nfs

Lauri Watts

Vertaler/Nalezer: Otto Bruggeman
Vertaler/Nalezer: Rinse de Vries

Sun's NFS- protocol biedt u transparante toegang tot bestanden op andere computers via gedeelde bestandssystemen over netwerken. Het NFS-protocol is ontwikkeld om computer-, besturingssyteem-, netwerkachitectuur- en transportprotocol-onafhankelijk te werken. Deze onafhankelijkheid wordt bereikt door het gebruik van RPC-primitieven (Remote Procedure Call), gebaseerd op een eXterne Data Representatie (XDR).

Het ondersteunende MOUNT-protocol verwerkt de besturingssysteem-specifieke functies die clienten de mogelijkheid geven om niet-lokale mappenstructuren naar een plek in het lokale bestandssysteem toe te leiden. Het mount-proces biedt tevens de server de mogelijkheid om toegangsprivileges te bieden aan een beperkte set clients via exportbeheer.

De Lock Manager biedt ondersteuning voor het vergrendelen van bestanden wanneer deze in de NFS-omgeving worden gebruikt. Het NLM- protocol (Network Lock Manager) isoleert de inherente toestandaspecten van het vergrendelen van bestanden in een apart protocol.

Bron: http://www.networksorcery.com/enp/protocol/nfs.htm

Zie ook de man-pagina: nfs.