Kapitel 4. Grundfunktioner

Styrning

Allmänt

Det här är ett ganska kort men viktigt avsnitt, som i detalj beskriver hur Krusader styrs. Avsnittet försöker inte täcka alla olika tangentkombinationer av två orsaker:

  1. Det finns helt enkelt alldeles för många

  2. De flesta åtgärder i Krusader är anpassningsbara på panelsidan i Konfigurator

Vi nämner bara de viktigaste snabbtangenterna i standardinställningen, men kom ihåg att de flesta snabbtangenter är anpassningsbara. Om du märker att du använder vissa kommandon ofta, och vill veta kommandots snabbtangent, eller du vill ändra kommandots snabbtangent, titta på fönstret Anpassa genvägar (InställningarAnpassa genvägar...).

Flytta omkring

Med flytta omkring menar vi byte av tangentbords- och musfokus mellan de olika delarna i Krusaders huvudfönster. Fokus kan vara på ett av fem ställen: Den vänstra eller högra panelen, menyraden, kommandoraden eller terminalemulatorn. Panelen som har fokus kallas den aktiva panelen. En aktiv panel förblir aktiv till den andra panelen får fokus (dvs. om den vänstra panelen var aktiv och du klickade på kommandoraden, så förblir den vänstra panelen aktiv). Du måste avsiktligt ändra vilken panel som är aktiv.

Det vanligaste sättet att byta fokus till en specifik panel är att använda musen för att klicka på panelen. Men du bör vara medveten om följande:

  • Att klicka på verktygsraden, funktionstangentraden eller statusraden byter inte fokus.

  • Att klicka på knappen Kör i terminal på kommandoraden byter inte fokus, så du måste klicka inne i inmatningsraden.

  • När du väljer en meny, får menyraden fokus. Den förblir fokuserad till du väljer ett kommando. Därefter återgår fokus till tidigare ägare.

Det finns förstås sätt att använda tangentbordet för att byta fokus:

  • Tabulatortangenten byter paneler, om en av panelerna har fokus, eller roterar mellan alla kommandon i en meny, om menyraden är aktiv.

  • Ctrl+Neråtpil tar dig från den aktiva panelen till kommandoraden eller terminalemulatorn, och Ctrl+Uppåtpil tar dig tillbaka från kommandoraden till den aktiva panelen.

  • Esc-tangenten gör att menyraden returnerar fokus, om den har det, till den tidigare aktiva panelen.

  • Om du råkar vara inne i terminalemulatorn, kan du använda tabulatortangenten, eller musen, för att gå till en aktiv panel.

  • Att trycka på Alt+Understruken bokstav i menyraden öppnar den menyn (om inte tangentkombinationen är en reserverad tangent, använd av en av Krusaders åtgärder).

Markera

Notera

Krusader erbjuder fyra markeringslägen, utan att nämna Snabbmarkeringsraden. Bara Krusaders markeringsläge förklaras här.

Att markera är en färdighet du måste behärska för att kunna få ut så mycket som möjligt av Krusader. Eftersom trädpanelen bara låter dig markera en katalog åt gången, förklarar det här stycket i huvudsak hur man markerar filer i listpanelen.

Att flytta markören är enkelt. Vänsterklick på en fil eller katalog (som här kallas element, vilket betyder filer och kataloger) markerar den. Här är några användbara anvisningar som gör Krusader ännu lättare att använda (under förutsättning att du använder Krusaders musmarkeringsläge):

  • Mellanslag- och Insert-tangenterna ändrar markering för filen under markören utan att påverkar markeringen av andra filer eller kataloger, och markören går neråt ett steg.

  • Vänsterklick på en fil markerar, eller avmarkerar, alla tidigare markerade filer.

  • Ctrl+Vänsterklick ändrar markeringen för filen under markören utan att påverka markeringen av andra filer eller kataloger.

  • Skift+Vänsterklick markerar alla element mellan markörens föregående plats och den nya.

  • Skift+Home markerar allting ovanför markören (och avmarkerar allting under markören, om markerat).

  • Skift+End markerar allting under markören (och avmarkerar allting ovanför markören, om markerat).

  • Posten .. går inte att markera.

  • Redigeringsmenyn erbjuder fler sätt att markera filer.

Köra kommandon

Det finns inte så mycket att säga här, allt du behöver göra är att markera några filer (om du inte gör det, utför Krusader åtgärden för de filer eller kataloger som har fokus), välja ett kommando i menyraden eller använda snabbtangenten (eller högerklickmenyn) så utförs det valda kommandot. Se också Köra filer.

Snabbsökning

Den här funktionen gör en snabbsökning efter filnamnet i den aktiva listpanelen.

Skriv X (ett tecken) för att göra en snabbsökning i den aktiva listpanelen efter en fil som börjar med X. En liten dialogruta för snabbsökning öppnas under den aktiva listpanelen. Skriv in några av de första tecknen i önskat filnamn, så går markören till det filnamnet (om det finns), skriv t.ex. ab för att söka efter en fil som börjar med ab. Uppåtpil/Neråtpil går till nästa eller föregående träff. Esc stänger snabbsökraden. Markören förblir på filen som senast hittades. Snabbsökningen stöder reguljära uttryck för att söka i filer.

Notera

Om du trycker på Alt+X, utförs snabbtangentens genväg. Om det inte finns någon inställd snabbtangent, används återstående bokstav X i snabbsökningen.

Använd fönstret Anpassa genvägar (InställningarAnpassa genvägar...).

Snabbfilter

Den här funktionen gör en snabb filtrering av fillistan i den aktiva panelen.

Tryck på Ctrl+I för att öppna snabbfilterraden. Skriv x (ett tecken) för att filtrera bort alla filer som inte har x i sina namn från den aktiva panelen. Man kan använda jokertecken i filtreringen, använd t.ex. a*b för att filtrera filer som har a följt av b i sina namn. Snabbfiltret följer inställningen av skiftlägeskänslighet i snabbsökningen.

Att klicka på returtangenten i snabbfilterläge ger fokus till panelen, när panelen eller snabbfiltret har fokus. Esc stänger snabbfiltret.

Använd fönstret Anpassa genvägar för att ändra den normala genvägen för snabbfiltret (InställningarAnpassa genvägar...).

Snabbmarkering

Den här funktionen gör en snabbmarkering av fillistan i den aktiva panelen.

Tryck på Ctrl+Skift+S för att öppna snabbmarkeringsraden. Skriv x (ett tecken) för att filtrera bort alla filer som inte har x i sina namn från den aktiva panelen. Man kan använda jokertecken i filtreringen, använd t.ex. a*b för att filtrera filer som har a följt av b i sina namn. Snabbmarkering följer inställningen av skiftlägeskänslighet i snabbsökningen.

Att klicka på returtangenten i snabbmarkeringsläge ger fokus till panelen, när panelen eller snabbmarkeringen har fokus. Esc stänger snabbmarkering.

Använd fönstret Anpassa genvägar för att ändra den normala genvägen för snabbmarkering (InställningarAnpassa genvägar...).

Sammanhangsberoende menyer

Krusader har många sammanhangsberoende menyer som låter dig snabb utföra åtgärder med musen, oftast visas den sammanhangsberoende menyn med ett högerklick (beroende på inställningen av markeringsläge). Den här listan ger en översikt av de viktigaste sammanhangsberoende menyerna. Använd dem för att upptäcka tillgängliga kommandon.