Windows®-netwerken

Mike McBride

Jost Schenck

Vertaling van het handboek: Niels Reedijk
Vertaler/Nalezer: Alexander S. Koning
herziening Frameworks 5.29 (2016-11-10)

Windows®-netwerken

Inleiding

In veel kleine lokale netwerken wordt het SMB-protocol gebruikt om netwerkdiensten aan te bieden. Namen zoals Windows® Netwerk of Windows® voor Werkgroepen Netwerk of LanManager worden ook vaak gebruikt. Door gebruik te maken van SMB kunt u toegang krijgen tot zogenaamde gedeelde netwerkbronnen (dit zijn mappen die toegankelijk worden gemaakt door een server) en tot printers.

KDE komt met ingebouwde ondersteuning voor het SMB-protocol. Omdat KDE netwerktransparant is, betekent dit dat u toegang kunt krijgen tot SMB-bronnen overal waarvandaan u ook toegang tot uw lokale bestanden kunt krijgen. Bijvoorbeeld in de Konqueror bestandsbeheermodus en in de bestandsdialoogvensters. Om hier gebruik van te maken moet u KDE van wat informatie voorzien over uw SMB-netwerk. Wees niet bevreesd, dit is normaal gesproken erg simpel omdat de Windows-clients dezelfde informatie nodig hebben.

Opmerking

Om het protocol SMB te laten werken, moet Samba op de juiste manier zijn geïnstalleerd.

Gebruik

Ondanks dat er een heleboel onveilige SMB-netwerken zijn die iedereen toegang verlenen, moet u zich in principe authenticeren om toegang tot de service op een SMB-server te krijgen. Standaard zal KDE de gegevens gebruiken die ingesteld is in de tekstvelden met de namen Standaard gebruikersnaam en Standaard wachtwoord om zichzelf te authenticeren bij de SMB-hosts. Als u het veld Standaard gebruikersnaam leeg laat, zal KDE proberen om de SMB-hosts zonder gebruikersnaam aan te spreken. als u het Standaard wachtwoord-veld leeg laat dan zal KDE het proberen zonder wachtwoord. Als het KDE niet lukt om toegang te krijgen met deze instellingen dan zult u worden gevraagd om een gebruikersnaam en wachtwoord.

Belangrijk

Terwijl het bepaalde zaken aangenamer maakt als KDE uw SMB-wachtwoorden opslaat, kan dit ook een beveiligingslek betekenen. Als u SMB in een veiligheidsbewuste omgeving gebruikt, is het beter om uw wachtwoorden niet op te slaan maar om deze elke keer opnieuw in te voeren als u toegang nodig heeft op een SMB-host.