Arbetsflöde för panoraman

Panoraman kräver ett något annorlunda arbetsflöde än vanlig fotoredigering. Det beror på att de kräver flera ingående filer. Det bästa verktyget för panoraman är Autopano Pro, men den senaste versionen av digiKam bör fungera bra och passar en nollbudget. Den följande listan beskriver nödvändiga steg:

  1. Tagga de foton som hör till ett panorama på lämpligt sätt i Kfotoalbum. Det görs i huvudsak för att undvika att kasta bilder av misstag, när skräpet bland tagna foton rensas bort. Det är troligen också lämpligt att lägga uppsättningen med ingående bilder i hög vid detta tillfälle.

  2. För nästa steg finns åtminstone två enkla alternativ:

    1. Låt Autopano Pro hitta panoraman automatiskt från fotokatalogen.

    2. Eller skicka rätt bilder till Autopano Pro på kommandoraden för att snabba upp hanteringen. Det är praktiskt om bildkatalogen innehåller många bilder, i synnerhet obehandlade. Det kräver att man ändrar skriptet som startar Autopano Pro så att det accepterar indata och skapa en skrivbordsfil. eller starta det externa programmet med sin egen kommandorad.

  3. Om det råkar vara så att det resulterande panoramat saknar en liten del, kan du försöka skapa det för hand, exempelvis med Gimp. Gimp fungerar oftast riktigt bra om det finns tillräckligt med "struktur" att repetera, men det finns ingen garanti för att du får ett användbart resultat.

  4. Spara den nya bilden någonstans under Kfotoalbums bildkatalog och kör UnderhållSök efter bilder och videor igen. Då bör det nya panoramat hittas, och inkluderas i bildgalleriet.

  5. Om du har ställt in att lägga nya bilder på hög automatiskt riktigt, och namnet på det nya panoramat stämmer med dessa regler, bör panoramat vara överst i högen. Sortera annars bilderna enligt datum, så att det nya panoramat hamnar vid de ingående bilderna och lägg dem i hög manuellt (Autopano Pro verkar skriva EXIF-informationen i panoramats första bild).

  6. Du kan också lägga till taggar i panoramat vid detta tillfälle, eller också inkludera alla datafiler med Ctrl+2.