} %{title}")
Testar om filsökvägen motsvarar filnamnsformatet. Regeln anpassas automatiskt om filnamnsformatet ändras.
- Ingen tagg 1
%{tag1} equals ""
Visa bara filer som inte har tagg 1.
- Ingen tagg 2
%{tag2} equals ""
Visa bara filer som inte har tagg 2.
- ID3v2.3.0 tagg
%{tag2} equals "ID3v2.3.0"
Visa bara filer som inte har en ID3v2.3.0 tagg.
- ID3v2.4.0 tagg
%{tag2} equals "ID3v2.4.0"
Visa bara filer som inte har en ID3v2.4.0 tagg.
- Tagg 1 != Tagg 2
not (%1{title} equals %2{title} and %1{album} equals %2{album} and %1{artist} equals %2{artist} and %1{comment} equals %2{comment} and %1{year} equals %2{year} and %1{track} equals %2{track} and %1{genre} equals %2{genre})
Visar filer med skillnader mellan tagg 1 och tagg 2.
- Tagg 1 == Tagg 2
%1{title} equals %2{title} and %1{album} equals %2{album} and %1{artist} equals %2{artist} and %1{comment} equals %2{comment} and %1{year} equals %2{year} and %1{track} equals %2{track} and %1{genre} equals %2{genre}
Visar filer med identiska tagg 1 och tagg 2.
- Ofullständig
%{title} equals "" or %{artist} equals "" or %{album} equals "" or %{year} equals "" or %{tracknumber} equals "" or %{genre} equals ""
Visar filer med tomma värden i standardtaggarna (titel, artist, album, datum, spårnummer, genre).
- Ingen bild
%{picture} equals ""
Visa bara filer som inte har en bild.
- Markerad
not (%{marked} equals "")
Visar bara filerna som är markerade eftersom de bryter mot ID3-standarden, är avkortade eller har en för stor bild.
- Egna filter
Välj den här posten för att lägga till ditt eget filter. Om du exempelvis vill ha ett filter för artister som börjar med "The", ersätt "Eget filter" med namnet "The Bands" och tryck på Enter. Infoga därefter följande uttryck i radeditorn:
%{artist} matches "The.*"
Klicka därefter på . Klicka på för att filtrera filerna. Alla filer som behandlas visas i textvyn med ett "+" för de som motsvarar filtret och ett "-" för de övriga. När det är klart, visas bara filerna med en artist som börjar på "The", och fönsterrubriken är markerad med "[filtrerad]".
- →
Om det finns några ID3v2.3 taggar i de markerade filerna konverteras de till ID3v2.4 taggar. Ramar som inte stöds av TagLib kastas. Bara filer utan osparade ändringar konverteras.
- →
Om det finns några ID3v2.4 taggar i de markerade filerna konverteras de till ID3v2.3 taggar. Bara filer utan osparade ändringar konverteras.
- →
Visar en enkel verktygsrad för att spela ljudfiler. Den innehåller knappar för grundfunktionerna (, , , , ), skjutreglage för position och volym, samt visning av aktuell position. Om flera filer är markerade, spelas de markerade spåren, annars spelas alla filer.
Tiden som visas kan ändras mellan förfluten och återstående tid genom att klicka på visad tid.