Capítol 4. Funcions bàsiques

Controls

General

Aquesta és una secció molt curta però important que ens introduirà en els detalls de controlar el Krusader. Aquesta secció no tracta de cobrir totes les combinacions de tecles per dos motius:

  1. n'hi ha massa

  2. la majoria de les accions del Krusader es poden configurar a la pàgina Plafó del Konfigurador

Només s'esmentaran les dreceres de teclat més importants amb la configuració predeterminada, però cal tenir en compte que la majoria dels lligams de tecla són configurables. Si trobeu que utilitzeu una determinada ordre molt sovint i voleu conèixer la seva drecera o voleu canviar-la, llavors aneu a la finestra Configuració de les dreceres (ArranjamentConfigura les dreceres...).

Desplaçar-se per

En desplaçar-nos es transferirà el focus del teclat i del ratolí entre les diferents parts de la finestra principal del Krusader. El focus es pot fer en un dels cinc llocs: el plafó esquerre o dret, la barra de menús, la línia d'ordres o l'emulador de terminal. El plafó que tingui el focus s'anomenarà el plafó actiu. Un plafó actiu es mantindrà actiu fins que l'altre plafó rebi el focus (és a dir, si el plafó esquerre estava actiu i feu clic a la línia d'ordres, llavors el plafó esquerre romandrà com el plafó actiu). Haureu de canviar deliberadament de plafó.

La forma més habitual de transferir el focus a un plafó específic és utilitzar el ratolí per a fer clic en aquest plafó. Però haureu de tenir en compte el següent:

  • Si feu clic a la barra d'eines, la Barra de tecles de funció o la Barra d'estat no es canviarà el focus.

  • Si premeu el botó Executa en el mode terminal a la línia d'ordres, no es transferirà el focus, de manera que haureu de fer clic a la línia d'entrada.

  • Quan trieu un menú, la barra de menús rebrà el focus. El mantindrà fins que trieu una ordre -el focus tornarà al propietari anterior-.

Per descomptat, hi ha maneres d'utilitzar el teclat per a canviar el focus:

  • La tecla Tab canviarà entre els plafons, si un dels plafons té el focus o girarà entre totes les ordres d'un menú, si està activa la barra de menús.

  • La Ctrl+Down us portarà des del plafó actiu fins a la línia d'ordres o l'emulador de terminal, i la Ctrl+Up us tornarà des de la línia d'ordres al plafó actiu.

  • La tecla Esc farà que el focus retorni a la barra de menús, si el té, al plafó anteriorment actiu.

  • Si estàveu dins de l'emulador de terminal, podreu usar la tecla Tab o el ratolí per a navegar cap a un plafó actiu.

  • Prement Alt+guió baix des de la barra de menús s'obrirà aquest menú (tret que aquesta combinació de tecles sigui una «tecla reservada», utilitzada per a una de les accions del Krusader).

Seleccionar

Nota

El Krusader ofereix quatre modes de selecció, per a no parlar de la barra Selecció ràpida, aquí només s'explica el mode de selecció del Krusader.

Seleccionar és una habilitat que haureu de dominar per a obtenir el màxim rendiment del Krusader. Atès que el plafó en arbre només permet seleccionar una carpeta a la vegada, aquest paràgraf explica principalment com seleccionar fitxers al plafó de llista.

Moure el cursor és fàcil. En fer clic esquerre sobre un fitxer o carpeta (aquí ens hi referim com a «elements») el seleccionarà. Aquests són alguns indicadors útils que faran que el Krusader fins i tot sigui més fàcil d'emprar (suposant que esteu utilitzant el mode de selecció del ratolí del Krusader):

  • Les tecles Space i Ins canviaran la selecció del fitxer sota el cursor sense afectar la selecció d'altres fitxers/carpetes, el cursor anirà una posició cap avall.

  • Fer clic esquerre sobre un fitxer seleccionarà, o desseleccionarà, tots els fitxers seleccionats prèviament.

  • Ctrl+clic esquerre canviarà la selecció del fitxer sota el cursor sense afectar la selecció d'altres fitxers/carpetes.

  • Maj+clic esquerre seleccionarà tots els elements entre l'anterior ubicació del cursor i la nova.

  • Maj+Home ho seleccionarà tot per sobre del cursor (i ho desseleccionarà tot per sota del cursor, si estava seleccionat).

  • Maj+End ho seleccionarà tot per sota del cursor (i ho desseleccionarà tot per sobre del cursor, si estava seleccionat).

  • L'entrada «..» no és seleccionable.

  • El menú Edita ofereix més maneres per a seleccionar els fitxers.

Executar ordres

No hi ha molt a dir aquí, tot el que heu de fer és seleccionar alguns fitxers (si no ho feu, el Krusader operarà sobre el/s fitxer/s o carpeta/es que tinguin el focus), trieu una ordre des de la barra de menús o utilitzeu una drecera de teclat (o el menú del clic dret) i s'executarà l'ordre seleccionada. Vegeu també executar fitxers.

Cerca ràpida

Aquesta característica farà una cerca ràpida per al nom de fitxer que hi ha al plafó de llista actiu.

Escriviu qualsevol (un caràcter) per a fer una cerca ràpida al plafó de llista actiu per a un fitxer que comenci per «qualsevol». S'obrirà un petit diàleg de cerca ràpida sota el plafó de llista actiu. Escriviu els primers caràcters del nom de fitxer desitjat (es permet més d'un caràcter), el cursor saltarà a aquest nom (si existeix), p. ex., escriviu «ab» per a cercar un fitxer que comenci per «ab». Les tecles Up/Down saltaran a la següent o anterior coincidència. Esc tancarà la línia de cerca ràpida. El cursor romandrà en l'últim fitxer trobat. La Cerca ràpida admet expressions regulars per a cercar fitxers.

Nota

Si premeu Alt+qualsevol, s'executarà la drecera del lligam de tecla. Si no hi ha configurat cap lligam de tecla, la lletra restant qualsevol s'utilitzarà per a la cerca ràpida.

Utilitzeu la finestra Configuració de les dreceres (ArranjamentConfigura les dreceres...).

Filtre ràpid

Aquesta característica farà un filtratge ràpid per a la llista de fitxers que hi ha al plafó actiu.

Premeu Ctrl+I per a obrir la barra del Filtre ràpid. Escriviu qualsevol (un caràcter) per a filtrar des del plafó actiu tots els fitxers que no contenen «qualsevol» en el nom. Podeu utilitzar comodins per al filtratge. p. ex., utilitzeu «a*b» per a filtrar els fitxers que contenen «a» i «b» en els seus noms. El Filtre ràpid seguirà l'opció de configuració de majúscules i minúscules de la Cerca ràpida.

Prement Retorn en el mode Filtre ràpid s'establirà el focus al plafó, quan tinguin el focus el plafó o el Filtre ràpid, Esc tancarà el Filtre ràpid.

Per a canviar la drecera predeterminada del Filtre ràpid utilitzeu la finestra Configuració de les dreceres (ArranjamentConfigura les dreceres...).

Selecció ràpida

Aquesta característica farà una selecció ràpida per a la llista de fitxers que hi ha al plafó actiu.

Premeu Ctrl+Maj+S per a obrir la barra de la Selecció ràpida. Escriviu qualsevol (un caràcter) per a filtrar des del plafó actiu tots els fitxers que no contenen «qualsevol» en els noms. Podeu utilitzar comodins per al filtratge. p. ex., utilitzeu «a*b» per a filtrar els fitxers que contenen «a» i «b» en els seus noms. La Selecció ràpida seguirà l'opció de configuració de majúscules i minúscules de la Cerca ràpida.

Prement Retorn en el mode Selecció ràpida s'establirà el focus al plafó, quan tinguin el focus el plafó o la Selecció ràpida, Esc tancarà la Selecció ràpida.

Per a canviar la drecera predeterminada de la Selecció ràpida utilitzeu la finestra Configuració de les dreceres (ArranjamentConfigura les dreceres...).

Menú contextual

El Krusader té molts menús contextuals que permeten fer operacions ràpides amb el ratolí, normalment un clic dret obrirà el menú contextual (depenent de la configuració dels modes de selecció). Aquesta llista ofereix un resum dels menús contextuals més importants. Utilitzeu-lo per a descobrir les ordres disponibles.