Capítol 1. Què és el KDevelop?

El KDevelop és un entorn de desenvolupament integrat modern (IDE) per a C++ (i altres llenguatges) i és una de les moltes aplicacions del KDE. Com a tal, s'executa en Linux® (fins i tot si l'executeu en un dels altres escriptoris, com ara el GNOME), però també està disponible per a la majoria de les altres variants d'UNIX® i també per a Windows.

El KDevelop ofereix totes les comoditats dels IDE moderns. Per a grans projectes i aplicacions, la característica més important és que el KDevelop entén C++: analitza la totalitat de la base de la font i recorda quines classes tenen funcions de membre, on es defineixen les variables, de quins tipus són, i moltes altres coses sobre el vostre codi. Per exemple, diguem que un dels fitxers de capçalera del vostre projecte declara una classe

class Car {
  // ...
  public:
    std::string get_color () const;
};

i més endavant en el vostre programa teniu

Car my_ride;
// ...do something with this variable...
std::string color = my_ride.ge

caldrà recordar que my_ride en l'última línia és una variable del tipus Car i us oferirà completar ge com a get_color() ja que aquesta és l'única funció de membre de la classe Car que comença així. En comptes de continuar escrivint simplement premeu Retorn per a obtenir la paraula completa; això estalvia temps, evita errors ortogràfics, i no requereix recordar els noms exactes dels centenars o milers de funcions i classes que formen els grans projectes.

Com a segon exemple, suposeu que teniu un codi com aquest:

double foo ()
{
  double var = my_func();
 return var * var;
}
double bar ()
{
  double var = my_func();
  return var * var * var;
}

Si passeu el ratolí per sobre del símbol var a la funció bar, obtindreu l'opció de veure tots els usos d'aquest símbol. En fer clic tan sols es mostraran els usos d'aquesta variable en funció de bar, perquè el KDevelop entén que la variable var a la funció foo no té res a veure. De manera similar, fent clic dret sobre el nom de la variable permet canviar el nom d'aquesta variable -el fet de fer-ho, només tocarà la variable a bar, però no una amb el mateix nom a foo-.

Però el KDevelop no és només un editor intel·ligent de codi. Hi ha altres coses que el KDevelop fa bé. Òbviament, ressalta el codi font en diferents colors, disposa d'un sagnat adaptable, té una interfície integrada pel depurador gdb de GNU, podeu visualitzar la documentació d'una funció passant el ratolí per sobre d'un ús d'aquesta funció, podeu tractar amb diferents tipus d'entorns de compilació i compiladors (p. ex., amb projectes basats en make i cmake), i moltes altres coses interessants que es discuteixen en aquest manual.