Oriëntatie van de hemelkaart aanpassen

U kunt verschillende instellingen aanpassen om de oriëntatie van de hemelkaart overeen te laten komen met het beeld door uw optische instrument.

Ten eerste, kies het coördinatensysteem dat overeenkomt met uw opstelling. Voor een equatoriaal opgesteld instrument, schakel naar de modus Equatoriale coördinaat in het menu Beeld of door Space in te drukken. De optie om het coördinatensysteem om te schakelen zou er uit moeten zien als Schakel naar horizontaal beeld (Horizontale coördinaten) wanneer de huidige modus Equatoriale coördinaten is. Voor een altazimuth opgesteld instrument of zien met blote oog, schakelt naar Horizontale coördinaten, zodat de optie in het menu Beeld er uitziet als Schakel naar Sterrenglobe beeld (Equatoriale coördinaten). Dit stelt het basis coördinatensysteem, gebruikt om de hemelkaart te maken, in en ook de referentie voor de oriëntatie van de hemelkaart: zenit of noord.

Als uw instrument een opgericht prisma gebruikt, typisch gebruikt op Schmidt-Cassegrain en type refractie telescopen, zal het zicht door de oculair horizontaal gespiegeld zijn. U kunt de hemelkaart hiermee overeen laten komen door de optie Gespiegelde weergave onder het menu Beeld te activeren of de toetsencombinatie Ctrl+Shift+M te gebruiken.

Vervolgens, om de hemelkaart vrij te draaien, kunt u de toets Shift indrukken en de muis op de hemelkaart slepen. Een tijdelijke overlay zal verschijnen die de richting noord en zenit aan de punt laat zien, en de hoek toont die ze maken met se verticaal op een linksom manier. De oriëntaties van zenit en noord zullen bijgewerkt worden als u de hemelkaart draait. De toets Shift of de muisknop loslaten zal het draaien stoppen. Tijdens het draaien van de hemelkaart of deze focust op andere objecten, zal de draaiing die u instelt behouden worden als een offset vanaf de referentie richting. De referentie richting is noord bij gebruik van Equatoriale coördinaten en zenith bij gebruik van Horizontale coördinaten. Voor aandacht trekken is de referentie richting vet en helderder in de tijdelijke overlay. De tijdelijke overlay markeert ook de richting Oost, die rechtsom zal gaan vanaf Noord bij gespiegeld en linksom bij niet gespiegeld. Voor de twee algemene oriëntaties van rechtop en geïnverteerd, kan de draaiing ingesteld / gereset worden met het submenu BeeldOriëntatie van hemelkaart. Selecteer Noord omlaag of Zenit omlaag zoals van toepassing is om een oriëntatie van 180 graden in te stellen.

Als u op zicht waarneemt door een oogstuk van een instrument, dan moet u misschien enige correctie toepassen. Voor het algemene geval van een grote Dobsonian telescoop (of algemener en Newto-ontwerp opgesteld op een altazimuth opstelling), is een systematische additionele correctie behulpzaam. Deze correctie is van toepassing omdat we rechtop staan bij gebruik van de telescoop onafhankelijk van de hoek die de telescoopbuis maakt met de grond. Dus bij het verplaatsen van de telescoop in hoogte, moet een additionele correctie toegepast worden afhankelijk van de hoogte van het object om de hemelkaart overeen te laten komen met het beeld door het oculair, waar de waarnemer rechtop staat. Deze correctie is ingeschakeld door het kiezen van de optie "Correctie voor rechtop staande waarnemer" in het submenu BeeldOriëntatie van hemelkaart. De correctie hangt af van welke kant de focuser van de telescoop is geplaatst door de maker. Indien, bij waarnemen net boven de horizon door het oculair, is de hemel aan de rechterkant van de waarnemer (en de spiegel links), kies dan de optie Rechtop staande waarnemer correctie, rechts. Deze correctie is zinvol in de modus Horizontale coördinaten en is uitgeschakeld bij gebruik van equatoriale coördinaten.

We bieden nu enige voorbeelden van hoe deze instellingen voor verschillende instrumenten te gebruiken:

  • Observeren met het blote oog: kies Horizontale coördinaten en een oriëntatie Zenit omhoog onder BeeldOriëntatie van hemelkaart.

  • Camera op een equatoriaal opgestelde telescoop: kiese Equatoriale coördinaten en pas de oriëntatie van de hemelkaart aan zodat het overeenkomt met uw camera. Als uw opstelling naar andere regio's van de hemel wijst, zou de oriëntatie juist weer gegeven moeten worden.

  • Verrekijker gebruiken: dezelfde instellingen als observeren met het blote oog

  • Oculair van een altazimut Schmidt-Cassegrain telescoop met een opgericht prisma: onder het menu Beeld, kies Gespiegelde weergave, en onder het submenu Oriëntatie van hemelkaart, kies Zenit omhoog. Pas tenslotte de draaiing handmatig aan om overeen te komen met het zicht door het oculair volgens de hoek die u gebruikt voor uw opgerichte prisma.

  • Bij gebruik van een RACI zoekscoop op een altazimuth opgestelde telescoop, er recht inkijkend: zelfde instellingen als waarnemen met het blote oog, behalve dat u misschien de oriëntatie eenmalig handmatig moet aanpassen als u het met een hoek hebt opgesteld

  • Een RACI zoekscoop gebruiken op een altazimuth opgestelde telescoop, er door kijkend vanaf de zijkant: naast het eerder genoemde, schakel rechtopstaande waarnemer correctie in voor de van toepassing zijnde kant.

  • Met gebruik van een recht doorgaande (geïnverteerd beeld) zoekscoop op een altazimuth opgestelde telescoop: kies Horizontale coördinaten en een oriëntatie van de hemelkaart Zenit omlaag in het submenu BeeldOriëntatie van hemelkaart

  • Oculair van een Dobsonian telescoop: kies Horizontale coördinaten en in het submenu BeeldOriëntatie van de hemelkaart, selecteer Zenit omlaag en schakel de optie Correctie voor rechtop staande waarnemer in, met kiezen van de links/rechts handige optie, zoals bij de telescoop hoort. Pas daarna de oriëntatie eenmalig handmatig aan om het overeen te laten komen met het beeld in uw oogstuk van de telescoop en het zou daarom juist moeten volgen.

Het is typisch in visuele astronomie om minstens drie verschillende instrumenten te gebruiken: het niet geholpen oog, een zoekscoop en de hoofdtelescoop. De oriëntaties van deze drie zullen verschillende instellingen hebben en zullen frequent wijzigingen nodig hebben van alle eerder genoemde opties. Om het gemakkelijk te maken deze instellingen samen te wijzigen, biedt KStars de functie Weergaven. Deze functie is toegankelijk via het menu BeeldWeergaven en de opties daarin. De weergave Willekeurig is geen echte weergave, maar de option die geselecteerd wordt wanneer de oriëntatie van de hemelkaart handmatig gewijzigd wordt via de eerder beschreven opties. De rest van de weergaven zijn bonafide weergaven. Nieuwe weergaven kunnen toegevoegd worden of de bestaande weergaven kunnen bewerkt, verwijderd of opnieuw geordend worden met de optie BeeldWeergavenWeergaven bewerken.... Dit kiezen brengt een venster om de weergaven te beheren:

Hemelkaartweergaven beheren

Om een weergave te verwijderen, selecteer eenvoudig de weergave uit de lijst en verwijder deze met de knop Verwijderen. Om weergaven opnieuw te ordenen, gebruik de muis om de weergave die u wilt verplaatsen te verslepen en laat deze los zijn bestemming tussen twee andere items. Om een weergave te bewerken, selecteer de weergave uit de lijst en klik op Bewerken.... Om een nieuwe weergave aan te maken, klik op de knop Nieuw.... De opties Bewerken... en Nieuw... laten een interface voor weergave bewerken zien:

Weergave bewerken / aanmaken

Het veld Naam draagt een unieke naam voor de weergave. Het Type opstelling bepaalt of de referentie richting gebruikt voor de oriëntatie Noord of zenit zal zijn. Deze wordt typisch ingesteld op het type opstelling gebruikt voor de telescoop. Echter, bij gebruik van refractors en Schmidt-Cassegrain Telescopen (SCTs) met een draaibare diagonaal, zal de waarnemer een tendens hebben om het oculair voor comfort opnieuw in te stellen zodat het oculair op een gefixeerde hoek blijft staan met betrekking tot het zenit. Om deze reden maakt het zin om Altazimuth opstelling te kiezen zelfs wanneer de telescoop in werkelijkheid op een equatoriale opstelling staat. Kies Equatoriale opstelling wanneer de focuser niet opnieuw georiënteerd wordt, zoals wanneer een camera wordt gebruikt op een equatoriaal opgestelde telescoop. Voor telescopen van Newton die omdraaien (d.w.z. draaien met 180 graden maar niet het links-of rechtshandig zijn wijzigen) van de weergave, kies de optie Geïnverteerd. Dit is ook de juiste optie voor rechtdoor gaande refractors en zoekscoops. Bij gebruik van een opgerichte prisma diagonaal, richt het prisma het geïnverteerde beeld op door zijn omhoog-omlaag om te draaien. Dit resulteert over het geheel in een links-rechts gespiegelde afbeelding. Dus voor telescopen die een oprichtend prisma gebruiken, kies Gespiegeld. Een speciaal soort van prisma genaamd een Amici roof prism not richt niet alleen de afbeelding verticaal omhoog, maar voorkomt ook links-rechts spiegeling van de afbeelding. Zoekscoops die zo'n diagonaal bevatten worden normaal "Right-Angle Correct Image" genoemd of RACI zoekscoops. Zulke diagonalen kunnen ook gebruikt worden op refractors en SCT's. Bij gebruik van zo'n prisma die een juiste afbeelding produceert, kies de optie Correct. De optie Gespiegeld om de verticale as wordt niet gezien in typische astronomische instrumenten, maar wordt voor de volledigheid geleverd. Nog twee factoren moeten beschouwd worden : één is de hoek van het oculair met betrekking tot de referentie richting (Noord / zenit), en de ander is de oriëntatie van het hoofd van de waarnemer (and notie van de verticaal) wat we hebben uitgelegd bij het beschrijven van de correctie voor functie van de opgerichte waarnemer. Deze twee aspecten worden geconfigureerd met de enkele schuifregelaar getiteld Oculairhoek. Twee onder de schuifregelaar aanwezige illustraties tonen de interpretatie van deze instelling; links, zoals gezien van de voorkant wat gemakkelijker is voor Newton telescopen en rechts zoals gezien van de achterkant, gemakkelijker voor refractors en Cassegrains. De waarnemer staat natuurlijk aan de kant die het gemakkelijker maakt om door het oculair te kijken, dus de correctie voor de opgerichte waarnemer wordt automatisch overeenkomstig aangepast. Voor oculairhoeken die minder dan -1 graad op de schuifregelaar wordt de optie Correctie voor de opgerichte waarnemer, rechtshandig toegepast. Evenzo, voor oculairhoeken die groter zijn dan +1 graad, wordt de optie Correctie voor opgerichte waarnemer, linkshandig toegepast. Bij 0 graden, wordt geen correctie voor opgerichte waarnemer toegepast. Deze correctie wordt aangegeven door een silhouet van een persoon die staat aan de toepasselijke kant van de telescoop. In onze conventie, de meeste massaal gemaakte Dobsonians schijnen een correctie te hebben rond +45 graden. Af en toe is deze correctie ook nuttig voor zoekscoops met diagonalen. Men zou willen om expliciet de correctie voor opgerichte waarnemer uit te schakelen zelfs wanneer de oculairhoek niet nul is. Dit is nuttig in geval de weergave komt uit een CCD camera die de hoek ten opzichte van het telescooplichaam niet wijzigt (anders dan een hoofd van de waarnemer) of als de display die de hemelkaart van KStars toont is opgesteld op het telescooplichaam zelf. In dat geval kan de optie Display gemonteerd op de telescoop worden geactiveerd. Voor het tegenovergestelde effect, d.w.z. waar de oculairhoek nul is, maar de waarnemer voorover gebogen is om door het oculair te kijken vanaf een van de twee zijden, stel de oculairhoek in op plus of min 2 graden om de correctie voor de opgerichte waarnemer toe te passen; zal het minieme verschil niet merkbaar zijn. Tenslotte zou men de weergave willen activeren om ook het gezichtsveld (FOV) van de hemelkaart op een waarde in te stellen, bijvoorbeeld om het FOV van een zoekscoop. In dat geval kan het keuzevak Ook het gezichtsveld instellen worden geactiveerd en een toepasselijk in stellen gezichtsveld aanpassen gespecificeerd kan worden. Als dit niet is ingeschakeld wordt het zoomniveau van de hemelkaart niet gewijzigd wanneer deze weergave wordt toegepast.