Allmänna vanliga frågor

1. Hur kan man rapportera ett önskemål, ett förslag eller en kommentar?
2. Hur kan man skicka en programfix?
3. Hur kan man rapportera ett fel?
4. Hur kan man skicka bra felsöknings- eller kraschrapporter?
5. Vad ska man göra om KDE:s kraschhanterare inte skickar någon användbar bakåtspårningsinformation?
6. Har Krusader en e-postlista?
7. Tillhandahåller Krusader diskussionsgrupper?
8. Hur fungerar Krusaders forum?
9. Hur kan jag översätta Krusader till mitt modersmål?
10. Hur kan jag stödja Krusader?
11. Varför liknar Konqueror ”Midnight Commander”, inte en ortodox filhanterare?
12. Varför ska man använda en ortodox filhanterare?

1.

Hur kan man rapportera ett önskemål, ett förslag eller en kommentar?

Den största styrkan hos ett projekt med öppen källkod härrör från användarnas synpunkter. Det är därför vi ytterst gärna lyssnar på vad du har att säga. Dina klagomål är våra instruktioner. Efter omkring sex månader, kan inte programmerare längre se sina egna misstag. Det är naturligt. Vi vill ha idéer, kritik och synpunkter eftersom vi alla vill göra Krusader till den bästa och mest användbara filhanteraren som är tillgänglig någonstans.

Det bekvämaste sättet att kontakta oss är att använda e-postlistan krusader-users. För information om vad som återstår att göra, se e-postlistan krusader-devel. Vi granskar och diskuterar alla bidrag.

2.

Hur kan man skicka en programfix?

Det är inte enkelt att skriva riktlinjer för programfixar, men här är några stycken.

  1. Programfixar, ny kod eller nya funktioner är alltid välkomna.

  2. Fokusera bara på ett problem åt gången, så att utvecklarna enkelt kan förstå dig, och inkludera din programfix om den fungerar.

  3. Det är att föredra om du startar en diskussion med utvecklarna på e-postlistan krusader-devel eller på Krusaders GitLab-sida. Tyvärr kan vi inte införa en programfix om den står i konflikt med den allmänna konstruktionen av Krusaders källkod (läs de här vanliga frågorna för mer instruktioner). Skicka bara en ändringsbegäran via e-post, så att diskussionen blir enklare att följa. Ändringarna ska införas steg för steg, med kontroller av varje rad.

  4. Skicka in dina programfixar på Gitlab, så att alla förslag med programfixar förblir organiserade och inte går förlorade. Komprimerade tar-arkiv eller diff-filer är oftast ok. Kopiera inte ändringar till e-post. De flesta e-postprogram ändrar blanktecken, så att diff-filen inte går att införa eller kodsnutten inte går att jämföra. Tidigare gick brev med programfixar förlorade, eller förblev oorganiserade i mängder av brev, så var vänlig använd GitLab, tack.

  5. Använd flyttbara lösningar. Krusader ska kunna köra på:

    • Alla POSIX (Linux®/BSD/UNIX®-liknande operativsystem), Solaris™.

    • Alla BSD-plattformar (FreeBSD©/NetBSD®/OpenBSD®/Mac® OS).

    • KDE 3.3 - KDE 3.5 och till och med på GNOME med kdelibs (för Krusader-2.x).

    • GCC 2.95 - GCC 5.4

    Arkitekturändringar görs enbart av gruppen.

  6. En sista anmärkning: Kom alltid ihåg att en programfix kan bli avvisad. Antingen får den sidoeffekter, som vi inte kan rätta eller så motsäger den idén bakom modulen som den gäller. I detta avseende skiljer sig ett programvaruprojekt från exempelvis en webbjournal: Ett programvaruprojekt måste ha någon som tar alla slutgiltiga beslut. Annars fungerar inte programvaran. Kom dessutom ihåg att undersökning av programfixar kan ta tid, eftersom vi alla har ett privatliv.

3.

Hur kan man rapportera ett fel?

Fel?! Nåja, ok ... Vi har ett felspårningssystem på nätet.

Att använd felspårningsverktyget på nätet hjälper oss att ha ett klart och organiserat sätt att veta hur många fel som är olösta, felprioritering och uppföljning. Det räddar oss från att behöva bläddra igenom hela Krusaders forum, och söka efter gårdagens fel. Var vänlig och använd systemet.

Innan du rapporterar ett fel, läs följande:

  1. Kontrollera om felet redan har skickats in till felspårningssystemets fellista på nätet.

  2. Om du inte hittar att felet är omnämnt, skicka in det till felspåraren genom att klicka på knappen Submit New i felspårarens fönster. Skicka in följande information: versionen av Krusader som används, Linux®-distribution och använd version processortyp, och en så bra beskrivning av problemet som du kan ge.

Tack för ditt samarbete.

Notera

Om möjligt, försök att göra samma åtgärd med Konqueror eller ett annat KDE-program. Om du stöter på samma problem, är det möjligtvis ett fel i en I/O-slav eller i KDE Ramverk 5, och inte ett fel i Krusader. Krusader använder KDE Ramverks bibliotek och I/O-slavar för många åtgärder. I vissa fall kan du stöta på problem om distributionen är felaktigt inställd. Prova den först, som förklaras ovan.

4.

Hur kan man skicka bra felsöknings- eller kraschrapporter?

Oftast innehåller inte binärpaket som används av distributionen felsökningsinformation. Eftersom vi oftast bara utvecklar och rättar Krusader-git, kompilera Krusader-git i felsökningsläge och installera det. Kontrollera därefter om felet fortfarande finns.

$ cmake -DCMAKE_BUILD_TYPE=debugfull

Installera valgrind, en verktygsuppsättning för felsökning och profilering av Linux®-program. Kör Valgrind och Krusader

$ valgrind --tool=memcheck {sökväg}/krusader

Verktyget Valgrind skriver vad som verkligen händer på standardutmatningen. Om du kan skicka den informationen innan en krasch, är det nästan säkert att vi kan rätta den, eller tala om för dig vad du ska göra.

5.

Vad ska man göra om KDE:s kraschhanterare inte skickar någon användbar bakåtspårningsinformation?

Oftast innehåller inte binärpaket som används av distributionen felsökningsinformation. Eftersom vi oftast bara utvecklar och rättar Krusader-git, kompilera Krusader-git i felsökningsläge och installera det. Kontrollera därefter om felet fortfarande finns.

$ cmake -DCMAKE_BUILD_TYPE=debugfull

Om KDE:s kraschhanterare fortfarande inte tillhandahåller användbar bakåtspårningsinformation, kan ibland en minnesdump ge bättre information. Kör Krusader med inaktiverad kraschhanterare.

$ krusader --nocrashhandler

Vid en krasch får du filen .core, oftast i hemkatalogen. Kör gdb, GNU-projektets avlusare:

$ gdb -c krusaders minnesdump

Skriv nu bt för att få en bakåtspårning, och skriv q för att avsluta gdb. Oftast erhålls de bästa felsökningsresultaten när verktyget Valgrind används.

6.

Har Krusader en e-postlista?

Ja, för närvarande har vi flera e-postlistor. Ingen skräppost, inget besvär, bara Krusader. Prenumerera gärna.

Tips: Våra e-postlistor går att bläddra i på nätet eller läsa med en diskussionsgruppsläsare, så du behöver inte ens prenumerera för att följa vad som händer på e-postlistorna.

  • krusader-devel är utvecklarnas e-postlista (bara för läsning). Om du vill följa utvecklingen av Krusader i framkanten, är detta listan att läsa.

  • krusader-users är e-postlistan för användare av Krusader. Här kan du be om hjälp och prata med Krusaders användare och utvecklare.

  • Listan Krusader-news har mycket få brev, och används för nyhetsbrev och tillkännagivanden om nya versioner eller kritiska felrättningar.

7.

Tillhandahåller Krusader diskussionsgrupper?

Ja, det gör vi. Flera nyhetskanaler med diverse format är tillgängliga: krusader-devel feed, krusader-users feed och krusader-news feed.

8.

Hur fungerar Krusaders forum?

I en anda av yttrandefrihet, kan allt som har med Krusader att göra diskuteras på vårt forum. Det spelar ingen roll om du är nybörjare eller avancerad användare, alla är välkomna. Den största styrkan hos ett projekt med öppen källkod härrör från användarnas synpunkter. Det är därför vi ytterst gärna lyssnar på vad du har att säga. Med dina synpunkter kan vi göra Krusader bättre och bättre. Annars får vi inte reda på problem och idéer du kanske har. Men kom ihåg följande, så att vi kan upprätthålla en viss ordning i kaoset:

Om dokumentationen, Vanliga frågor och krusader-devel (använd gärna sökfunktionen) inte kan hjälpa dig, tveka inte att skicka in ett inlägg på vårt forum. Krusader Krew eller Krusader-gemenskapen är alltid tillgänglig för att hjälpa dig.

Använd gärna sökfunktionen på KDE:s forum. Ditt problem kan ha diskuterats tidigare (det låter oss minska antalet dubbla/tredubbla/... inlägg). Om ditt problem redan har diskuterats tidigare, är det en stor chans att du hittar en omedelbar lösning av problemet. Om problemet håller på att diskuteras, kan du gå med i diskussionen. Vissa frågor ställs gång på gång, och det är därför vi har skapad dessa Vanliga frågor. Det låter oss spendera mer tid på att utveckla Krusader.

Tack för ditt samarbete.

9.

Hur kan jag översätta Krusader till mitt modersmål?

Om du är intresserad av att översätta Krusader grafiska gränssnitt eller dokumentation, kontakta gärna KDE:s översättningsgrupp för ditt modersmål.

10.

Hur kan jag stödja Krusader?

Du kan stödja Krusader på många olika sätt. Skicka oss gärna synpunkter felrapporter, programfixar, bidrag, översättningar, ...

11.

Varför liknar Konqueror Midnight Commander, inte en ortodox filhanterare?

De två panelerna och en kommandorad är tillgängliga, alla andra saker som ortodoxa filhanteringsfunktioner och den ortodoxa filhanterarens interaktion med användaren saknas i profilen.

12.

Varför ska man använda en ortodox filhanterare?

En ortodox filhanterare (OFM) är mycket snabbare än filhanterare med en panel, och snabbare än kommandoraden. Om du vill veta hur Krusader känns, finns det bara ett sätt att upptäcka det: Installera det på datorn och använd det ett tag. Om du föredrar att slösa tid och förlora produktivitet, kan du alltid fortsätta att använda filhanterare med en panel baserade på Windows® utforskare. Matej Urbančič har skrivit en blogg om varför OFM är bättre än filhanterare med en panel.