Inici automàtic

Mahfouf, Anne-Marie

Traductor: Antoni Bella
revisió Plasma
5.20 (5 d'abril de 2021)

Gestor de l'inici automàtic

Aquest mòdul és una eina de configuració per a la gestió dels programes que s'inicien amb el vostre Plasma™ personal. Permet afegir programes o scripts perquè s'executin automàticament durant l'inici o sortida de la vostra sessió del Plasma™ i per a gestionar-los.

Nota

Si us plau, cal tenir en compte que els canvis en aquest mòdul s'aplicaran immediatament.

El programa escaneja les carpetes $HOME/.config/autostart/ per a les aplicacions o els scripts d'inici de la sessió, $HOME/.config/plasma-workspace/env per als scripts abans de l'inici i $HOME/.config/plasma-workspace/shutdown per als scripts de la sortida i comprovar quins programes i scripts hi ha, i els mostra. Us permetrà gestionar-los amb facilitat.

Els scripts d'inici de la sessió són fitxers .desktop amb una clau X-KDE-AutostartScript=true. Els scripts abans de l'inici s'executaran abans i es poden utilitzar per a establir les variables d'entorn.

Nota

Cal tenir en compte que podeu canviar la ubicació de la carpeta Autostart al programa Arranjament del sistema, categoria Personalització, AplicacionsUbicacions i establir una carpeta diferent de $HOME/.config/autostart.

Llegiu també Sessió de l'escriptori i Serveis en segon pla per a informació sobre com configurar el comportament de l'inici de la vostra sessió del Plasma™.

Algunes aplicacions KDE manegen el comportament de l'inici automàtic pel seu compte, p. ex., podeu habilitar o inhabilitar l'inici automàtic d'una aplicació des del seu diàleg de configuració (el KAlarm) o podeu utilitzar FitxerSurt (el Konversation, Kopete), altrament l'aplicació encara s'estarà executant a la safata del sistema i es reiniciarà durant el proper inici de la sessió.

Migració des dels espais de treball del KDE 4

Per a migrar la vostra configuració personal de l'inici automàtic des dels espais de treball del KDE 4:

Copieu els fitxers «desktop» des de $HOME/.kde/Autostart a $HOME/.config/autostart
Copieu els fitxers dels scripts per a abans de l'inici des de $HOME/.kde/Autostart a $HOME/.config/plasma-workspace/env
Copieu els fitxers dels scripts per a la sortida des de $HOME/.kde/Autostart a $HOME/.config/plasma-workspace/shutdown

Inhabilitar els fitxers d'inici automàtic proporcionats per la vostra distribució

La forma correcta d'inhabilitar un element d'inici automàtic, per exemple, la miniaplicació d'impressora si utilitzeu la impressora de tant en tant, és copiar el seu fitxer .desktop a la vostra carpeta d'inici automàtic personal. Qualsevol cosa amb el mateix nom a $HOME/.config/autostart se superposarà al fitxer .desktop en el paquet predeterminat. Afegiu la línia següent al fitxer .desktop que heu copiat:

Hidden=true

Fitxers mostrats

La part principal del mòdul mostra els programes que es carreguen quan s'està iniciant el Plasma™ i els scripts mentre s'executa o surt.

Icona

Aquesta columna mostra la icona del programa o script que voleu iniciar amb el Plasma™. La icona s'extreu de la clau Icon del fitxer d'escriptori d'un programa i és la icona predeterminada d'un script.

Nom

Aquesta columna mostra el nom del programa o script que voleu iniciar amb el Plasma™. El nom s'extreu de la clau Name del fitxer d'escriptori d'un programa i és el nom de fitxer d'un script.

Propietats

Aquest botó només es mostra quan es manté el punter del ratolí a sobre d'un element. El botó (només habilitat per als programes i scripts d'inici de la sessió, és a dir, els fitxers .desktop) permet canviar les propietats del programa o script. Té propietats generals, propietats dels permisos, una vista prèvia quan correspongui i propietats relacionades amb l'aplicació o script d'inici de la sessió. L'ordre predeterminada s'extreu de la clau Exec des del fitxer d'escriptori.

Per a un script de sortida, l'ordre és el camí cap a l'script, i no es pot modificar.

Elimina

Aquest botó només es mostra quan es manté el punter del ratolí a sobre d'un element. En prémer el botó s'eliminarà immediatament el fitxer d'escriptori per al programa, l'script o enllaç simbòlic a la carpeta d'inici automàtic (Autostart).

Accions

A la part inferior, teniu el botó combinat Afegeix... per a triar el tipus d'element que voleu afegir. Podeu afegir programes i scripts d'inici o de tancament de la sessió.

Afegeix un programa

En fer clic en aquest element es mostrarà el diàleg estàndard del PlasmaTria l'aplicació i permet escollir quin programa iniciar. Després de triar el programa, feu clic a D'acord i se us oferiran les propietats per a aquest programa.

Això copiarà el fitxer .desktop del programa a la vostra carpeta Autostart.

Afegeix un script d'inici...

Aquest element obre un diàleg que us demanarà la ubicació de l'script que voleu afegir. Els scripts configurats per a executar-se en iniciar la sessió tindran un fitxer .desktop creat a la carpeta Autostart i s'executaran durant l'inici del Plasma™.

Afegeix un script de sortida...

Aquest element obre un diàleg que us demanarà la ubicació de l'script que voleu afegir. Els scripts configurats per a executar-se en tancar sessió es copien o enllacen simbòlicament en el directori $HOME/.config/plasma-workspace/shutdown i s'executaran automàticament durant l'apagat del Plasma™ una vegada l'usuari hagi tancat la sessió.