Het tabblad Indelingen

Dit tabblad laat u kiezen welke toetsenbordindeling u wilt gebruiken, welke aanduiding u wilt in het systeemvak, hoe u wilt omschakelen en welke sneltoetsen u wilt gebruiken.

Indelingsindicator

Met het kiezen van Indelingsaanduiding tonen wordt de iso-taalnaam in het systeemvak getoond. U kunt er voor kiezen deze aanduiding te tonen zelfs als u één enkele indeling hebt geactiveerd en u kunt de taalvlag tonen in plaats van alleen de ISO-code door Vlag tonen te activeren.

Wisselbeleid

Als u wisselbeleid Toepassing of Venster kiest zal het wisselen van indeling alleen effect hebben binnen de huidige toepassing of venster. Globaal zal de toetsenbordindeling globaal wijzigen en Bureaublad alleen voor het huidige virtuele bureaublad.

Sneltoetsen voor wisselen van indeling

Hoofdsneltoetsen is een sneltoets voor het omschakelen van indelingen die afgehandeld wordt door X.org. 3de niveau sneltoetsen is een sneltoets voor omschakelen naar een derde niveau van de actieve indeling (als het er een heeft) die wordt behandeld door X.org. Het staat alleen sneltoetsen met een modifier toe. Alternatieve sneltoets is een sneltoets voor omschakelen van indelingen die door Plasma™ wordt behandeld. Het ondersteunt geen met alleen een modifier en zou ook niet kunnen werken in bepaalde situaties (bijv. als er een popup actief is of in een schermbeveiliger).

Indelingen instellen

Als u Indelingen instellen activeert dan zult u in staat zijn om toetsenbordindelingen toe te voegen of te verwijderen om er tussen te schakelen als dat nodig is.

Klikken op Toevoegen opent een dialoog waarmee u in staat bent de nieuwe toetsenbordindeling, die u wilt toevoegen, te kiezen, evenals zijn variant, label en sneltoets.

De lijst met indelingen rechts van het label Indeling in de dialoog Indeling toevoegen kan verminderd worden met de afrollijst Selectie per taal beperken. U kunt klikken op de knop Voorbeeld om de gekozen indeling in een apart venster te bekijken.

U kunt de volgorde van de indelingen wijzigen met de Omhoog en Omlaag knoppen, de bovenste in de standaard.

Reserve-indelingen

Deze optie kan alleen worden ingeschakeld als u meer dan twee indelingen hebt.

Reserve indelingen stelt u in staat om gemakkelijk tussen een klein aantal indelingen te wisselen terwijl er meer indelingen klaar staan. U kunt bijvoorbeeld 3 talen gebruiken: Engels, Oekraïens en Duits, maar de eerste twee worden het meest gebruikt en de derde slechts af en toe. In dat geval kunt u de eerste twee als hoofdindelingen instellen (instelling Aantal hoofdindelingen: 2) en Duits als een reserve indeling - wanneer u met het toetsenbord of de linker muisknop wisselt, zal de wisseling alleen tussen de hoofdindelingen zijn, maar u kunt de derde indeling met het contextmenu kiezen.

Wanneer de reserve indeling wordt gekozen vervangt het de laatste hoofdindeling (dit is gedaan om technische redenen, gewoonlijk werken globale sneltoetsen gebaseerd op de 1st actieve indeling zodat het betrouwbaarder werkt om de 1ste indeling te behouden bij het activeren van de reserve indeling).

Omdat X.org slechts 4 indelingen om tussen te schakelen toestaat, biedt de mogelijkheid reserve indelingen ook een uitweg uit deze beperking: de gebruiker kan tot 4 hoofdindelingen hebben (beheerd door X.org) maar nog eens 4 reserve indelingen zijn toegestaan (beheerd door indelingsschakelaar). De gebruiker kan gemakkelijk werken met een totaal van 8 indelingen (de limiet van 4 reserve indelingen kan in de toekomst groter worden).