Handikappstöd

Mike McBride

Översättare: Stefan Asserhäll
Revision Plasma 5.20 (2021-04-08)

Innehållsförteckning

Handikappstöd
Inledning

Handikappstöd

Inledning

Den här modulen är avsedd att hjälpa användare som har svårigheter att höra ljudsignaler, eller som har svårigheter att använda ett tangentbord.

Modulen är indelad i sex flikar: Alarm, Väljartangenter, Tangentbordsfilter, Aktiveringssekvenser, Musnavigering och Skärmläsare.

Alarm

Den här panelen är delad i sektionerna Hörbart alarm och Visuellt alarm.

Den översta rutan med namnet Använd systemets summer, avgör om den normala systemsummern ljuder. Om det här valet är inaktiverat, är systemsummern tyst.

Nästa kryssruta neråt kan användas för att spela upp ett annat ljud när systemsummern aktiveras. För att välja detta, markera rutan med namnet Använd eget ljud, och skriv in den fullständiga sökvägen till ljudfilen i textfältet med namnet Ljud att spela. Om du vill kan du använda knappen Bläddra för att navigera i filsystemet för att hitta den rätta filen.

För de användare som har svårt att höra systemsummern, eller de användare som har en tyst dator, erbjuder KDE det visuella alarmet. Detta erbjuder en visuell signal (inverterad skärm eller en blinkande färg över skärmen), när systemsummern normalt skulle ljuda.

För att använda det visuella alarmet, markera först rutan med namnet Använd visuellt alarm.

Därefter kan du välja mellan Invertera skärm, eller Blinka skärmen. Om du väljer invertera skärm, kommer alla färger på skärmen bli inverterade. Om du väljer blinka skärmen, kan du välja färg genom att klicka på knappen till höger om valet Blinka skärmen.

Nummerrutan kan användas för att justera längden på det visuella alarmet. Normalvärdet är 500 ms, eller en halv sekund.

Väljartangenter

Den här panelen har de två sektionerna Klistriga tangenter och Låstangenter.

Använd klistriga tangenter

Om det här alternativet är aktiverat, kan användaren trycka på och släppa Skift-, Alt- eller Ctrl-tangenterna, och sedan trycka på en annan tangent för att få en tangentkombination (till exempel Ctrl+Alt+Delete skulle kunna göras med Ctrl sedan Alt sedan Delete).

I den här sektionen finns också en ruta med namnet Lås klistriga tangenter. Om rutan är markerad, så förblir Alt-, Ctrl-, och Skift-tangenterna valda tills de väljs bort av användaren.

Som ett exempel:

Med Lås klistriga tangenter inaktiverat:

Om du trycker på skifttangenten, och därefter på F-tangenten, tolkar datorn det som Skift+F. Om du nu skriver in ett P, tolkar datorn det som bokstaven p (inget skift).

Med Lås klistriga tangenter aktiverat:

Om du trycker på Skift-tangenten två gånger, och därefter på F-tangenten. Datorn översätter det här till Skift+F. Om du nu skriver in ett P, tolkar datorn detta som bokstaven Skift+P. För att välja bort Skift-tangenten, tryck på den igen.

Tangentbordsfilter

Det finns två sektioner i den här panelen.

Använd långsamma tangenter

Om det här alternativet är markerat måste användaren hålla nere tangenten en specificerad tid (som kan justeras med nummerrutan) innan tangentnedtryckningen accepteras. Det här hjälper till att förhindra felaktiga nedtryckningar.

Använd studsande tangenter

Om det här alternativet är markerat måste användaren vänta en specificerad tid (som kan justeras med nummerrutan) innan nästa tangentnedtryckning kan accepteras. Det här förhindrar felaktiga nedtryckningar.

Aktiveringssekvenser

Det finns två sektioner i den här panelen.

Aktiveringssekvenser med följande alternativ:

Använd sekvenser för att aktivera klistriga och långsamma tangenter
Här kan du aktivera tangentbordssekvenser som aktiverar följande funktioner:
Mustangenter: Tryck på Skift+Num Lock
Klistriga tangenter: Tryck på Skift-tangenten fem gånger i rad
Långsamma tangenter: Håll nere Skift-tangenten under 8 sekunder
Stäng av klistriga och långsamma tangenter efter en viss tid utan aktivitet

Underrättelse med följande alternativ:

Använd systemets hörbara alarm så fort en gest används för att sätta på eller stänga av en handikappfunktion
Visa en bekräftelsedialogruta så fort en handikappfunktion för tangentbordet sätts på eller stängs av
Om alternativet är markerat, visar KDE en bekräftelsedialogruta så fort en handikappfunktion för tangentbordet sätts på eller stängs av.
Försäkra dig om att du vet vad du gör om du avmarkerar den, eftersom tangentbordets handikappinställningar då alltid kommer att verkställas utan bekräftelse.
Använd KDE:s systemunderrättelse så fort en handikappfunktion för tangentbordet sätts på eller stängs av

Klicka på knappen Anpassa underrättelser för att visa en dialogruta som låter dig redigera underrättelserna för statusändringar av alla tangenter.

Musnavigering

Den här fliken låter dig ställa in det numeriska tangentbordet som en sorts musenhet. Det kan vara användbart om du arbetar med en dator utan något annat pekdon, eller där du inte har någon annan användning för det numeriska tangentbordet.

Flytta musen med tangentbordet (använd numeriska tangentbordet)

För att aktivera tangentbordets musläge, måste du markera kryssrutan som heter Flytta musen med tangentbordet (använd numeriska tangentbordet). När du gör det aktiveras övriga inställningar, och du kan anpassa beteendet hos tangentbordspekaren ytterligare, om det behövs.

De olika tangenterna på det numeriska tangentbordet flyttar i riktningarna du kan förvänta dig. Observera att du kan flytta diagonalt förutom uppåt, neråt, åt vänster och åt höger. Tangenten 5 motsvarar ett klick på en musknapp, typiskt vänsterknappen. Du kan ändra vilken knapp som den motsvarar genom att använda tangenten / (som gör den till vänsterknapp), * (som gör den till mittenknapp) och - (som gör den till högerknapp). Att trycka på + motsvarar ett dubbelklick med den valda musknappen. Du kan använda tangenten 0 för att hålla nere den valda musknappen (för att lätt kunna dra), och därefter använda . för att släppa den valda musknappen.

Accelerationsfördröjning

Det här är tiden (i millisekunder) mellan ursprunglig tangentnertryckning och första upprepade rörelsehändelsen för acceleration av mustangenten.

Upprepningsintervall

Det här är tiden i millisekunder mellan upprepade rörelsehändelsen för acceleration av mustangenten.

Accelerationstid

Det här är tiden i millisekunder innan pekaren når en maximal hastighet för acceleration av mustangenten.

Maximal hastighet

Det här är maximal hastighet i bildpunkter per sekund som pekaren kan nå för acceleration av mustangenten.

Accelerationsprofil

Det här är lutningen på accelerationskurvan för acceleration av mustangenten.

Skärmläsare

Installera ett skärmläsarprogram såsom Orca tillsammans med speech-dispatcher.

Prova att ljud från peech dispatcher fungerar genom att använda kommandot spd-say hello i en terminal.

Dessutom behövs tal-till-textsyntes såsom t.ex. espeak.

Aktivera skärmläsaren i kryssrutan, logga ut och starta om skrivbordssessionen.

För själva Plasma™, försäkra dig om att använda traditionell Programmeny, och kontrollera att menyn har en tillhörande snabbtangent (Alt+F1). När genvägen används, ska menyn visas och kommas åt när menyn navigeras med piltangenterna.