Preguntes més freqüents

Què és l'Amarok?

L'Amarok és un reproductor d'àudio. Es pot trobar més informació a un resum de les seves característiques i la galeria de captura de pantalla http://amarok.kde.org/en/screenshots. Per a començar a utilitzar Amarok, vegeu la Guia d'inici ràpid. El manual de l'Amarok és aquí.

Quines són les diferències entre l'Amarok 2 i les versions anteriors?

L'Amarok 2 és una reescriptura de codi gairebé completa de manera que la base del codi té poc a veure amb l'Amarok 1.4. Si trobeu a faltar una característica, informeu un desig al Bugzilla.

Aquí teniu una llista breu de característiques noves:

  • Potser la característica nova més gran és el Marc de treball de serveis, que integra els orígens de música en xarxa directament a l'Amarok. Això inclou botigues de música en línia, servidors multimèdia, casellers de música web, i més. Gràcies a això obtindreu un accés fàcil a la música proporcionat per Magnatune, Jamendo, Last.fm, MP3Tunes Locker, Ampache i molts altres. S'espera que s'uneixin noms més grans (i petits) durant el cicle de vida de la 2.x. Vegeu Orígens de suports d'Internet per a més.

  • Una altra característica emocionant és la subfinestra Context, que ocupa el lloc central de la finestra de l'Amarok, substituint l'antic navegador de context de la sèrie 1.x. Mostra informació contextual sobre la música que toqueu, com la caràtula, la valoració de la peça, les etiquetes, la lletra, la informació de l'artista, les cançons i artistes relacionats, les tabulatures de guitarra i baix i altres. Gràcies al fet que usa la tecnologia del Plasma, la subfinestra Context pot proporcionar contingut molt ric, com AJAX, vídeo i animacions, tot de manera espectacular. Més sobre la subfinestra de context.

  • Per a acompanyar la subfinestra Context, vam desenvolupar una llista de reproducció nova eficient amb l'espai. Per tal de conservar l'espai horitzontal, agrupa el nom de la peça, l'artista, el nom de l'àlbum i la caràtula junts, i permet agrupar-ho per noms d'àlbum. A més, podeu reorganitzar-ho a fons! Si preferiu la llista de reproducció antiga de la 1.4 també ho podreu tenir. Vegeu Canviant el format de la llista de reproducció per a més informació.

  • Una altra joia gran és la implementació de vídeo. Veure els vídeos musicals dins de l'Amarok és perfecte!

  • No podem oblidar les Llistes de reproducció dinàmiques, que amplien les antigues Llistes de reproducció dinàmiques. Us permeten definir una llista de reproducció automàticament poblada, basada en criteris de probabilitat específics anomenats «ponderacions». Les Llistes de reproducció dinàmiques s'uneixen al Generador automàtic de llistes de reproducció nou, utilitzat per a generar llistes amb propòsits específics i una longitud especificada. Vegeu Llistes de reproducció dinàmiques i Generador automàtic de llistes de reproducció per a més informació.

Hi ha moltes més característiques importants com la creació de scripts avançats, col·leccions dinàmiques, millores d'usabilitat, millores en la gestió de dispositius multimèdia, un gestor nou de pòdcasts, suport per a més plataformes de programari, i altres.

Instal·lació

Puc utilitzar l'Amarok sense el KDE?

L'Amarok requereix que s'instal·lin parts de KDE per a executar-se, però s'executarà bé en el Gnome o en altres entorns d'escriptori, incloent-hi Windows i OS X. Perquè l'Amarok s'executi, cal instal·lar les «kdelibs» i el «kdebase-runtime».

Perquè algunes característiques funcionin correctament, com ara la visualització en pantalla, el gestor de finestres ha d'estar configurat per a implementar els estàndards freedesktop.org pertinents. Més sobre l'execució de l'Amarok en altres plataformes aquí.

Per què l'Amarok utilitza les KDElibs?

Ens hem compromès a donar suport a l'Amarok en totes les plataformes. Utilitzem les KDElibs i les Qt perquè proporcionen un entorn de desenvolupament excel·lent. A part del Linux® i BSD, l'Amarok funciona en el Windows i MacOS, i hi ha instal·ladors disponibles, però per desgràcia no tenim (encara) els recursos per a oferir suport total a aquests sistemes operatius. Gairebé tots els nostres desenvolupadors utilitzen sistemes operatius lliures, i aquests tenen prioritat per a nosaltres. No obstant això, donem la benvinguda als desenvolupadors del Windows i OS X disposats a ajudar i millorar l'Amarok en aquestes plataformes.

Ús general

Com puc controlar l'Amarok des del teclat?

Les dreceres de teclat estan disponibles; vegeu la nostra pàgina de referència de vinculació de tecles per a més informació.

Per a controlar l'Amarok des de la consola, escriviu amarok --help-all per a una llista completa actual d'ordres de control disponibles.

On puc obtenir suport per a l'Amarok?

Hi ha diverses opcions. Sovint els problemes que teniu amb la instal·lació inicial de l'Amarok són millor contestats per experts de la vostra distribució d'UNIX® o Linux® en particular. Podeu cercar ajuda dels altres usuaris i desenvolupadors al fòrum de l'Amarok i al canal d'IRC de l'Amarok a irc.libera.chat canal #amarok.

Tingueu en compte que bugzilla no és un lloc per a buscar suport. Introduïu un error si de debò voleu ajudar a corregir un error en el mateix Amarok.

Com informo d'un error?

Si trobeu un error a l'Amarok, envieu-lo a la instància del bugzilla de KDE. Per a fer un informe complet d'error, inclogueu sempre la informació següent:

  • La versió exacta de l'Amarok (la versió es pot trobar a AjudaQuant a l'Amarok). No hauríeu d'informar d'errors de versions de l'Amarok anteriors a la versió estable actual, ja que no proporcionem correccions de retroadaptacions.

  • La versió exacta de KDE i les Qt, encara que no executeu l'Amarok en el KDE (AjudaQuant al KDE)

  • El dorsal exacte del Phonon. Podeu trobar aquesta informació en els Diagnòstics (AjudaDiagnòstics)

  • Si l'error és reproduïble. No informeu d'errors que no podeu reproduir, ja que són gairebé impossibles de corregir.

  • Els passos exactes de com reproduir l'error

Si manca alguna d'aquestes dades l'informe d'error no s'ha completat. També estigueu preparat per a respondre preguntes dels desenvolupadors o del triatge d'errors i finalment provar altres opcions.

Preguntes sobre la llista de reproducció

Més sobre la llista de reproducció aquí.

Quan inicio l'Amarok, veig una llista de reproducció buida. Com puc aconseguir-hi peces?

Utilitzeu els Orígens de suports a l'esquerra per a navegar a l'artista/àlbum/peça desitjat. Després arrossegueu els fitxers a la part de la llista de reproducció de la dreta. Podeu utilitzar Llistes de reproducció dinàmiques o el Generador automàtic de llistes de reproducció per a omplir la llista de reproducció. També podeu arrossegar fitxers des de qualsevol gestor de fitxers, com el Dolphin. També podeu fer doble clic a una peça, artista o gènere en els vostres Orígens de suports o sistema de fitxers, o fer clic dret i Afegeix a la llista de reproducció o Substitueix la llista de reproducció.

Com elimino peces de la llista de reproducció?

Seleccioneu les peces que voleu eliminar i premeu la tecla Supr. O feu clic dret a la selecció i trieu Elimina de la llista de reproducció.

Com puc carregar una llista de reproducció?

Arrossegueu i deixeu anar el fitxer de llista de reproducció a la Llista de reproducció, com faríeu amb qualsevol altre fitxer. És ben senzill!

Com puc desar la llista de reproducció actual?

Feu clic al botó a la barra d'eines de la Llista de reproducció. Feu clic a la icona del disc per a triar desar al disc dur o a la base de dades.

Preguntes de reproducció

Com puc reproduir CD d'àudio?

Els CD d'àudio es tracten de manera diferent que els CD de dades, que també funcionen. Quan inseriu un CD d'àudio, es mostrarà com una col·lecció local. Arrossegueu a la llista de reproducció o al Comptagotes emergent, o feu clic dret a les peces seleccionades i seleccioneu Afegeix a la llista de reproducció o Substitueix la llista de reproducció.

Quins tipus d'elements multimèdia permet l'Amarok?

L'Amarok no reprodueix música per si mateix, però permet fer aquesta feina al Phonon, específicament els dorsals VLC o GStreamer del Phonon. Per tant, qualssevol que siguin els fitxers que puguin reproduir, l'Amarok el podrà reproduir. Per a analitzar les etiquetes de fitxer, l'Amarok utilitza la Taglib, que permet la majoria de tipus de fitxers que contenen metadades.

Què és el Phonon? Què són els dorsals del Phonon?

El Phonon és l'entorn multimèdia de KDE 4. Podeu trobar més informació aquí.

Actualment, recomanem tant el dorsal GStreamer com el VLC perquè ambdós es mantenen activament. Si voleu reproduir fluxos haureu d'utilitzar el dorsal VLC només perquè el dorsal del GStreamer té algunes deficiències en aquest sentit. Assegureu-vos que no utilitzeu cap altre dorsal, ja que són obsolets.

Si utilitzeu el Phonon-backend-gstreamer assegureu-vos que només utilitzeu connectors d'una sola versió del GStreamer, en cas contrari el so es veurà compromès.

L'Amarok no reprodueix els mp3, què puc fer?

Probablement, no teniu els còdecs requerits pel vostre dorsal del Phonon (GStreamer, o VLC). Informeu d'això a la vostra distribució si no se us ha demanat d'instal·lar-los automàticament quan heu iniciat l'Amarok per primera vegada.

Tinc els còdecs, però l'Amarok encara no reprodueix els mp4 ni els mka

Quan s'utilitza algun dorsal del Phonon, com el GStreamer, l'Amarok podria refusar reproduir fitxers mp4 i mka. Aquest és un problema conegut, vegeu l'error núm. 290168 per a més informació tècnica.

Una solució molt senzilla és canviar l'extensió del fitxer. Canvieu l'extensió mp4 per m4a i l'extensió mka canvieu-la per mkv. Per descomptat, heu d'estar segur que els fitxers només contenen àudio. Podeu utilitzar l'ordre «ffprobe» per a veure quins fluxos de dades hi ha al fitxer. Si el fitxer té un flux de vídeo, s'ha de suprimir. Hi ha moltes eines que poden editar aquests formats i la majoria d'elles es basen en el ffmpeg/libav, que podeu utilitzar si esteu familiaritzat amb ells. Si preferiu eines gràfiques una possible elecció és avidemux.

Aquest és un exemple ràpid de com podeu eliminar un flux de vídeo d'un vídeo mp4 amb ffmpeg. Eliminar un flux de vídeo d'un fitxer mkv és el mateix. Primer comproveu si hi ha un flux de vídeo

$ ffprobe exemple.mp4 2>&1 | grep Video

Stream #0.1(und): Video: h264 (Baseline), yuv420p, 480x360 [PAR 1:1 DAR 4:3], 242 kb/s, 25 fps, 25 tbr, 25k tbn, 50k tbc

Si la sortida de l'ordre anterior és nul·la, no hi ha cap flux de vídeo al fitxer. Per a crear un fitxer m4a amb només el flux d'àudio podeu utilitzar alguna cosa com

ffmpeg -i exemple.mp4 -acodec copy -vn exemple.m4a

També podeu utilitzar avconv en lloc del ffmpeg amb les mateixes opcions, on

  • l'opció -i exemple.mp4 és el nom del fitxer d'entrada

  • -acodec copy s'utilitza per a no tornar a codificar el flux d'àudio sinó simplement copiar-lo. Això és per a evitar la pèrdua de qualitat, però també es pot codificar en un format diferent si es vol, i no us veieu obligat a utilitzar el contenidor m4a en aquest cas

  • -vn elimina el flux de vídeo

  • exemple.m4a és el nom del fitxer de sortida

Una altra solució alternativa possible és canviar el dorsal del Phonon. Per exemple, el dorsal VLC no pateix aquest problema.

Tinc una segona targeta de so i utilitzo ALSA. Com faig que l'Amarok l'utilitzi en lloc de la predeterminada?

Configureu-ho al mòdul de configuració del sistema Phonon. ArranjamentConfigura l'AmarokReproduccióConfigura el Phonon

On és l'equalitzador?

L'equalitzador només està disponible si utilitzeu el phonon-backend-gstreamer. Podeu trobar l'equalitzador al menú Eines.

Com puc controlar el volum a l'Amarok només sense haver-ho de canviar en el KMix?

La majoria de distribucions actualment distribueixen el dimoni de so PulseAudio que gestiona la configuració de so a tot el sistema. Si no podeu canviar el volum a l'Amarok independentment del KMix, llavors la configuració de PulseAudio té l'opció

flat-volume=yes

activada. Depenent de la vostra distribució aquesta es troba al fitxer $HOME/.pulse/daemon.conf o al fitxer del sistema /etc/pulse/daemon.conf. Es pot trobar més informació sobre la configuració específica del Pulseudio a pàgina «man» del pulse-daemon.conf.

Com puc activar les visualitzacions?

Les visualitzacions venen en forma d'una miniaplicació. Per a més informació vegeu la pàgina miniaplicacions. Les visualitzacions estan actualment en desenvolupament i poden ser de baixa qualitat en aquest moment.

Com puc afegir pòdcasts?

Aneu a la secció Pòdcast a la subfinestra Orígens de suports i seleccioneu Afegeix un pòdcast.... Afegiu l'URL del pòdcast on s'indica. Més sobre els pòdcasts aquí.

També tenim alguns serveis, com gpodder i Pòdcast Directory per a ajudar-vos a trobar pòdcasts interessants. Activeu els serveis en el menú Arranjament: Configura l'AmarokConnectors.

Com puc utilitzar l'Amarok per a transmetre a la meva pròpia estació de ràdio?

Si voleu transmetre directament a un servidor «icecast» o «shoutcast», la resposta és simple: no està implementat. Podríeu utilitzar IDJC per a això.

Preguntes sobre la col·lecció

La carpeta no s'ha triat correctament

Si trobeu que la major part de la música és reconeguda per l'Amarok, però algunes carpetes no es recullen correctament, obriu una consola i escriviu

touch carpeta

on carpeta és el camí a la carpeta que té el problema. Després seleccioneu ArranjamentConfigura l'Amarok en el menú de la finestra principal de l'Amarok, obriu la pàgina Col·lecció i feu clic al botó Torna a explorar-ho tot. La carpeta ara s'hauria de tornar a veure.

Avís

això no funcionarà en el Windows, ja que l'ordre «touch» és específica dels sistemes Linux® i BSD.

Puc utilitzar suports extraïbles en l'Amarok?

L'Amarok té una implementació molt millorada per als dispositius multimèdia basada en el Solid, la capa de maquinari de KDE, que no necessita gaire configuració. Hauríeu de poder connectar el vostre dispositiu i accedir-hi dins de l'Amarok. A més, gràcies a les Col·leccions dinàmiques, els dispositius multimèdia podrien convertir-se en part de la vostra col·lecció de música, i ser cercables i accessibles dins de la secció Música local de la subfinestra Orígens de suports quan estiguin connectats.

Podeu transferir les cançons, àlbums i artistes de la vostra col·lecció local fent clic dret, seleccionant Copia a la col·lecció i triant el vostre dispositiu; i també podeu fer-ho d'una altra manera: feu clic dret i seleccioneu Copia a la col·leccióCol·lecció local. Més sobre l'Amarok i els dispositius aquí.

Puc utilitzar la col·lecció de l'Amarok antic a l'Amarok 2? Es perdran les meves etiquetes, puntuacions i valoracions?

Hi ha disponible un importador de base de dades. Podreu mantenir bé les vostres valoracions i estadístiques. Més aquí.

Preguntes generals

Què són els scripts?

Són petites peces de programari que afegeixen algunes funcions a l'Amarok. Hi ha molts scripts, i els podeu trobar a kde-apps.org o podeu trobar-los i instal·lar-los dins de l'Amarok utilitzant el Gestor de scripts. Es poden trobar més detalls aquí. Trobareu el gestor de scripts del menú Arranjament, Configura l'AmarokScripts.

Puc utilitzar scripts de l'Amarok 1.4 a l'Amarok 2?

No. S'ha creat una API nova i potent de creació de scripts, que proporciona millores enormes, però no permet utilitzar els scripts antics. El sistema nou de creació de scripts es basa en el QtScript i reduirà significativament les dependències de l'Amarok, un problema gros per als usuaris no tècnics i multiplataforma, i reduirà en gran manera la quantitat de processos externs llançats en temps d'execució. Un altre avantatge és que l'API nova permetrà una integració molt més profunda amb l'Amarok que l'antic sistema de creació de scripts. API de creació de scripts de l'Amarok.

Què són les barres d'ànim?

Les Barres d'ànim mostren l'estat d'ànim d'una cançó a la barra de progrés. Més sobre les Barres d'ànim aquí.

Puc reproduir fitxers de vídeo?

L'Amarok és principalment un reproductor de música de manera que no hi ha disponible cap gestió de fitxers de vídeo, suport de col·leccions, reproducció de DVD, subtítols o altres característiques sofisticades.

És Amarok, AmaroK o amaroK?

És Amarok! L'ortografia anterior era amaroK, però va ser canviada a causa del seu aspecte estrany al voltant de 2005.

Com es determinen les puntuacions de les peces?

L'Amarok assigna una puntuació (un número 0-100) a una cançó basada en quantes vegades l'heu escoltat i si l'heu saltat sense acabar. Cada vegada que la cançó acaba de reproduir-se, la puntuació canvia.

Aquí teniu un exemple de script que pot calcular les puntuacions:

if( playcount <= 0 ) #  no se suposa que sigui menys, però què dimonis.
       newscore = ( prevscore + percentage ) / 2
   else
       newscore = ( ( prevscore * playcount ) + percentage ) / ( playcount + 1 )
   end

Podeu crear fàcilment el vostre propi script amb el vostre propi algoritme. Vegeu Script-Writing-Howto per a més informació.

Com puc canviar manualment la puntuació d'una peça?

Podeu canviar la puntuació manualment en el diàleg Informació de la peça, disponible fent clic dret en una peça, escollint Edita els detalls de la peça i anant a la pestanya Resum.

Però també vull aquest sistema d'estrelles com en altres reproductors!

L'Amarok, per descomptat, és compatible amb un sistema de valoració definit per l'usuari, i podeu valorar les peces amb un clic únic utilitzant la miniaplicació Peça actual. També podeu fer això en el menú contextual (clic dret) de la pestanya Edita els detalls de la peçaResum. Si es mostren les estrelles de valoració al format de la llista de reproducció, també podeu editar-les, amb el doble clic lent.

Puc arrossegar i deixar anar les miniaplicacions del Plasma des de la finestra principal a l'escriptori?

No, però hi ha diversos plasmoides disponibles per a l'escriptori, que us permeten mostrar informació proporcionada per l'Amarok així com controlar-lo.

Com puc desar un flux?

En primer lloc, carregueu el flux a la llista de reproducció. Hi ha diverses maneres de fer això: descarregant el fitxer i obrir-lo amb l'Amarok; utilitzant el menú Llista de reproduccióAfegeix un flux; entre d'altres.

Una vegada que el flux es carrega, es pot desar fent clic a a la subfinestra Llista de reproducció, i donant-li un nom significatiu. El flux s'afegirà a la vista Llistes de reproducció desades per a una referència posterior.

On trobo la configuració de l'Amarok?

`kde4-config --localprefix`/share/apps/amarok

`kde4-config --localprefix`/share/config/amarokrc

Solució de problemes

Com puc obtenir una traça inversa?

Si l'Amarok ha fallat i voleu informar-ho, visiteu el Debugging HowTo. L'informe d'error s'ha de fer a bugs.kde.org després de verificar si encara no s'ha informat.

L'Amarok es congela! Com puc ajudar a corregir-ho?

Podeu obtenir una traça inversa d'una instància congelada de l'Amarok utilitzant així el «gdb»:

$ gdb -p `pidof amarok` (gdb) thread apply full bt all

Després publiqueu la traça inversa al PasteBin, com es descriu al Debugging HowTo.

L'Amarok triga molt de temps a començar

Si això passa haureu de comprovar quins scripts heu instal·lat i quins serveis d'Internet s'estan executant, perquè alguns d'ells poden alentir l'inici. A més, si teniu seqüències a la llista de reproducció quan obriu l'Amarok, l'inici pot trigar una mica més. El mateix passa si teniu un nombre gran de peces a la llista de reproducció (300 o més).

D'altra banda, si no utilitzeu KDE, sinó un entorn d'escriptori diferent, el temps d'inici es pot augmentar lleugerament perquè hi ha més biblioteques a carregar.

Preguntes de desenvolupament

Com puc obtenir una versió GIT de l'Amarok?

Vegeu la pàgina d'instruccions Amarok Development build. Consulteu aquí una construcció local: Building from Git Locally: Full Summary

Per què l'Amarok no forma part de KDE multimèdia?

Els paquets de la compilació de programari de KDE tenen una planificació de llançament que no encaixa amb el ritme de desenvolupament de l'Amarok i com que cap de les altres aplicacions de KDE depèn de l'Amarok no hi ha necessitat de seguir aquesta planificació de llançaments.

He trobat un error / Tinc una gran idea per a l'Amarok!

Informeu-ne a bugs.kde.org. Si teniu una llista de suggeriments o desitjos és millor enviar-los a la nostra llista de correu: amarok.kde.org. La simple publicació de la idea als nostres canals d'IRC o en una pàgina wiki fosca o en un blog no ajudarà molt, ja que la informació es perdrà.

Accepteu pedaços?

És clar! La millor manera d'actuar és fer-nos saber el que planegeu fer abans de treballar-hi perquè puguem debatre-ho, però no us preocupeu; encara no hem rebutjat cap pedaç! La discussió és principalment per a ajudar-vos a apedaçar les parts correctes de l'Amarok. Envieu els pedaços i les col·laboracions codi a git.reviewboard.kde.org. Vegeu també Com enviar pedaços a l'Amarok. Si teniu una correcció d'errors llavors endavant; això és codi obert després de tot.

Per què heu triat el nom d'Amarok?

Amarok és un àlbum del compositor britànic Mike Oldfield. El fundador del projecte Mark Kretschmann li agrada molt, i va pensar que el nom sonava bé. A més, per descomptat, conté la imprescindible K.