Hoofdstuk 6. Mogelijkheden van Kig

 • Kig is een open-sourcetoepassing. Dat betekent dat u vrij bent om het te gebruiken en aan te passen als u dat wilt. Er zijn enkele beperkingen aan het verspreiden van Kig, hoofdzakelijk dat iedereen dezelfde rechten om Kig te gebruiken moet hebben, met inbegrip van uw wijzigingen ,als u en ik.

  Vrije software wordt ontwikkeld op een erg open manier en de ontwikkelaars ontvangen meestal graag ondersteuning van gebruikers. Als u vragen, klachten of wat dan ook over Kig neem dan contact op via de e-maillijst kde-edu .

 • Kig is een KPart-toepassing. Dit betekent dat het mogelijk is om het in te bedden in andere KDE-software. Als u een .kig-bestand in Konqueror opent kan het direct in het scherm van Konqueror worden getoond zonder dat u een externe applicatie hoeft te starten.

 • Het gebruik van Kig moet eenvoudig te leren zijn. Het tekenen van objecten is eenvoudig en interactief, waarbij er steeds voorlopige resultaten worden getoond, enzovoort. Verplaatsen, selecteren en het opbouwen van een tekening werken allemaal zoals u zou verwachten, net als het ongedaan maken van bewerkingen.

 • Kig heeft ondersteuning voor macro's op een manier die eenvoudig te leren is. Deze macro's zijn objecten die voor de gebruiker er net zo uitzien als normale objecten. De macro's worden opgeslagen bij afsluiten en ingelezen bij opstarten, ze gaan dus niet verloren bij afsluiten. In het dialoogvenster Typen beheren kunt u deze objecten beheren (zie de paragraaf met de naam “Werken met typen”). U kunt deze typen exporteren (opslaan in) naar bestanden, ze uit bestanden importeren (inlezen) en verwijderen.

 • Kig slaat de gegevens op in een duidelijk XML-formaat.

 • Met Kig kunt u meetkundige plaatsen tekenen.

 • Met Kig kunt u uw Kig-bestanden exporteren naar enkele interessante bestandsformaten, zoals afbeeldingen enXFig- en LaTeX-bestanden, en SVG-vectorafbeeldingen. Dit is erg handig, omdat (tot nu toe) niet alle programma's het Kig-formaat ondersteunen.

 • Kig heeft een erg flexibel transformatiesysteem.

 • Met Kig willen we graag compatibel zijn met de concurrenten. Daarom worden in Kig de bestandsformaten van KGeo en KSeg ondersteund, gedeeltelijk die van Dr.Geo en Cabri, en ondersteuning voor andere formaten is ook voorgenomen.