Kapitel 2. Editor

Den integrerade kurseditorn är ett avancerat verktyg för bidragsgivare av språkkurser som möjliggör att skapa och samarbeta om språkkurser för Artikulate. Å ena sidan tillåter den att skapa språkkurser och spela in den inföddes ljudfiler. Å andra sidan gör den det möjligt att arbeta med de så kallade stommarna, som är prototyper för språkkurser som tillåter att snabbt och enkelt skapa nya kurser härledda från en prototyp. Editorn redigerar bara filer utanför uppsättningen med övningskurser, dvs. uppsättningen kurser nerladdade i Artikulate.

Översikt

Begrepp i editorn

En särskild uppsättning termer används för kurseditorn, vilka också används i följande beskrivningar.

Språk:

Språk är bara tillgängliga i Artikulate om de anges av språkspecifikationer.

Kurs:

En kurs är associerad med ett språk och innehåller en lista med moduler.

Modul:

En modul består av fraser som är homogena på "något" sätt. De kan t.ex. vara fraser använda på en restaurang eller fraser som används av en turist som letar efter vägen vid en konversation på gatan.

Kursstommar:

En kursstomme utgör prototypen för en kurs. Det vill säga, stommar hjälper till att göra det enklare att skapa kurser på flera språk eftersom de anger en uppsättning moduler och fraser (på engelska) som kan användas som en blåkopia för att skapa en kurs på ett nytt språk. Uppdaterade kursstommar kan också importeras i kurser som skapats från en stomme.

Fraser:

Fraser anges med en textsträng och en inspelning av en infödd. Fraser skiljs åt av sina längder. Följande fraslängder finns:

  • ord: ett enstaka ord, en bokstav eller siffra

  • uttryck: ett uttryck med flera ord som inte utgör en fullständig mening

  • mening: en fullständig mening

  • stycke: flera meningar (oftast 2-3)

En kurs hör ihop med ett specifikt språk, består av olika moduler, och varje modul definieras av en följd av fraser med olika längder.

Ange lagringskatalog eller kursarkiv

Editorn fungerar inom en separat katalog (i det följande benämnd arkiv, eftersom vi rekommenderar att den ska finnas i något versionskontrollsystem). Editorn letar efter redigerbara kurser och stomfiler i katalogen, och lagrar också nya filer där.

Kursarkivet kan ställas in i inställningsdialogrutan. Den finns under InställningarAnpassa Artikulate och kursinställningarna finns under menyalternativet Kursresurser.

Ställ in kursarkiv för editorn.