Gebruikersinterface

Het hulpmiddel voor Astrofotografie van Ekos is verdeeld in diverse modules. Een module is een verzameling van functies en taken voor een bepaalde astrofotografische taak en/of het vergaren van gegevens. Op dit moment zijn de volgende modules in Ekos opgenomen:

  • Module voor Instellen & Samenvatten

  • Planningsmodule

  • Opnamemodule

  • Focusmodule

  • Uitlijnmodule

  • Volgenmodule

  • Opstellingmodule

Elke module heeft zij eigen tabblad en pictogram in de grafische gebruikersinterface, als in de onderstaande schermafbeelding:

Ekos cheatsheet voor samenvattingen
Module voor Samenvatten & Instellen

Zoals uit de naam blijkt, maakt en beheert u hier het profiel van uw apparatuur aan, en maakt u hier verbinding met uw apparaten. U vindt hier ook een samenvattend beeld van de voortgang van de opnames, en van de focus & volgbewerkingen, getoond in een compact formaat, voorhet geven van de belangrijkste informatie.

Planningsmodule

Als u Ekos eenmaal beheerst, wordt u aangemoedigd te leren hoe u de Planningsmodule kunt gebruiken, omdat dit sterk het complete waarneemproces vereenvoudigt. U kunt hierin meerdere doelen selecteren, condities en eisen opgeven, en welke frames moeten worden opgenomen. Daarna berekent de planner op een slimme manier de beste waarneemtijd voor elk object, waarna die het hele waarneemstation bestuurt vanaf het opstarten tot aan het afsluiten.

Opnamemodule

Dit is de primaire module voor het besturen van camera & filterwiel. Maak afbeeldingsrijen aan, maak previews aan, en bekijk video streams. Rotatorbesturing wordt ondersteund, en automatische opnames volgens een aantal scenario's.

Focusmodule

Meet de scherpte van uw afbeeldingen in de focusmodule middels het berekenen van de Half_Flux-Radius (straal halve flux). Hoe lager de HFR, hoe scherper de afbeelding. U kunt de focusmodule met of zonder focuser gebruiken. Heeft u een elektronische focuser, dan kunt u autofocus gebruiken, waarin Ekos via iteraties en berekeningen de optimale focuspositie berekent.

Volgmodule

Voor langdurige astrografische belichtingstijden, is stabiel en nauwkeurig volgen van het object noodzakelijk gedurende de hele belichtingstijd. Afwijken hiervan in de loop van de tijd leiden tot wazige afbeeldingen, en stersporen. In de volgmodule wordt automatisch een geschikte volgster gekozen, waarna de opstelling op die ster wordt gefixeerd. Merkt de volgmodule een afwijking , dan stuurt die onmiddellijk pulsen naar de opstelling om dit te corrigeren.

Opstellingsmodule

Het besturen van de opstelling (montering) kan zowel interactief worden gedaan in de hemelkaart, als in het besturingspaneel van de opstellingsmodule. Stel de eigenschappen in van de telescoop (brandpuntsafstand & opening) voor zowel de primaire telescoop als de volgtelescoop. Maar het is beter de telescopen te selecteren in het profiel van de apparatuur, en die waarden niet in de opstellingsmodule te veranderen.