Obrir i desar fitxers

L'obertura de fitxers amb el Kwave funciona com a la majoria de les altres aplicacions, podeu

  • especificar una llista de fitxers sobre la línia d'ordres quan s'inicia el Kwave,

  • obrir una finestra buida del Kwave (per exemple, amb FitxerNou... (Ctrl+W)) i posar-hi un fitxer fent arrossegar i deixar anar, o podeu

  • obrir un fitxer mitjançant el menú amb FitxerObre (Ctrl+O)

  • o un dels últims fitxers oberts recentment que estan llistats sota FitxerObre un de recent

  • desar el fitxer actual amb FitxerDesa (Ctrl+S),

  • desar-lo amb un altre nom amb FitxerDesaCom a... (Maj+Ctrl+S)

  • desar totes les àrees que estiguin separades per marcadors, cadascuna d'elles en un fitxer propi, amb FitxerDesaBlocs...

  • o només la selecció actual amb FitxerDesaSelecció...

Formats de fitxer admesos

El Kwave admet els formats de fitxer següents:

  • El format de fitxer preferit del Kwave és (com es pot endevinar pel nom) el .wav. Aquest format és molt comú a altres «sistemes operatius» i també s'utilitza habitualment a l'entorn Plasma™.

  • El segon format que suporta el Kwave és «ASCII». També podeu exportar i importar. Tingueu en compte que l'emmagatzematge en aquest format pot produir fitxers molt grans! El format de fitxer es descriu a continuació.

  • La importació de .mp3 i .mp2 està disponible a través de la libmad per a la descodificació d'MP3 en combinació amb la id3lib per a la descodificació de les etiquetes ID3 i el lame per a la codificació.

  • Importació i exportació d'Ogg/Vorbis (*.ogg). Vegeu https://www.xiph.org per als detalls.

  • Importació i exportació de FLAC (*.flac). Vegeu https://xiph.org/flac/ per als detalls.

  • A més, podeu importar formats de fitxer com *.8svx (format de fitxer de so Amiga IFF / 8SVX), *.au (NeXT, àudio de Sun), *.aiff (format d'intercanvi d'àudio), *.avr (format de fitxer per a la recerca audiovisual), *.caf (nucli del format de so), *.nist (format de fitxer d'àudio de NIST SPHERE), *.sf (Berkeley, IRCAM, format de so Carl), *.smp (format per a la visió de la mostra), *.snd (NeXT, àudio de Sun), *.voc (veu de Creative) i altres a través del connector audiofile.

Convertir des de i cap a .wav

La millor manera de treballar amb formats que no siguin els admesos pel Kwave és utilitzar un programa de conversió extern. Un bon conjunt d'eines per a això es troben al paquet SoX, també disposa d'una bona documentació.

Els plans per al futur, inclouen la implementació per a la importació i també filtres d'exportació per a més formats i potser un filtre que utilitzi un script adaptable a l'usuari amb una crida a un filtre extern, de manera que fins i tot els formats no admesos per SoX es puguin llegir o escriure.

Format dels fitxers ASCII

El format ASCII és molt útil per a finalitats científiques i educatives. A causa del seu format senzill, podeu escriure els fitxers amb un editor de text o utilitzar la sortida d'alguna altra aplicació i convertir-lo en ASCII. Com que el format és realment senzill, no hauríeu de tenir gaires problemes per a escriure un convertidor i la majoria de les aplicacions científiques utilitzen algun tipus del seu propi format ASCII per a l'exportació.

El format d'un fitxer ASCII és força senzill i té les regles següents:

  1. Al començament del fitxer ve un bloc de propietats, amb una propietat per línia.

  2. Cada línia de propietat comença amb ##.

  3. Després de les propietats apareix una llista de mostres, amb una mostra per línia. Quan s'utilitzen múltiples canals, les mostres se separen amb comes.

  4. Les línies poden finalitzar amb un retorn de carro i/o un caràcter de salt de línia (de manera que també s'admeten els fitxers DOS). Però en desar, els fitxers es desaran sempre amb el caràcter de salt de línia com a final de la línia.

  5. Les línies buides i el que hi hagi després d'un caràcter # es tractaran com a comentaris i s'ignoraran.

  6. Els valors s'han de donar en format enter signat amb un interval de 24 bits, el qual és el format d'emmagatzematge intern del Kwave.

  7. Tot el que hi hagi després d'un # (excepte les línies de propietats, vegeu a dalt) es tractarà com a comentari i s'ignorarà. Les línies buides també seran ignorades.

Aquí teniu un exemple d'un fitxer ASCII senzill que representa una ona sinusoidal amb onze mostres:

Exemple 3.1. Contingut d'un fitxer ASCII amb una única ona sinusoidal

## 'rate'=44100
## 'tracks'=2
## 'bits'=16
## 'length'=11
## 'Date'='2013-11-09'
## 'Software'='Kwave-0.8.11 for KDE 4.11.3'
  5930496,   5930496 #            0
        0,   8388352 #            1
 -5930752,   5930496 #            2
 -8388608,         0 #            3
 -5930752,  -5930752 #            4
        0,  -8388608 #            5
  5930496,  -5930752 #            6
  8388352,         0 #            7
  5930496,   5930496 #            8
        0,   8388352 #            9
 -5930752,   5930496 #           10
# EOF