Formler

Inbyggda funktioner

Calligra Sheets har ett enormt antal inbyggda matematiska och andra funktioner, som kan användas i en formelcell. De kan visas och kommas åt genom att markera en cell och sedan välja Funktion... i menyn Infoga. Då visas dialogrutan Funktion.

Markera funktionen du vill använda i listrutan till vänster i dialogrutan. Fliksidan Hjälp visar då en beskrivning, returtypen, syntax, parametrar och exempel för funktionen. Dessutom tillhandahåller sidan ofta länkar till liknande funktioner. Tryck sedan på knappen med den nedåtriktade pilen för att klistra in den i textredigeringsrutan längst ner i dialogrutan.

Fliken Parametrar visas därefter för att låta dig skriva in parametrarna för funktionen du just har valt. Om du vill skriva in ett specifikt värde för en parameter, skriv bara in det i motsvarande textruta på sidan Parametrar. För att skriva in en cellreferens istället för ett värde, vänsterklicka på motsvarande textruta på sidan Parametrar, och vänsterklicka sedan på kalkylbladets cell.

Istället för att använda fliken Parametrar, kan cellreferenser som B6 skrivas in genom att direkt skriva dem i redigeringsrutan längst ner i dialogrutan Funktion. Om ett uttryck har mer än en parameter, avdela dem med ett semikolon (;).

Att trycka på knappen Ok infogar funktionen i nuvarande cell och stänger dialogrutan Funktion.

Du kan förstås klara dig utan dialogrutan Funktion och helt enkelt skriva in hela uttrycket i huvudrutan för textinmatning under verktygsalternativen för Celleditorn. Funktionsnamn är inte skiftlägeskänsliga. Glöm inte att alla uttryck måste början med tecknet =.

Logiska jämförelser

Logiska funktioner som IF(), AND(), OR() accepterar parametrar som har ett logiskt (Booleskt) värde "True" (sant) eller "False" (falskt). Den här sortens värde kan skapas av andra logiska funktioner som ISEVEN() eller genom att jämföra värden i kalkylarkets celler med jämförelseuttrycken som visas i den följande tabellen.

Uttryck Beskrivning Exempel
==är lika medA2==B3 är sant om värdet i A2 är lika med värdet i B3
!=är inte lika medA2!=B3 är sant om värdet i A2 är skilt från värdet i B3
<>är inte lika medSamma som A2!=B3
<är mindre änA2<B3 är sant om värdet i A2 är mindre än värdet i B3
<=är mindre än eller lika medA2<=B3 är sant om värdet i A2 är mindre än eller lika med värdet i B3
>är större änA2>B3 är sant om värdet i A2 är större än värdet i B3
>=är större än eller lika medA2>=B3 är sant om värdet i A2 är större än eller lika med värdet i B3

Så om du skriver in =IF(B3>B1;"STÖRRE";"") i en cell så visar den STÖRRE om värdet i B3 är större än det i B1, annars är cellen tom.

Absoluta cellreferenser

Om en formel innehåller en cellreferens, så ändras referensen normalt när cellen kopieras till en annan plats på arbetsbladet. För att förhindra detta beteende, lägg till symbolen $ före kolumnens bokstav, radens nummer eller båda.

  • Om A1 innehåller formeln =D5 så blir den =E6 om cellen kopieras till B2 (det normala beteendet).

  • Om A1 innehåller formeln =$D5 så blir den =D6 om cellen kopieras till B2 (kolumnbokstaven ändras inte).

  • Om A1 innehåller formeln =D$5 så blir den =E5 om cellen kopieras till B2 (radnumret ändras inte).

  • Om A1 innehåller formeln =$D$5 så förblir den =D5 om cellen kopieras till B2 (varken kolumnbokstaven eller radnumret ändras).

När du skriver in eller redigerar en cellreferens i en formel, så kan snabbtangenten F4 användas för att stega igenom de här fyra möjligheterna.

Namngivna celler kan användas på ett liknande sätt för att inkludera en oföränderlig cellreferens i en formel.