Hoofdstuk 8. Importeren/Exporteren

Als u een familiefeestje, een bedrijfsbijeenkomst, een seminar of wat voor bijeenkomst dan ook bezoekt, waar andere gebruikers van KPhotoAlbum aanwezig kunnen zijn, dan wilt u waarschijnlijk uw foto's delen met deze andere mensen. U kunt ervoor kiezen om HTML-pagina's te creëren waar zij doorheen kunnen bladeren, maar omdat u al zoveel tijd heeft gespendeerd aan het verzamelen van de informatie over de foto's en het classificeren daarvan (Wie staat er op de foto's, waar zijn ze genomen enz.), dan is er geen enkele reden waarom zij al dat werk opnieuw moeten doen.

Met KPhotoAlbum kunt u een verzameling van uw foto's exporteren naar een .kim-bestand, zodat andere mensen deze in hun eigen database kunnen importeren en daarmee uw informatie over deze foto's verkrijgen.

Er bestaan twee verschillende soorten .kim-bestanden, interne of externe, refererend aan of de foto's in het bestand zelf aanwezig zijn of dat ze op een andere locatie aanwezig zijn. Het plaatsen van de foto's in het bestand heeft het duidelijke voordeel van een onafhankelijk bestand, terwijl tegelijk de grootte van het bestand een duidelijke nadeel is.

Er zijn twee plaatsen waar u een .kim bestand kunt creëren, namelijk direct in BestandExport... of tegelijk met HTML pagina's (lees Hoofdstuk 7, HTML-bestanden genereren). Het creëren van een .kim-bestand tijdens exporteren naar HTML zal een extern .kim-bestand creëren.

Externe .kim-bestanden zoeken naar afbeeldingen op twee manieren. Eerst probeert het de foto's te vinden naast het .kim-bestand, en als het daar niet gevonden wordt, dan zoekt het in de URL die is opgegeven toen het .kim-bestand werd gecreëerd. Merk op dat dit laatste alleen mogelijk is bij .kim-bestanden die gecreëerd zijn tijdens exporteren naar HTML.

Exportdialoog

Deze sectie laat u zien de exportdialoog zien die u krijgt om na het kiezen van bestandExporteren....

Het meest belangrijke deel van deze dialoog is het specificeren of het .kim-bestand intern of extern (zie bovenstaande beschrijving) moet zijn. U hebt de volgende drie opties:

  • Ingevoegd in het .kim-bestand - dit is dan een intern bestand

  • Handmatig naast het .kim-bestand kopiëren - hier moet u de afbeeldingen zelf naast het .kim-bestand kopiëren

  • Automatisch naast het .kim-bestand kopiëren - hier kopieert KPhotoAlbum de afbeeldingen voor u.

Onder ons gezegd, .kim-bestanden zijn eigenlijk gewoon zip-bestanden. Normaal gesproken is het de moeite niet waard om het bestand te comprimeren omdat de foto's normaal al JPEG gecomprimeerd zijn en het XML-bestand zelf erg klein is. Als u echt de laatste paar bytes eruit wil persen dan kunt u dat doen door het inschakelen van Exportbestand comprimeren.

De laatste keuzemogelijkheid in het dialoogvenster is Maximum afmetingen van afbeeldingen beperken tot. Als u enkele foto's naar sommige vrienden stuurt dan wilt u niet foto's in volledige resolutie versturen omdat het .kim-bestand dan erg groot kan zijn. Daarom kunt u instellen dat het formaat van de foto's bijvoorbeeld in elke richting maximaal 800 pixels mag zijn.