Hoofdstuk 1. Wat is KDevelop?

KDevelop is een moderne geïntegreerde ontwikkelomgeving (IDE) voor C++ (en andere programmeertalen) en is een van de vele KDE programma's. Het draait op Linux® (zelfs als u een andere desktop, zoals GNOME, gebruikt) maar is ook beschikbaar voor de meeste andere varianten van UNIX® en zelfs voor Windows.

KDevelop heeft alle voorzieningen van een moderne IDE. Voor grote projecten en programma's is het belangrijk dat KDevelop C++ begrijpt: het verwerkt de gehele broncode en onthoudt welke member-functies van welke klassen zijn, waar variabelen gedefinieerd zijn, welke types het zijn en vele andere dingen over uw code. Als bijvoorbeeld: in een van de headers in uw project wordt een klasse gedeclareerd

class Car {
  // ...
  public:
    std::string get_color () const;
};

en later in uw programma hebt u

Car my_ride;
// ...doe iets met deze variabele...
std::string color = my_ride.ge

heeft het bijgehouden dat my_ride in de laatste regel een variabele van het type Car is en biedt aan om automatisch ge aan te vullen tot get_color() omdat deze de enige member-functie van de klasse Car is die op deze manier start. In plaats doorgaan met het volledig invoeren drukt u gewoon op Enter om het complete woord te krijgen; dit bespaart typen, vermijdt typefouten, en u hoeft ook niet meer de exacte namen van honderden functies en klassen uit een project te onthouden.

Als een tweede voorbeeld, neemt u aan dat u een code als deze hebt:

double foo ()
{
  double var = my_func();
 return var * var;
}
double bar ()
{
  double var = my_func();
  return var * var * var;
}

Als u met uw muis boven het symbool var in de functie bar zweeft dan heeft u de mogelijkheid om alle locaties te zien waar dit symbool gebruikt is. Als u erop klikt, ziet u alleen het gebruik van deze variabele in de functie bar omdat KDevelop begrijpt dat de variabele var in de functie foo daarmee niets van doen heeft. Vergelijkbaar, kunt na het klikken met de rechtermuisknop de naam van de variabele wijzigen; maar dit gebeurt dan alleen met de variabele in bar maar niet die met dezelfde naam in foo.

Maar KDevelop is niet alleen een intelligente bewerker van broncode; KDevelop kan ook andere taken goed uitvoeren. het markeert de broncode in verschillende kleuren; De inspringingen die het maakt zijn instelbaar; het heeft een geïntegreerde interface voor de GNU debugger gdb; het kan u de documentatie van een functie tonen als u met de muis boven een locatie zweeft waar deze functie in gebruik is; het kan overweg met verschillende soorten build environments en compilers (bijv. met op make en cmake-gebaseerde projecten), en vele andere handige dingen die in deze handleiding beschreven worden.