Kapitel 11. Frågor och svar

11.1. På vilka plattformar är LabPlot tillgängligt?
11.2. Hur exporterar man det aktiva arbetsbladet som en bild?
11.3. Hur använder man grekiska bokstäver i rubriker, axelbeteckningar, etc.?
11.4. En viktig funktion saknas. Vad kan man göra?
11.5. Många analysfunktioner är inaktiverade. Vad kan man göra?
11.6. Jag vill hjälpa till. Hur kan jag bidra till LabPlot?

11.1.

På vilka plattformar är LabPlot tillgängligt?

LabPlot utvecklas för Unix-plattformar och använder Qt™-verktygslådan och KDE Ramverk. Normalt kan man förvänta sig att LabPlot går att bygga och köra på alla plattformar som KDE Ramverk stöder. En aktuell lista över plattformar som stöds och tips om hur man kompilerar och kör LabPlot finns på http://labplot.wiki.sourceforge.net/Download.

11.2.

Hur exporterar man det aktiva arbetsbladet som en bild?

Det vanliga sättet är att använda ArkivExportera. Alla bildformat som stöds av Qt™ är tillåtna. Välj bara önskat format så exporteras det aktiva arbetsbladet.

11.3.

Hur använder man grekiska bokstäver i rubriker, axelbeteckningar, etc.?

Använd π-knappen för att visa teckenväljarfönstret eller TEX för att skapa grekiska bokstäver och andra symboler med LATEX.

11.4.

En viktig funktion saknas. Vad kan man göra?

Ta gärna en titt på filen TODO i LabPlots dokumentation. Här listas alla planerade funktioner som jag kommer att implementera i framtida utgåvor av LabPlot, mer eller mindre sorterade, Om du skulle vilja ha ytterligare funktioner, eller vilja få en funktion som redan listas snart, skicka e-post med dina önskemål, och skicka mig exempel på data eller en kort beskrivning av vad du vill göra, om möjligt. Det är inte otroligt att din funktion dyker upp i nästa stabila utgåva av LabPlot.

11.5.

Många analysfunktioner är inaktiverade. Vad kan man göra?

Det verkar som om LabPlot-paketet kompilerades utan stöd för GSL (GNU:s vetenskapliga bibliotek). LabPlot är konstruerat för att också fungera på system som saknar de flesta standardbibliotek. Många distributioner levererar LabPlot-paket utan denna extra funktionalitet. I dessa fall är vissa funktioner inte tillgängliga. Lyckligtvis kan en del program (som pstoedit och texvc) läggas till utan att kompilera om LabPlot. Det går alltid kontrollera systemmiljön i LabPlots hjälpmeny.

Paketen som tillhandahålls på den officiella nerladdningssidan byggs alltid med standardbiblioteken (GSL, etc.). Du bör använda dem för att få all funktionalitet.

11.6.

Jag vill hjälpa till. Hur kan jag bidra till LabPlot?

Ja, naturligtvis. Det finns mycket att göra. Även om du inte kan något om programmering behövs alltid folk för att hitta fel, testa saker och ge förslag. Översättning och dokumentation behöver också alltid mycket arbete.