Menyn Inställningar

InställningarVisa verktygsrad

Ändrar visning av verktygsraden.

InställningarVisa statusrad

Ändrar visning av statusraden, som visar längre åtgärder som att öppna eller spara en katalog.

InställningarVisa bild

Ändrar visning av förhandsgranskningsbilden av albumomslag.

InställningarDölj taggar automatiskt

Tomma taggar är automatiskt dolda om alternativet är aktivt. Sektionerna Fil, Tagg 1 och Tagg 2 kan dras ihop och expanderas manuellt genom att klicka på motsvarande knappar -/+.

InställningarAnpassa snabbtangenter...

Visar en dialogruta för att tilldela snabbtangenter för de flesta av programmets funktioner. Det finns till och med funktioner utan motsvarande meny eller knapp tillgängliga, t.ex. nästa fil, föregående fil, markera alla.

InställningarAnpassa Kid3...

Visar inställningsdialogrutan, som består av sidor för taggar, filer, användaråtgärder och nätverksinställningar.

Taggspecifika alternativ finns på sidan Taggar, som i sig är uppdelad i fyra flikar för Tagg 1, Tagg 2, Tagg 3 och Alla taggar.

Om Markera avkortade fält är aktiverat, markeras avkortade ID3v1.1 fält med rött. Textfälten i ID3v1.1 taggar kan bara ha 30 tecken, och kommentaren bara 28 tecken. Dessutom är genre- och spårnumren begränsade, så att fälten kan avkortas när de importeras eller överförs från ID3v2. Avkortade fält och filen markeras med rött, och markeringen tas bort efter fältet har redigerats.

Med Textkodning för ID3v1 är det möjligt att ange teckenuppsättningen som används i ID3v1 taggar. Kodningen förväntas vara ISO-8859-1, så det rekommenderas att behålla detta förvalda värde. Dock finns det en del taggar med annorlunda kodning, så den kan ställas in här och ID3v1 taggarna kan sedan kopieras till ID3v2, som stöder Unicode.

Kryssrutan Använd formatet spår/totalt antal spår bestämmer om spårnummerfältet i ID3v2 taggar helt enkelt innehåller spårnumret eller dessutom det totala antalet spår i katalogen.

När Genre som text istället för numerisk sträng är markerad, lagras alla ID3v2 genrer som textsträngar även om det finns en motsvarande kod för ID3v1 genrer. Om alternativet inte är valt, lagras genrer för vilka det finns en ID3v1 kod lagras som den genrekodens nummer (inom parentes för ID3v2.3). Sålunda lagras genren Metal som "Metal" eller "(9)" beroende på alternativet. Genrer som inte finns i listan över ID3v1 genrer lagras alltid som en textsträng. Syftet med alternativet är förbättrad kompatibilitet med enheter som inte tolkar genrekoder korrekt.

När WAV-filer med id3-stycke med små bokstäver är markerad, används RIFF-stycket användes för att lagra ID3v2-taggar i WAV-filer med namnet "id3" istället för "ID3". Normalt Kid3 och andra program som använder TagLib accepterar både varianter med små och stora bokstäver när WAV-filer läses, men de använder "ID3" när ID3v2 taggar skrivs till WAV-filer. Eftersom det finns andra program som bara accepterar "Id3" (t.ex. JRiver Media Center och foobar2000), kan alternativet användas för att skapa taggar som kan läsas av sådana program.

När Markera avvikelser från standard är markerad, är ID3v2-fält som avviker från standarden markerade med rött. Detaljinformation om avvikelsen visas i ett verktygstips:

  • Måste vara unik

  • Nyrad otillåten

  • Returtecken otillåtet

  • Ägare måste vara icke-tom

  • Måste vara numerisk

  • Måste vara numerisk eller nummer/totalantal

  • Format är DDMM

  • Format är TTMM

  • Format är ÅÅÅÅ

  • Måste börja med ett år och ett mellanslag

  • Måste vara ISO 8601 datum eller tid

  • Måste vara en tonart, tre tecken, A-G, b, #, m, o

  • Måste ha ISO 639-2 språkkod, tre små bokstäver

  • Måste vara ISRC-kod, 12 tecken

  • Måste vara lista av strängar åtskilda av '|'

  • Har överflödiga blanktecken

ID3-standarddokumenten är tillgängliga på nätet:

Textkodning definierar standardkodningen använd för ID3v2 ramar och kan ställas in till ISO-8859-1, UTF16 eller UTF8. UTF8 är inte giltigt för ID3v2.3.0 ramar: om det är inställt, används UTF16 istället. För ID3v2.4.0 är alla tre kodningarna möjliga.

Version använd för nya taggar bestämmer om nya ID3v2 taggar skapas som version 2.3.0 eller 2.4.0.

Spårnummersiffror är antal siffror i spårnummerfält. Inledande nollor används för att fylla ut. Exempelvis med värdet 2 anges spårnummer 5 som "05".

Kombinationsrutan Kommentarfältnamn är bara relevant för Ogg/Vorbis- och FLAC-filer och anger namnet på fältet används för kommentarer. Olika program verkar använda olika namn, "KOMMENTAR" används exempelvis för XMMS, medan Amarok använder "BESKRIVNING".

Bildernas format i Ogg/Vorbis-filer bestäms av Bildfältnamn, som kan vara "METADATA_BLOCK_PICTURE" eller "COVERART". Den första är officiell standard och använder samma format i FLAC-taggar. "COVERART" är en tidigare inofficiellt sätt för att inkludera bilder i Vorbis-kommentarer. Det kan användas för kompatibilitet med tidigare spelare.

Om kryssrutan Markera om större än (byte) är aktiverad, markeras filer som innehåller inbäddade albumomslag som överskrider given storlek i byte. Det kan användas för att hitta filer som innehåller alltför stora bilder som inte accepteras av vissa program och spelare. Standardvärdet är 131072 byte (128 KB).

Egna genrer kan användas för att definiera genrer som inte är tillgängliga i standardlistan över genren, t.ex. "Gothic Metal". Sådana egna genrer dyker upp i kombinationsrutan Genre för Tagg 2. För ID3v1.1, kan bara fördefinierade genrer.

Listan över egna genrer kan också användas för att reducera antalet genrer tillgängliga i kombinationsrutan Genre till de som typiskt används. Om din samling innehåller mest musik i genrerna Metal, Gothic Metal, Ancient och Hard Rock, kan du mata in dessa genrerna och markera Visa bara egna genrer. Kombinationsrutan Tagg 2 Genre innehåller då bara de fyra genrerna och du behöver inte söka igenom den fullständiga genrelistan för att hitta dem. I det här exemplet listas bara Metal och Hard Rock i genrelistan för tagg 1, eftersom dessa två egna genrer är standardgenrer. Om Visa bara egna genrer inte är aktiverad, hittar man de egna genrerna i slutet av genrelistan.

Under Egna ramar kan upp till åtta egna ramnamn definieras, vilka kan sedan användas som de gemensamma ramarna, exempelvis för snabbåtkomst.

Snabbåtkomstramar definierar vilka ramtyper som alltid visas i sektionen Tagg 2. Sådana ramar kan därefter läggas till utan att först använda knappen Lägg till. Ordningen på snabbåtkomstramarna kan ändras genom att dra och släppa objekt.

Kombinationsrutan Spårnummerfältnamn är bara relevant för RIFF INFO och ställer in namnet på fältet som används för spårnummer. Spårnummer är inte specificerade i den ursprungliga RIFF-standarden. Det finns program som använder "ITRK" och andra som använder "IPRT".

Taggformat innehåller alternativ för taggarnas format. När Verkställ format automatiskt är markerat, används formatinställningen automatiskt när text ändras i redigeringsrader. Validering aktiverar validering i rutorna med värden för spår/totalt och datum/tid. Skiftlägeskonvertering kan ställas in till Ingen ändringar, Bara små bokstäver, Bara stora bokstäver, Första bokstaven stor bokstav eller Alla första bokstäver stora. För att använda konvertering mellan små och stora bokstäver som känner till landsinställningar, kan en landsinställning väljas i kombinationsrutan nedanför. Strängersättningslistan kan ställas in till godtyckliga strängavbildningar. För att lägga till en ny avbildning, markera cellen Från på en rad och infoga texten att ersätta, och gå sedan till kolumnen Till och skriv in ersättningstexten. När texten att ersätta börjar och slutar med ett snedstreck ("/"), används ett reguljärt uttryck. För reguljära uttryck som innehåller infångningsgrupper, ersätts förekomster av \1, \", ... i Till ersätts av strängen som representeras av motsvarande infångningsgrupp. För att ta bort en avbildning, ändra cellen Från till ett tomt värde (t.ex. genom att först skriva in ett mellanslag och sedan ett baksteg). Att infoga och ta bort rader är också möjligt med en sammanhangsberoende meny som dyker upp när höger musknapp klickas. Ersättning är bara aktiv om kryssrutan Strängersättning är markerad.

Tabellen Betyg innehåller avbildningen av stjärnbetyg till de verkliga värdena lagrade i taggen. Ramarna med betygsinformation listas på raden Betyg i ramlistan. För dessa ramar, kan betyget anges genom att ge ett antal stjärnor av fem stjärnor. Olika taggformat och olika program använder olika värden för att avbilda stjärnbetygen till värdet lagrat i taggen. För att visa rätt antal stjärnor slår Kid3 upp en avbildning i den här tabellen. Nyckeln för att slå upp avbildningen är ramnamnet, till exempel "RATING" som används för Vorbis-kommentarer eller "IRTD" för RIFF INFO. För ID3v2-taggar, används en kombinerad nyckel som består av ram-id "POPM" i ramen Popularimeter och dess "Email" fält, separerade av en punkt. Därför finns olika nycklar för ID3v2, t.ex. "POPM.Windows Media Player 9 Series" för avbildningen som används av Windows mediaspelare och utforskare, och helt enkelt "POPM" för POPM-ramar med ett tomt "Email" fält. Eftersom flera poster kan finnas för "POPM" är deras ordning viktig. När Kid3 lägger till en ny Popularimeter-ram, används den första "POPM" posten för att bestämma värdet som ska skrivas in i "Email" fältet. Det värdet anger sedan avbildningen som används för stjärnbetyg. Den första posten används också om ingen nyckel hittades, och är därför den förvalda posten.

Förutom kolumnen Namn som innehåller nycklarna, har tabellen kolumnerna 1 till 5 för värden som ska lagras när motsvarande antal stjärnor ges. Åt andra hållet, avgör värdena antal stjärnor som visas för värdet som är lagrat i ramen. Raden i tabellen nedan innehåller exempelvis värdena 1, 64, 128, 196, 255. Trösklarna för antal stjärnor som visas ligger mellan dessa värden och är kompatibla med det som Windows® utforskare använder.

Tabell 3.2. Post i betygstabell

Namn12345
POPM164128196255
Intervall1-3132-9596-159160-223224-255

På sidan Filer akn kryssrutan Läs in senast öppnade filer så att Kid3 öppnar och markerar den senast markerade filen när det startas nästa gång. Bevara filtidsstämpel kan markeras för att bevara filens ändringstidsstämpel. Filnamn för omslag ställer in namnet som föreslås när en inbäddad bild exporteras till en fil. Med Textkodning (export, spellista) kan kodningen som används när filer skrivs ut ställas in. Förvalet System kan ändras om spellistor exempelvis behöver användas på en annan enhet.

Om Markera ändringar är aktiverad, markeras ändrade fält med en ljusgrå bakgrund.

Sektionen Fillista bestämer vilka filer som visas i fillistan. Ett Filter kan användas för att begränsa objekten i listan till filer med filändelser som stöds. För att explicit ange vilka kataloger som ska visas i fillistan eller undanta vissa kataloger, kan alternativen Inkludera kataloger och Undanta kataloger användas. De kan innehålla uttryck med jokertecken, exempelvis */Musik/* för att bara inkludera katalogen Musik, eller */iTunes/* för att undanta katalogen iTunes från fillistan. Om flera sådana uttryck behöver användas, kan de åtskiljas av mellanslag eller semikolon.

Knapparna Filnamn från tagg och Tagg från filnamn i sektionen Format visar dialogrutor för att redigera formaten som är tillgängliga i kombinationsrutorna Format (med piltangenterna uppåt och neråt) som finns i sektionen Fil i huvudfönstret.

Knappen Spellista kan användas för att redigera filnamnsformaten tillgängliga i dialogrutan Skapa spellista.

Filnamnsformat innehåller alternativ för filnamnens format. Samma alternativ som för Taggformat är tillgängliga.

Dessutom kan Maximal längd som tillåts för filnamn ställas in. De flesta moderna filsystem har gränsen 255 tecken, men om du vill skriva filerna till en cd, ska du ställa in gränsen till 64. Om Använd för spellista och katalognamn är markerat, används också filnamnsformatet när spellistor skapas och namn på kataloger bytes.

Sidan Användaråtgärder innehåller en tabell med kommandon som är tillgängliga i fillistans sammanhangsberoende meny. För kritiska åtgärder, som att ta bort filer, är det lämpligt att markera Bekräfta för att visa en bekräftelseruta innan kommandot utförs. Utmatning kan markeras för att se utmatning skriven av terminalkommandon (standardutmatning och standardfelutmatning). Namn är namnet som visas i den sammanhangsberoende menyn. Kommando är kommandoraden som ska utföras. Argument kan skickas med genom att använda följande koder:

  • %F %{files} Filsökvägar (en lista om flera filer är markerade)

  • %f %{file} Filsökväg till en enstaka fil

  • %uF %{urls} Webbadresser (en lista om flera filer är markerade)

  • %uf %{url} Webbadress till en enstaka fil

  • %d %{directory} Katalog

  • %s %{title} Titel (Låt)

  • %a %{artist} Artist

  • %l %{album} Album

  • %c %{comment} Kommentar

  • %y %{year} År

  • %t %{track} Spår (t.ex. 01)

  • %t %{track.n} Spår med fältbredd n (t.ex. 001 för %{track.3})

  • %T %{tracknumber} Spår (utan inledande nollor, t.ex. 1)

  • %g %{genre} Genre

  • %b %{browser} Kommando för att starta webbläsaren

  • %q %{qmlpath} Baskatalog för tillhandahållna QML-filer

Specialkoden @separator kan anges som ett kommando för att infoga en avskiljare i den sammanhangsberoende menyn med användaråtgärder. Menyalternativ kan läggas till i en undermeny genom att omge dem med kommandona @beginmenu och @endmenu. Namnet på undermenyn bestäms av kolumnen Namn för kommandot @beginmenu.

För att köra QML-skript används @qml som kommandonamn. Sökvägen till QML-skriptet skickas med som en parameter. Skripten som tillhandahålls finns i katalogen %{qmlpath}/script/ (på Linux® oftast /usr/share/kid3/qml/script/, på Windows qml/script/ inne i installationskatalogen, och på macOS® i app-katalogen kid3.app/Contents/Resources/qml/script/). Egna skript kan lagras i vilken katalog som helst. Om QML-koden använder grafiska användargränssnittskommandon, måste @qmlview användas istället för @qml. Ytterligare parametrar kan skickas med till QML-skriptet, där de är tillgängliga via funktionen getArguments(). En översikt av några funktioner och egenskaper som är tillgängliga i QML finns i appendixet QML-gränssnitt.

Kommandot som infogas med %{browser} kan definieras på redigeringsraden Webbläsare ovanför. Kommandon som börjar med %{browser} kan användas för att hämta information om ljudfilerna från webben, exempelvis frågar

%{browser} http://lyricwiki.org/%u{artist}:%u{title}

efter sångtexten för nuvarande sång hos LyricWiki. Bokstaven "u" i %u{artist} och %u{title} används för att webbadresskoda artist- %{artist} och sång- %{title} information. Det är enkelt att definiera dina egna frågor på samma sätt, t.ex. en bildsökning med Google:

%{browser} http://images.google.com/images?q=%u{artist}%20%u{album}

För att lägga till albumomslag till tagg 2 kan du söka efter bilder med Google eller Amazon genom att använda kommandona som beskrivs ovan. Bilden kan läggas till i taggen med drag och släpp. Du kan också lägga till en bild med Lägg till och därefter markera bildramen och importera en bildfil eller klistra in från klippbordet. Bildramar stöds för ID3v2-, MP4-, FLAC-, Ogg- och ASF-taggar

En sammanhangsberoende meny kan användas för att lägga till eller ta bort poster i tabellen.

Sidan Nätverk innehåller bara ett fält för att infoga proxy-adressen och valfritt porten, åtskilda av ett kolon. Proxy används vid import från en Internet-server när kryssrutan är markerad.

På sidan Insticksprogram, kan tillgängliga insticksprogram aktiveras eller inaktiveras. Insticksprogrammen är uppdelade i två sektioner. Listan Metadatainsticksprogram och prioritet innehåller insticksprogram som stöder ljudfilformat, Insticksprogrammens ordning är viktig eftersom de provas uppifrån och ner. Några format stöds av flera insticksprogram, så filer öppnas med det första insticksprogrammet som stöder dem. Tablibmetadata stöder flest format. Om det är längst upp i listan, öppnar det de flesta filerna. Om du vill använda ett annat insticksprogram för ett filformat, säkerställ att det listas innan insticksprogrammet Taglibmetadata. Detaljinformation om metadatainsticksprogram och varför du kan vilja använda dem istället för Taglib listas nedan.

  • Id3libMetadata: Använder id3lib för ID3v1.1 och ID3v2.3 taggar i MP3-, MP2-, AAC-filer. Stöder några få fler ramtyper än TagLib.

  • OggFlacMetadata: Använder libogg, libvorbis, libvorbisfile för Ogg-filer, och ytterligare libFLAC++ och libFLAC för FLAC-filer. De är de officiella biblioteken för dessa format.

  • TaglibMetadata: Använder TagLib som stöder många ljudfilformat. Det kan användas för alla ljudfiler som stöds av Kid3.

  • Mp4v2Metadata: mp4v2 användes ursprungligen av Kid3 för att stödja M4A-filer. Kan användas i händelse av problem med M4A-stödet i TagLib.

Sektionen Tillgängliga insticksprogram listar de återstående insticksprogram. Deras ordning är inte viktig, men de kan aktiveras och inaktiveras genom att använda kryssrutorna.

  • AmazonImport: Används för funktionen Import från Amazon....

  • DiscogsImport: Används för funktionen Import från Discogs....

  • FreedbImport: Används för funktionen Import från gnudb.org....

  • MusicBrainzImport: Används för funktionen Import från MusicBrainz Release....

  • AcoustidImport: Används för funktionen Import från MusicBrainz Fingerprint..., som beror på biblioteken Chromaprint och libav.

Insticksprogram som är inaktiverade laddas inte. Det kan användas för att optimera resursanvändning och starttid. Inställningarna på sidan får bara effekt efter att Kid3 har startats om.