kdesvn en wachtwoorden

kdesvn/subversion kan wachtwoorden opslaan. Het opslaan van wachtwoorden heeft altijd een risico, maar het maakt de grafische userinterface wel meer gebruiksvriendelijk.

Wachtwoorden niet opslaan

De meest veilige manier, maar soms onhandig met GUI's zoals kdesvn. Speciaal de achtergrond processen van kdesvn zullen altijd een wachtwoord vragen als de respository de toegang heeft beperkt voor lees operaties zoals update en status. Hetzelfde geldt voor commit enzovoorts. Dus als U de wachtwoorden niet opslaat, kunt U beter Controleren voor updates wanneer een werkkopie geopend wordt en anderen uitschakelen.

Wachtwoorden opslaan in KWallet

Veilige opslag van wachtwoorden wordt veel gebruikt in KDE-programma's zoals KMail en Konqueror. Als U wachtwoorden wil opslaan (en de meeste die kdesvn gebruiken, willen dit), dat zou u dit willen gebruiken. Bedenk wel dat versleutelde opslag geen heel erg veilige opslag (high-secure storage) is. Voor details lees de KWallet documentatie.

Wachtwoorden opslaan in subversions eigen wachtwoord opslag

Dit word niet aanbevolen omdat het wachtwoord als leesbare tekst is opgeslagen, niet geloofwaardig? Kijk dan maar in de bestanden in ~/.subversion/auth/svn.simple. Doe dit alleen als ook regelmatig andere clients dan kdesvn zoals rapidsvn of esvn of de originele svn commandline client. Als meestal de commandline client wordt gebruikt voor checkouts of updates die geen wachtwoord nodig hebben en kdesvn voor commit/move/copy, gebruik in dat geval KWallet.

Interne wachtwoord cache

De interne wachtwoord-cache kunt u inschakelen, zodat het wachtwoord onthouden wordt zolang kdesvn in het geheugen is. Het is dan niet nodig om een wachtwoord twee keer in te voeren als u het niet in KWallet heeft opgeslagen.

Het speciale geval svn+ssh

Wanneer u subversion via svn+ssh gebruikt, dan kunt u wachtwoord opslaan via ssh en ssh-agent. Hiervoor is ssh-toegang tot de andere machine en en repository nodig. Wanneer u hiervan gebruik maakt dan moet u gebruik maken van de public key authentication van ssh, en niet wachtwoord authentication. (Eigenlijk geeft ssh de voorkeur aan public key authentication). Hiervoor moet de public ssh-key in het doel worden geplaatst, bijv. het repository systeem. SSH-wachtwoorden worden nooit door subversion wachtwoord opslag of KWallet of de interne wachtwoord cache beheert.

Als de vraag voor het wachtwoord van de ssh-key ongewenst is, dan kan u ssh-agent, met een keuze-menu gebruiken: Subversion Voeg de ssh identities toe aan ssh-agent. Hier kunt u de ssh-key-wachtwoord voor de huidige sessie bewaren, zodat het niet nodig is om iedere keer het wachtwoord in te vullen.