CDDB-ondersteuning

freedb is een gedistribueerde netwerkdatabase die over het internet toegankelijk is en die informatie bevat over de meeste audio-CD's. Als u internettoegang hebt, dan zult u waarschijnlijk nooit, als u dit juist hebt ingesteld, handmatig track-informatie voor uw CD's behoeven in te voeren. Zie de sectie De CDDB-pagina voor gedetailleerde instructies over hoe deze service in te stellen en de sectie CD-databasebewerker voor instructies over hoe CDDB-items te bewerken.

Gebruik van CDDB is vrij. Bijdragen van gebruikers worden aangemoedigd.

Bij het voorbereiden van items voor de CDDB, let dan op de volgende punten:

  • Gebruik standaard latijnse tekens in de items. Enkele speciale tekens worden ondersteund, maar cyrillische of bijdragen in het Griekse alfabet bijvoorbeeld, kunnen niet worden geaccepteerd.

  • Gebruik alleen één /-teken in het veld Disc Artiest / Titel in de CD-databasebewerker.

    Voor klassieke CD's is het standaard om de naam van de componist in de sectie voor de Artiest (voor de slash) en de naam van de uitvoerder in de sectie Titel (na de slash).

  • Als u een item verzend die reeds in de database aanwezig is, dan kan enige extra informatie die u levert toegevoegd worden aan het bestaande item.

Standaard worden de standaard CDDB-categorieën geïnstalleerd in $HOME/.cddb. U kunt zoveel submappen voor categorieën aanmaken als u wilt. Bij uploaden zullen alleen de officiële CDDB-categorieën worden getoond. Het standaard uploadadres is . Voor meer informatie over gnudb bezoek de homepagina van gnudb.

Het lokale CDDB-item voor een bepaalde CD wordt opgeslagen in het bestand categorienaam/disc-id onder de CDDB-basismap. Deze bestanden kunnen bewerkt worden met elke tekstbewerker.